Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi na olympiáde? Pľuvanec do ukrajinských tvárí, zúri bojujúca hviezda

Je a bude to veľmi horúca téma. Ako to už chodí - rozdelí spoločnosť. Otázky sú jednoznačné: mali by ruskí športovci štartovať na budúcoročných olympijských hrách v Paríži? Ak áno, v akej forme? Pod neutrálnou či ruskou vlajkou? Odpovede na ne, zatiaľ, nejestvujú.

21.02.2023 08:08
Sergij Stachovsky Foto:
Aj bývalý tenista Sergij Stachovskij je proti štartu Rusov na olympijských hrách v Paríži.
debata (6)

Namiesto nich názor prekrýva názor. Ten svoj vyjadril aj Sergij Stachovskij, bývalý ukrajinský tenista, niekdajšia tridsaťjednotka svetového rebríčka.

Rodák z Kyjeva už takmer rok bojuje na vojnovom fronte a bráni svoju vlasť. „Nemôžeme poľaviť. Bol by to veľký luxus,“ vraví Stachovskij v rozhovore pre Sky News.

Debata sa bývalým športovcom, ktorý si na profiokruhu zarobil viac ako 5,5-milióna amerických dolárov, sa vo veľkej miere točila okolo (ne)účasti Ruska na budúcoročných olympijských hrách v Paríži.

Tipsarevič, Stachovskij, Trocký Čítajte viac Stachovskij zverejnil súkromné správy so Srbmi. Kruto sa hádali kvôli vojne

Postoj Stachovského je jednoznačný.

„Ak by Rusi štartovali na olympiáde, bol by to pľuvanec do tváre každého z ukrajinských športovcov, ktorý sa taktiež predstaví v Paríži,“ myslí si 37-ročný Ukrajinec.

Pre niekdajšieho hráča, ktorý má na konte aj skalp legendárneho Rogera Federera (Wimbledon 2013), je už len úvaha o štarte Rusov v Paríži nemysliteľná.

„Predstavte si, že pri behu na 100 metrov stojíte na štartovacej čiare s ruskými športovcami. S tými, ktorí podporovali vojnu, ktorých rodinní príslušníci slúžili v armáde a možno dokonca zabíjali Ukrajincov,“ hnevá sa Stachovskij.

Ruskí športovci s povolávacím rozkazom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
- povolávací rozkaz dostali aj viacerí...

Ten poukazuje na to, že počas ruskej agresie na Ukrajine bolo dosiaľ zničených viac ako tristo športových zariadení.

„Padli za obeť ruskému delostrelectvu a raketám. Pokiaľ bude vojna pokračovať, nebudú mať naši športovci rovnaké podmienky ako ostatní. Prídeme o celú jednu generáciu,“ zdvíha varovný prst.

Napriek tomu vnáša do debaty aj kúsok pozitivizmu – hoci, šport nie je v tejto chvíli nie je prioritou.

„Napriek tomu je dôležité, aby sme štartovali v Paríži. Aby sme aj v čase vojny ukázali, že Ukrajina je stále silná,“ dodáva na záver Stachovskij.

Jeho názor o vylúčení Ruska a Bieloruska z najväčšieho športového sviatku dosiaľ verejne zdieľalo 35 členských krajín Medzinárodného olympijského výboru.

Tie v spoločnom vyhlásení zdôraznili, že sú jednoznačne proti účasti Rusov a Bielorusov pod piatimi olympijskými kruhmi.

Serhij Stachovskij Čítajte viac Prečo odchádzate tak skoro? Vaša dovolenka na Kryme sa iba začala

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergij Stachovskij #vojna na Ukrajine #OH v Paríži 2024