Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zákaz vstupu na 50 rokov. Zelenskyj uvalil sankcie aj na svetovú rekordérku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvalil sankcie na dvoch súčasných a dvoch čestných ruských členov Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

27.02.2023 20:45
Jelena Isinbajevová Foto:
Jelena Isinbajevová.
debata

Prezidentský dekrét vydaný ministerstvom hospodárstva potvrdzuje sankcie voči dvom súčasným členom MOV Šamilovi Tarpiščevovi a svetovej rekordérke v skoku o žrdi Jelene Isinbajevovej a dvom čestným členom MOV Vitalijovi Smirnovovi a Alexandrovi Popovovi.

Na základe sankcií majú jednotlivci zakázaný vstup na Ukrajinu na 50 rokov a ich finančné aktíva v krajine sú zablokované. Tarpiščev je prezident Ruskej tenisovej federácie a od roku 1994 je členom MOV. Isinbajevová je niekoľkonásobná olympijská a svetová šampiónka v skoku o žrdi a od roku 2016 je členkou MOV.

Julia Stupakovová Čítajte viac Ste hlúpy a nevzdelaný, ak ste Rus. Olympijská víťazka odmieta ísť proti krajine

Isinbajevovú počas svojej kariéry trénoval Ukrajinec Sergej Bubka, bývalý prezident Ukrajinského národného olympijského výboru. Smirnov je bývalý prezident Ruského olympijského výboru a v rokoch 1971 až 2015 pôsobil ako člen MOV.

V roku 2015 mu bol udelený olympijský rád a v roku 2016 sa stal čestným členom MOV. Popov je niekoľkonásobným olympijským víťazom v plávaní a v rokoch 2000 až 2016 pôsobil ako člen MOV, neskôr v tom istom roku sa stal čestným členom organizácie.

Krištof Čítajte viac Najskôr ukrajinský, potom ruský armádny dres. Fanúšikovia sa navážajú do slovenskej hviezdy

Pri vysvetľovaní sankcií Julia Svyrydenková z ukrajinského ministerstva hospodárstva povedala, ako informovali Ukrajinské správy: „Šport a terorizmus sú nezlučiteľné pojmy. Preto prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj inicioval diplomatický maratón, ktorého účelom je zabrániť predstaviteľom teroristického štátu zúčastniť sa olympijských hier a iných medzinárodných súťaží," cituje portál Inside The Games Svyrydenkovú.

Konštatuje, že v tejto veci Ukrajinu podporilo už 35 krajín a Európsky parlament vo svojom uznesení zdôraznil, že varoval MOV pred rozhodnutím, ktoré umožní Kremľu využiť olympijské hnutie na svoju propagandu.

V reakcii na oznámenie sankcií Smirnov podľa správy Athlestic povedal: „Osobné sankcie prijímam pokojne, ako moji kolegovia. Navyše podotýkam: buď pán Zelenskij začal vojnu s MOV, alebo jeho poradcovia nevedia, že členovia MOV sú predstaviteľmi tejto organizácie v ich krajine."

Ruskí športovci s povolávacím rozkazom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
- povolávací rozkaz dostali aj viacerí...
debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Isinbajevová #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Vladimir Smirnov