Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vzbura Poliakov, rušia preteky SP. Od Rusov žiadali podpis pod protivojnové vyhlásenie, ale nenašli odozvu

Poľsko odstupuje od organizácie Svetového pohára žien v šerme, ktorý sa mal konať 21. až 23. apríla v Poznani.

05.04.2023 13:30
Ruskí šermiari, Rusko, šerm Foto:
Ilustračné foto
debata (29)

Informáciu poskytol portálu sport.ol Adam Konopka, podpredseda a čestný prezident Poľského šermiarskeho zväzu, ktorý mal organizovať podujatia v Poznani. „Aj keď máme ešte 48 hodín na odpoveď na list medzinárodnej federácie, z môjho pohľadu je to škandalózne a poburujúce, pretože dáva nám jasne najavo, kto bezpodmienečne rozhoduje o tom, ktorí Rusi sa môžu zúčastniť na súťaži v Poľsku a m sme povinní splniť všetky formality. Na takýto postup však nemáme súhlas, preto odstupujeme,“ povedal Konôpka.

Pripomeňme, že Poľsko zvažovalo pripustenie Rusov a Bielorusov na súťaže šermiarok, ale pod podmienkou, že pred ňou podpíšu protivojnové vyhlásenie. To však nežiada medzinárodná federácia, ktorá pred mesiacom – po sérii tajných hlasovaní – odsúhlasila návrat Rusov a Bielorusov do sveta športu.

Za ich návrat bolo 89 hlasujúcich, proti 46. Trochu väčšiu nevôľu, no iba miernu, vzbudilo hlasovanie o súťaži tímov, pretože zástancovia ich návratu – najmä z ázijských a afrických federácií – vyhrali v pomere 88:48.

Veronika Stepanovová Čítajte viac Mám byť šikanovaná za to, že podporujem Putina? Som hrdá Ruska a vy choďte do hája, hromží lyžiarska hviezda

V pondelok zasadala rada medzinárodné federácie šermiarov, od ktorej Rusi žiadali stiahnutie podmienok stanovených Poliakmi. Nadnárodný orgán údajne niekoľko týždňov nereagoval na poľskú korešpondenciu.

„List sme dostali až v utorok popoludní, mnoho dní potom, ako sme prišli s vlastnými kritériami. Pre nás je to arogancia a diktát, ale nenecháme zo seba robiť vazalov. Odstupujeme od konania súťaže0000, pretože nám ide predovšetkým o dobro našich športovcov,“ dodal pre sport.pl Konopka.

Momentálne všetko nasvedčuje tomu, že súťaž Svetového pohára, ktorá bude zároveň súčasťou kvalifikácie na budúcoročné olympijské hry, sa presunie do Tuniska.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
29 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #ruskí športovci