Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská basketbalistka opísala hrôzy v Izraeli. Najdôležitejšie veci? Teplé oblečenie a voda

Najlepšia basketbalistka Slovenska za uplynulú sezónu Terézia Páleníková má za sebou najnáročnejšie obdobie v živote.

03.11.2023 18:48
SR Luxembursko ženy basketbal kvalifikácia ME... Foto: ,
Terézia Páleníková medzi hráčkami Luxemburska.
debata

Dvadsaťosemročná hráčka Maccabi Haifa mala pred sebou životnú výzvu, ale nakoniec ju predčasne ukončili teroristi z Hamasu, ktorí vznikli na územie Izraela.

Či si viem predstaviť zotrvanie v Izraeli? Úprimne, asi nie, mám z toho obavy. Nemyslím si, že sa tam začne tak skoro hrať a ak hej, bude to zložité. Nie je tam momentálne bezpečne," povedala Páleníkova v rozhovore pre basket.sk.

Páleníková priznala, že prvýkrát v živote mala strach o život.

"Nevedela som, čo sa reálne deje. Ráno som sa zobudila a dostala som hneď štyri správy. Opakovali nám, že sme v bezpečí a Haifa je pod ochranou armády, ale aj ľudia naokolo mňa mali strach.

Nevedeli, čo sa deje, či sa nepridá k Hamasu zo severu Hizballáh. Izrael má silnú armádu a bezpečnostné zložky, ale toto sa tam nikdy nestalo.

Bolo pre mňa dosť náročné, že som všetky rozhodnutia musela robiť rýchlo a sama. Tri, štyri dni som však nespala, lebo celé noci lietali vrtuľníky a lietadlá," pokračovala Páleníková.

Fanúšikovia Celtic Palestína Liga majstrov Čítajte viac Vrchol pokrytectva! Palestínske vlajky vadia, ukrajinské nie? Fanúšikov za názor potrestali

Slovenskú reprezentantku čakajú s kolegyňami dva kvalifikačné duely o majstrovstvá Európy – na palubovkách Turecka a Rumunska.

Slovenky sú v F-skupine ešte s Islanďankami. Na ME 2025 postúpi iba víťaz skupiny.

"Keď máte hodinu na to, aby ste sa zbalili, myslíte len na najdôležitejšie veci ako pas, teplé oblečenie a vodu.

Prvýkrát som si uvedomila, ako sú materiálne veci nepodstatné. Stačí sekunda a všetko môže byť preč. Bol to zas jeden zo dôležitých momentov. Uvedomila som si, čo je pre život podstatné.

Nechala som v Izraeli polovicu osobných vecí. Videla som, ako sú dôležité väzby medzi ľuďmi. Možno s niekým nemáte ani najbližší vzťah, ale vie vám pomôcť v takýchto chvíľach," uzavrela Páleníková.

Ons Jabeurová Čítajte viac Arabská modla hovorila o mieri v Palestíne, Izraelčania ihneď poslali sťažnosť na WTA. Jabeurová tejto reakcii nerozumie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Pásmo Gazy #terézia páleníková