Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Malé Michalovce si trúfli aj na Bratislavu. Prešov i Košice im môžu závidieť

Mesto nefinancuje kluby, ktoré ho reprezentujú v najvyšších slovenských súťažiach, neposkytuje im priamu finančnú podporu. Vrcholový futbal, hokej, hádzaná majú svojich dlhoročných hlavných sponzorov, všetko domáce firmy – Scorp, Ingema, Chemkostav.

Na ich čele stoja úspešní podnikatelia. Majú svojich partnerom, z rôznych kútov Slovenska i zo zahraničia, ktorí tiež prispievajú na činnosť klubov. Mesto investuje peniaze výlučne do rozvoja mládežníckeho športu. Napriek tomu by sa klubom bez jeho podpory len veľmi ťažko dýchalo, možno by ani neprežili.

"Mesto vlastní futbalový i hokejový štadión. Stará sa o ne, zabezpečuje ich prevádzku. Kluby ho využívajú bezplatne. To inde takto nefunguje, kluby si všetko, alebo aspoň veľkú časť, platia, čo sú významné položky.

Špeciálna situácia je v hádzanej. Iuventa, ktorú financuje stavebná firma, si postavila vlastnú Chemkostav arénu. Je unikát, keď klub sám vlastní halu, kde sa hrajú nielen ligové, ale aj medzinárodné pohárové stretnutia a zápasy reprezentácie. Aj mesto si ju prenajíma na rôzne akcie, čo je tiež forma pomoci," vysvetľuje Čúrny.

Lívia Kalaninová vyrástla v Michalovciach na... Foto: TASR, Milan Kapusta
Lívia Kalaninová Lívia Kalaninová vyrástla v Michalovciach na špičkovú pivotku, slovenskú reprezentantku. Kapitánka tímu získala s Iuventou štyri tituly vrátane prvého v roku 2003. Na snímke je po finále Slovenského pohára 2010 s víťaznou trofejou.

V meste existujú ďalšie dve haly, kde sa môžu organizovať aj významné podujatia a stretnutia. Jedna je mestská, ďalšia na Gymnáziu Pavla Horova. Pred rokom otvorili novú halu na florbal, v meste je aj tartanový atletický ovál, viacero ihrísk s umelou trávou.

Prvý titul pred dvadsiatimi rokmi

Šport v Michalovciach má tradíciu i popularitu. Vzťah k nemu sa v rodinách dedí, stal sa generačnou záležitosťou, ale na súčasnú výkonnostnú úroveň sa vypracoval až v posledných rokoch.

"Aj keď naše tímy nehrali v najvyšších súťažiach, tešili sa slušnému diváckemu záujmu. Už štyri roky účinkujú tri populárne tímy naraz na najvyššej úrovni a funguje to. Navzájom si divákov nekradnú. Veľká skupina navštevuje zápasy všetkých troch.

Prichádzajú nielen z Michaloviec, ale aj zo širokého okolia. Usilujeme sa zladiť termíny, aby to mohli stihnúť. Tento rok, 26. marca, kvôli televíznym prenosom došlo k časovej kolízii, hokejisti bojovali vo štvrťfinále ligy so Slovanom, hádzanárky Iuventy v semifinále európskeho pohára. Ale v oboch prípadoch boli plné hľadiská," približuje Čúrny.

Hádzanársky tím – ešte pod názvom Chemkostav – vybojoval svoj prvý titul presne pred dvadsiatimi rokmi.

Začala sa písať výnimočná história. Odvtedy získal spolu trinásť slovenských titulov, väčšinu z nich už pod názvom Iuventa. Tento rok mu ho po jedenástich triumfoch za sebou vyfúkli hádzanárky Dunajskej Stredy.

Takúto výraznú podporu mali hádzanárky Iuventy... Foto: TASR, Roman Hanc
2 Takúto výraznú podporu mali hádzanárky Iuventy Michalovce v tohtoročnom finále Slovenského pohára, ktoré sa hralo v Trebišove. Zdolali v ňom DAC Dunajská Streda.

„Neznamená to, že sa končí naša úspešná éra,“ tvrdí Lívia Kalaninová, bývalá kapitánka družstva, ktorá má už viac ako desať rokov na mestskom úrade pod palcom michalovský šport.

„Bol to vyrovnaný súboj a rozhodli detaily. Titul sme na rok Dunajskej Strede požičali a verím, že na budúci rok ho získame opäť,“ zostáva optimisticky naladená. Niekdajšia úspešná pivotka sa podieľala nielen na prvom historickom titule na jar 2003, ale aj na troch ďalších.

Futbalisti Zemplína sa prebojovali do najvyššej súťaže v roku 2015, v prvej sezóne sa zachránili a odvtedy sú pevnou súčasťou ligy. Skončili v nej na piatom i šiestom mieste.

Na jar 2019 im pribudla ďalšia konkurencia. Do prvej ligy postúpili hokejisti. V uplynulom ročníku fanúšikov potešili. Vypadli až po tuhom boji s Košicami v semifinále.

Radosť hokejistov Michaloviec, ktorí na jar... Foto: TASR, Milan Kapusta
Michalovce Radosť hokejistov Michaloviec, ktorí na jar senzačne vyradili Slovan Bratislava vo štvrťfinále play off extraligy.

Košičania sa vyjadrili, že Michalovce boli pre nich ťažším súperom ako Zvolen vo finále. Udržať tri kluby s úspešnými tímami v populárnych športoch v špičke nie je lacný špás. Stoja svojich majiteľov ročne dovedna vyše troch miliónov eur.

Aj Kalaninová potvrdzuje, že pre chod klubov sú dôležité financie.

„Ale neznamenajú všetko. V meste vládne eufória a priaznivá atmosféra, pozitívny vzťah ľudí k pohybu a športovaniu, začínajúc deťmi a ich rodičmi, ktorí ich podporujú,“ tvrdí a sama je najlepším príkladom, že to takto funguje. Rodáčka z Michaloviec vyrástla doma na špičkovú hráčku a obliekla si aj slovenský reprezentačný dres. V súčasnosti pôsobí ako členka správnej rady klubu.

Ocenenie im otvorilo ďalšie možnosti

Kalaninová pripomína, že pre Michalovce mal značný význam aj čestný titul Európske mesto športu 2019. Bol morálnym ocenením i motiváciou do ďalšej práce.

"Potvrdzoval, že Michalovce sú naozaj mestom športu európskeho významu. Navštívili nás eurokomisári a mohli sa presvedčiť, že sa venujeme mládeži, staráme sa o športový život svojich obyvateľov, utvárame im na to podmienky, máme pekné športoviská a organizujeme množstvo podujatí. Z tohto titulu financie neplynuli.

Ale jeho udelenie otvára dvere k ďalším možnostiam, získali sme neskôr dotáciu na modernizáciu plavárne alebo od Slovenského olympijského a športového výboru prostriedky na výstavbu florbalovej haly."

SR futbal FL 1. kolo Liptovský Mikuláš Slovan POX Čítajte aj Futbalisti Michaloviec majú nového trénera. Vlani takmer doviedol Prešov k postupu medzi elitu

Tri roky pred Michalovcami sa týmto titulom hrdili aj Košice.

„Prekvapilo ma, že to neskôr viac nevyužili. Podobne je to aj v Prešove, kde by mali mať lepšie podmienky i predpoklady rozvíjať športové aktivity. Keď som študovala v Bratislave, kde sa koncentrovalo najviac vysokých škôl, v tímoch hralo veľa študentiek. Bolo to pochopiteľné, veď kde inde by mali taký priestor. V prvej lige hádzanárok reprezentovali hlavné mesto aj štyri družstvá, teraz v nej nie je ani jedno, čo je pre mňa nepochopiteľné. Menšie mesto viac spolu žije, športová komunita má k sebe bližšie. Čoraz viac mám pocit, že je to najmä o ľuďoch,“ uzatvára Lívia Kalaninová.

Ani Bratislava nie je 100-percentná

V piatich najpopulárnejších športových hrách – vo futbale, v hokeji (len muži), basketbale, hádzanej a vo volejbale (muži aj ženy) – nemá nijaké slovenské mesto stopercentné zastúpenie v najvyšších súťažiach. Najviac tímov v nich mala Bratislava, ale v uplynulej sezóne jej výbery chýbali v súťažiach basketbalistiek i hádzanárok. Metropola východu Košice okrem futbalu nevidela zápasy ani v najvyšších súťažiach basketbalistov, hádzanárok, volejbalistov i volejbalistiek. Prešov mal v sledovaných súťažiach 50-percentné zastúpenie, ale od najbližšieho ročníka stratil miesto medzi najlepšími hokejovými mužstvami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Iuventa Michalovce #HK Dukla Ingema Michalovce #MFK Michalovce