Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tornádo v turbane končí. Starček pobeží v nedeľu posledné preteky

Ešte jedny preteky a dosť. Faudža Singh sa rozhodol skončiť kariéru aktívneho bežca. Má na to vek. Prvého apríla oslávi 102. narodeniny.

22.02.2013 08:00
Fauja Singh Foto:
Stojedenročný indický deduško Faudža Singh končí svoju bežeckú kariéru.
debata

„Netvrdím, že končím s behom, lebo ešte stále dokážem dobehnúť na autobus,“ žartoval starček prezývaný Tornádo v turbane v Hong Kongu, kde v nedeľu pobeží 10 km v rámci Hongkongského maratónu.

„Bojím sa, že keď prestanem behať, ľudia ma už nebudú mať tak radi, ako teraz. Keď zostarnete, správate sa trochu ako dieťa a vyžadujete si pozornosť,“ dodal Singh, ktorý prirovnal koniec svojej bežeckej kariéry k rozvodu dlhoročného manželstva.

Singh je vyznávačom najmladšieho svetového náboženstva sikhizmu. Do Veľkej Británie sa presťahoval z indického štátu Pandžáb po smrti svojej manželky v roku 1992. Predtým pracoval ako farmár. „Vysedávať doma bolo pre mňa ubíjajúce. Väčšina ľudí v Británii sa nezdravo stravuje, málo sa hýbe a takmer všade sa presúva autom. Potom sú často chorí,“ vysvetľoval Singh pre Daily Telegraph. A keďže nechcel dopadnúť rovnako, začal vo veku 89 rokov behať.

Odvtedy absolvoval desať maratónov v Londýne, New Yorku, či Toronte. Osobný rekord si zabehol v roku 2003 v Toronte (5 hodín a 40 minút). Na otázku, či je ťažké zdolať vyše 42 kilometrov, odvetil: Prvých 30 kilometrov nie je náročných a posledných dvanásť sa rozprávam so svojím bohom.

Faudža Singh by mal byť najstarším človekom, ktorý kedy zabehol maratón. Napriek tomu odmietli jeho výkon zapísať do Guinnessovej knihy rekordov. Podľa britského pasu sa Singh pochádzajúci z Indie narodil 1. apríla 1911. Zástupcom knihy rekordov to však ako dôkaz o jeho veku nestačilo. Požadovali rodný list alebo aspoň sobášny list či vojenskú knižku.

Harmandar Singh, bežcov tréner a zároveň hovorca (Faudža nehovorí anglicky), argumentoval, že takéto dokumenty sa v tom čase v Indii nevydávali. „V rozvojových krajinách to skrátka nefungovalo tak ako v západnej civilizácii,“ uviedol pre BBC.

Najstarším človekom, ktorý zabehol maratón, tak podľa Guinnessovej knihy rekordov zostáva Dinitrion Jordanidis. Ten finišoval v roku 1976 v Aténach vo veku 98 rokov a v čase 7 hodín a 33 minút. Najstaršou ženskou maratónkyňou je zasa Jenny Wood-Allenová. Deväťdesiatročná atlétka dosiahla v Londýne 2002 čas 11 hodín 34 minút.

Napriek tomu je pre expertov na geriatrickú medicínu Singh hrdina. Vo vysokom veku sa už objavujú zdravotné limity. Srdce je pri obehu kyslíka menej výkonné, srdce 60-ročného človeka prečerpá o jednu pätinu menej okysličenej krvi, než u 20-ročného. Väzy a šľachy sú krehkejšie a náchylnejšie na zranenie, pľúcne tkanivo je tuhšie.

„Ale ak ste zdravý a dobre trénovaný, vplyv veku na organizmus sa môže spomaliť. Pán Singh je zjav, ktorý sa občas vyskytne,“ uviedla pre kanadské noviny šéfka americkej geriatrickej spoločnosti Sharon Brangmanová.

debata chyba