Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Zákaz vstupu na 50 rokov. Zelenskyj uvalil sankcie aj na svetovú rekordérku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvalil sankcie na dvoch súčasných a dvoch čestných ruských členov Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

27.02.2023 20:45
Jelena Isinbajevová Foto:
Jelena Isinbajevová.
debata

Prezidentský dekrét vydaný ministerstvom hospodárstva potvrdzuje sankcie voči dvom súčasným členom MOV Šamilovi Tarpiščevovi a svetovej rekordérke v skoku o žrdi Jelene Isinbajevovej a dvom čestným členom MOV Vitalijovi Smirnovovi a Alexandrovi Popovovi.

Na základe sankcií majú jednotlivci zakázaný vstup na Ukrajinu na 50 rokov a ich finančné aktíva v krajine sú zablokované. Tarpiščev je prezident Ruskej tenisovej federácie a od roku 1994 je členom MOV. Isinbajevová je niekoľkonásobná olympijská a svetová šampiónka v skoku o žrdi a od roku 2016 je členkou MOV.

Julia Stupakovová Čítajte viac Ste hlúpy a nevzdelaný, ak ste Rus. Olympijská víťazka odmieta ísť proti krajine

Isinbajevovú počas svojej kariéry trénoval Ukrajinec Sergej Bubka, bývalý prezident Ukrajinského národného olympijského výboru. Smirnov je bývalý prezident Ruského olympijského výboru a v rokoch 1971 až 2015 pôsobil ako člen MOV.

V roku 2015 mu bol udelený olympijský rád a v roku 2016 sa stal čestným členom MOV. Popov je niekoľkonásobným olympijským víťazom v plávaní a v rokoch 2000 až 2016 pôsobil ako člen MOV, neskôr v tom istom roku sa stal čestným členom organizácie.

Krištof Čítajte viac Najskôr ukrajinský, potom ruský armádny dres. Fanúšikovia sa navážajú do slovenskej hviezdy

Pri vysvetľovaní sankcií Julia Svyrydenková z ukrajinského ministerstva hospodárstva povedala, ako informovali Ukrajinské správy: „Šport a terorizmus sú nezlučiteľné pojmy. Preto prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj inicioval diplomatický maratón, ktorého účelom je zabrániť predstaviteľom teroristického štátu zúčastniť sa olympijských hier a iných medzinárodných súťaží," cituje portál Inside The Games Svyrydenkovú.

Konštatuje, že v tejto veci Ukrajinu podporilo už 35 krajín a Európsky parlament vo svojom uznesení zdôraznil, že varoval MOV pred rozhodnutím, ktoré umožní Kremľu využiť olympijské hnutie na svoju propagandu.

V reakcii na oznámenie sankcií Smirnov podľa správy Athlestic povedal: „Osobné sankcie prijímam pokojne, ako moji kolegovia. Navyše podotýkam: buď pán Zelenskij začal vojnu s MOV, alebo jeho poradcovia nevedia, že členovia MOV sú predstaviteľmi tejto organizácie v ich krajine."

Ruskí športovci s povolávacím rozkazom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
- povolávací rozkaz dostali aj viacerí...
debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Isinbajevová #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Vladimir Smirnov