Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Urážka Napoleona i samotného Francúzska? Plagát k letnej olympiáde nahneval fanúšikov aj politikov

Už iba pár mesiacov zostáva do začiatku 33. letných olympijských hier, ktoré sa počas júla a augusta budú konať v Paríži. Organizátori si však stihli pripísať prvý menší škandál.

07.03.2024 17:50
Ugo Gattoni, olympiáda, plagát, OH 2024 Foto:
Oficiálni maskoti olympiády v Paríži.
debata (11)

V hlavnom meste Francúzska finišujú prípravy na jeden zo športových vrcholov roka. Na začiatku týždňa v parížskom Musée d'Orsay predstavili oficiálny plagát hier.

Na ňom je francúzska metropola posiata olympijskou symbolikou. Jeho autor Ugo Gattoni na pompéznom odhalení neskrýval dojatie. „Snažil som sa čo najvernejšie zachovať architektúru mesta, ale trocha som si s ňou pohral, ako vidíte.“

Nie všetci však zdieľali jeho nadšenie. Kameňom úrazu je komplex budov obsahujúci múzeá a pamiatky francúzskej vojenskej histórie, nemocnicu a domov pre vojnových veteránov, známy ako Invalidovňa.

V slávnej Les Invalides sú pochovaní niektorí z najväčších vojnových hrdinov Francúzska vrátane Napoleona Bonaparteho.

ultras Čítajte viac Brutálne scény vo Francúzsku. Fanúšikovia chodia na zápasy s bejzbalkami, na autobusy padajú kusy betónu

Slávny generál a cisár je jednou z najznámejších francúzskych osobností. Rodák z Korziky využil chaos v krajine, ktorú spôsobila Veľká francúzska revolúcia, a za pár rokov spravil z upadajúcej monarchie vojenskú veľmoc, pred ktorou sa roky triasla celá Európa.

Hnev spôsobil kríž, ktorý sa nachádza na kupole Invalidovne. Autor plagátu ho nahradil neutrálnou šípkou, čo v nemalej časti spoločnosti spôsobilo pobúrenie. Na sociálnych sieťach sa okamžite písalo o urážke ako Napoleona, tak celého Francúzska.

Nahnevaná ostala aj kresťanská demokratka a bývalá ministerka Christine Boutinová, podľa ktorej sa plagát až príliš nesie na vlne modernej politickej korektnosti.

„Ten plagát je poplatný dobe, ktorá popiera našu históriu a korene a z Francúzska urobil akúsi svetovú dedinu bez identity,“ povedala pre francúzsku televíziu BFMTV.

Ani krajne pravicová politička Marion Maréchalová neskrývala nespokojnosť. "Prečo ten kríž zmizol? Prečo tam nie je žiadna francúzska vlajka?

Aký zmysel má organizovať olympijské hry vo Francúzsku, keď skrývame, kým sme," napísala na twitteri neter bývalej líderky krajne pravicovej strany Rassemblement National Marine Le Penovej.

Niektorí fanúšikovia navrhli, aby „sa išlo rovno k veci“, a zdieľali vlastné návrhy plagátu, ktorý obohatili o púšť, moslimov a ťavy. Reagovali tak na pestrú populáciu vo väčšine veľkých francúzskych miest.

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Slávny zámok Versailles a desiatky pamätihodností Paríža. Na týchto miestach sa bude bojovať o olympijské kovy

Kríž, ktorý zmizol z vrcholu Invalidovne, nie je jediný kresťanský symbol, ktorého sa vzdali známe mená zo športového sveta.

Zo znaku Realu Madrid zmizol krížik na korune po tom, ako španielsky veľkoklub podpísal dohodu s arabskými sponzormi.

Automobilka Porsche v nedávnej reklame odstránila sochu Ježiša Krista, ktorá sa týči na útese nad portugalským hlavným mestom Lisabon.

Olympijské hry 2024: Kde sa bude súťažiť v Paríži Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
Historické skvosty aj nové moderné štadióny s...
11 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Paríž #plagát #Napoleon #OH 2024 v Paríži #invalidovňa