Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko vyjadrilo postoj. Rusov na medzinárodnej scéne odmieta

Ministri z vyše 30 krajín sveta, vrátane Slovenska, sa dohodli na opätovnej podpore zákazu ruských a bieloruských športovcov zúčastňovať sa na medzinárodných súťažiach počas pokračujúcej vojny na Ukrajine.

21.02.2023 10:12
Rusko, športovci Foto: ,
Ruskí športovci s vlajkou svojho olympijského výboru počas otváracieho ceremoniálu ZOH 2022 v Pekingu.
debata (15)

Na online stretnutí potvrdili predchádzajúce spoločné vyhlásenia a prediskutovali možnú účasť Rusov a Bielorusov na olympiáde 2024 v Paríži. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Dohodu spečatil aj podpis spoločného medzinárodného vyhlásenia. Z neho vyplýva, že opätovne potvrdili dve predchádzajúce spoločné vyhlásenia národov z 8. marca 2022 a 4. júla 2022 a prediskutovali vyhlásenie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) z 25. januára 2023.

„Uvítali sme opätovné potvrdenie a posilnenie existujúcich sankcií MOV a ich vyhlásenie, v ktorom sa zaväzuje k solidarite a podpore ukrajinských športovcov a Ukrajinského olympijského výboru,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Sergij Stachovsky Čítajte viac Rusi na olympiáde? Pľuvanec do ukrajinských tvárí, zúri bojujúca hviezda

Ako sa ďalej píše vo vyhlásení, hoci uznávajú autonómiu športových orgánov, vzhľadom na prebiehajúcu inváziu na Ukrajine a jej pokračujúcu devastáciu sa zhodli na tom, že návrh MOV o preskúmaní možnosti pre individuálnych ruských a bieloruských športovcov, aby sa opäť mohli zúčastňovať na medzinárodných súťažiach, vyvoláva veľa otázok a obáv.

Z vyhlásenia ďalej vyplýva, že pokiaľ nie sú vyriešené základné problémy a pretrvávajú podstatné nejasnosti o konkrétnych detailoch funkčného modelu „neutrality“, nesúhlasia s tým, aby sa ruským a bieloruským športovcom umožnil návrat do súťaží.

"Berúc na vedomie prezentovaný postoj MOV, že neboli prijaté žiadne konečné rozhodnutia, dôrazne vyzývame MOV, aby sa zaoberal otázkami nastolenými všetkými krajinami a podľa toho prehodnotil svoj návrh.

Ruskí športovci s povolávacím rozkazom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
- povolávací rozkaz dostali aj viacerí...

Tiež pripomíname, že je v rukách samotného Ruska a Bieloruska, aby vydláždili cestu pre úplný návrat svojich športovcov do medzinárodnej športovej komunity, a to ukončením vojny, ktorú začali," píše sa vo vyhlásení.

Vyhlásenie z 20. februára podpísalo 34 krajín. Za MŠVVaŠ SR tak urobil dočasne poverený minister školstva Ján Horecký.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #OH v Paríži 2024