Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medvedev či Sabalenková sú na olympiáde vítaní. Rusi a Bielorusi môžu hrať v Paríži, no musia splniť podmienku

Medzinárodná tenisová federácia (ITF) sa rozhodla povoliť Rusom a Bielorusom súťažiť na olympijských a paralympijských hrách v roku 2024 v Paríži pod neutrálnym štatútom.

07.03.2024 18:35
Aryna Sabalenková Foto:
Aryna Sabalenková pózuje počas turnaja v Indian Wells.
debata (3)

Oficiálna webstránka ITF informovala, že tenisti, ktorí splnia podmienky neutrality definované Medzinárodným olympijským výborom (MOV) a Medzinárodným paralympijským výborom (MPV), budú môcť súťažiť na olympijských a paralympijských hrách.

"Neutrálni športovci budú musieť splniť požiadavky na výber a spôsobilosť stanovené v platných predpisoch ITF.

Rozhodnutie ITF je v súlade s väčšinou medzinárodných federácií, pokiaľ ide o súťaž jednotlivcov a športovcov zúčastňujúcich sa na tohtoročných hrách v Paríži.

Pozícia ITF je tiež v súlade s existujúcou tenisovou medzinárodnou politikou, ktorá bola prijatá v marci 2022,“ uviedla organizácia vo vyhlásení.

Maria Šarapovová, tenis, wta, nový imidž Čítajte viac Kedysi najkrajšia tenistka sa mení pred očami. Nový imidž Šarapovovej rozdelil fanúšikov na dva tábory

Športovci z Ruska a Bieloruska boli od predvlaňajšieho vypuknutia vojny na Ukrajine sankcionovaní v mnohých športoch.

V niektorých sa však počas uplynulých mesiacov zmiernili obmedzenia, čo umožnilo návrat Rusov a Bielorusov na medzinárodnú scénu za určitých podmienok.

MOV v marci minulého roka rozhodol, že individuálni športovci z oboch krajín by mali byť znovu zaradení do medzinárodných súťaží ako „neutrálni“ za predpokladu, že nepodporujú vojnu na Ukrajine a nemajú napojenie na armádu.

434574518 Čítajte viac Bude Rusko na olympiáde? Amerika nám pomôže, verí Malkin. Ovečkin spomína šialenstvo a Kučerova

Začiatkom decembra MOV schválil účasť neutrálnych športovcov z Ruska a Bieloruska na OH 2024. Podľa verdiktu MOV pod piatimi kruhmi môžu štartovať iba jednotlivci, ktorí splnia nominačné kritéria, nepodporujú vojnu Rusov na Ukrajine a nemajú väzby silové zložky v krajine, vojenské či policajné.

Na OH budú športovci z oboch krajín súťažiť bez národnej vlajky, hymny a nie v národných farbách.

Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) predtým koncom septembra tiež rozhodol, že ruskí a bieloruskí športovci budú na tohtoročných paralympijských hrách v Paríži súťažiť pod neutrálnym štatútom.

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Lukašenka odmietla, otázky o vojne ju rozplakali. Bieloruská šampiónka sa predviedla v plnej kráse

Paralympijskí reprezentanti Ruska a Bieloruska rovnako ako olympionici môžu štartovať za podmienky, že ich účasť nebudú sprevádzať znaky, vlajky a hymny ich krajín.

Medailistov z Ruska a Bieloruska nebudú v Paríži evidovať v medailovej bilancii krajín.

Nebudú súčasťou otváracieho ani záverečného ceremoniálu a pred podujatím budú nezávisle preverení, či nepodporujú vojnu na Ukrajine a nie sú prepojení s armádami v Rusku alebo Bielorusku.

Najlepšie svetové tenistky v bikinách Fotogaléria - 46 fotiek Všetky fotky
Niektoré by sa kľudne mohli živiť aj...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Rusko #tenis #bielorusko #Olympijské hry Paríž 2024