Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrozí Izraelu vylúčenie z olympiády? Šéf koordinačného výboru MOV porovnával Gazu s Ukrajinou

Palestínski aktivisti, ako aj skupina ľavicových francúzskych poslancov žiadali, aby Medzinárodný olympijský výbor (MOV) za vojnu v Gaze uvalil sankcie na Izrael.

11.03.2024 09:40
847980398 Foto:
"Na genocídu nemáte právo," píše sa na transparente. Palestínsko-izraelský konflikt vyvoláva pár mesiacov pred OH v Paríži obavy.
debata (5)

No MOV neplánuje voči Izraelu žiadne kroky, ktoré by znamenali jeho neúčasť na olympijských hrách v Paríži. Šéf koordinačného výboru MOV pre Paríž 2024 uviedol, že pri porovnaní konfliktu v Gaze a ruskej invázie na Ukrajinu, pre ktorú dostala Moskva stopku od MOV, sú odlišné situácie.

„Dôvody, ktoré viedli MOV k prvotnému sankcionovaniu Ruska a potom Ruského olympijského výboru (ROC) sú veľmi špecifická,“ citovala agentúra AFP Pierra-Oliviera Beckersa-Vieujana.

Aryna Sabalenková Čítajte viac Medvedev či Sabalenková sú na olympiáde vítaní. Rusi a Bielorusi môžu hrať v Paríži, no musia splniť podmienku

„Rusko a nedávno aj ROC podkopali podstatné časti Olympijskej charty. To nie je prípad Palestínskeho olympijského výboru a ani Izraelského olympijského výboru, ktoré spolu pokojne koexistuje. Je úplne jasné, že ide o rozdielne situácie,“ skonštatoval šéf koordinačného výboru.

Štyri dni po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 MOV vyzval všetky medzinárodné športové federácie, aby vylúčili ruských a bieloruských športovcov zo svojich súťaží a zrušili budúce podujatia v Rusku.

Ugo Gattoni, olympiáda, plagát, OH 2024 Čítajte viac Urážka Napoleona i samotného Francúzska? Plagát k letnej olympiáde nahneval fanúšikov aj politikov

Prezident MOV Thomas Bach následne povedal, že Rusko svojou inváziou, ktorá sa odohrala tesne po zimných olympijských hrách v Pekingu, porušilo olympijskú chartu a olympijské prímerie.

MOV pozastavil činnosť ROC v októbri minulého roka po tom, čo medzi členov zaradil regionálne športové organizácie na Ruskom okupovanej východnej Ukrajine. Ruskí a bieloruskí športovci môžu na tohtoročných parížskych hrách súťažiť ako neutrálni, mimo tímových podujatí a pokiaľ aktívne nepodporujú vojnu na Ukrajine.

MOV odhaduje, že len osem ruských atlétov a traja Bielorusi sa kvalifikovali na hry v Paríži ako neutrálni, aj keď sa čoraz viac zaznievajú hlasy, že Rusko bude celé podujatie bojkotovať.

Tury Čítajte viac Slovák sa priblížil k Parížu. V boji o olympiádu ho udržali dva excelentné triky

Bach tento týždeň povedal, že izraelskí športovci budú mať počas parížskych hier špeciálnu ochranu. „Budú prijaté opatrenia,“ uviedol Bach, ktorého slová citoval švajčiarsky denník 24 Heures.

„Izraelčania sa musia počas hier cítiť pohodlne. S každým sa musí zaobchádzať rovnako, či už v olympijskej dedine alebo inde. Každý musí byť rešpektovaný.“

Špeciálna ochrana sa zabezpečuje aj v súvislosti s jednou z najtemnejších udalostí v histórii moderných olympijských hier. Počas OH v Mníchove 1972 bolo zabitých jedenásť Izraelčanov počas útoku palestínskych extrémistov.

Olympijské hry 2024: Kde sa bude súťažiť v Paríži Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
Historické skvosty aj nové moderné štadióny s...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #OH v Paríži 2024