Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší návrat. Aj gymnasti príjmu Rusov a Bielorusov ako neutrálnych športovcov

Medzinárodná gymnastická federácia (FIG) prijme do súťaží ako neutrálnych športovcov reprezentantov Ruska a Bieloruska, ktorých vylúčila vlani v marci po invázii na Ukrajinu.

20.07.2023 09:00
Ivan Kuliak Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Zástupcovia oboch krajín budú musieť o neutrálny status požiadať a na jeho získanie musia splniť dané podmienky.

Ich presnú podobu FIG zverejní v najbližších týždňoch, federácia to uviedla na svojom webe. Pokiaľ im status udelia, môžu sa zapojiť do súťaží od 1. januára budúceho roka.

Výkonný výbor FIG mal o pripustení ruských a bieloruských športovcov do súťaží rozhodovať už v máji, rozhodnutie ale odložil do stredajšieho zasadnutia.

Vo vyhlásení uviedol, že dôrazne odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajinu a bude trestať každého, kto ju podporuje, alebo sa jej zúčastňuje. Ďalej tiež chce podporovať ukrajinských športovcov.

„Prijatím ruských a bieloruských gymnastov do súťaží ako neutrálnych športovcov FIG zaistí, že budú rešpektované práva všetkých športovcov, zároveň ale vysiela svetu správu, že gymnastika sa usiluje o mier,“ uviedol predseda FIG Morinari Watanabe.

FIG prijatím športovcov z Ruska a Bieloruska nasleduje marcové odporúčanie Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Udelením neutrálneho statusu im umožní štartovať v olympijských kvalifikáciách, ako ale zdôraznil:

„Povolenie ich štartu pod piatimi kruhmi v Paríži v roku 2024 je plne v kompetencii MOV.“

Ostap Safin Čítajte viac Šok v českom hokeji! Rodák z Prahy si po odchode do KHL zmenil občianstvo, oficiálne sa stal Rusom
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #gymnastika #Ukrajina