Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Arabská modla hovorila o mieri v Palestíne, Izraelčania ihneď poslali sťažnosť na WTA. Jabeurová tejto reakcii nerozumie

Tunisanka Ons Jabeurová hrá aktuálne na Turnaji majsteriek v mexickom Cancúne. Pred pár dňami podľahla v skupine Američanke Coco Gauffovej 0:6, 1:6, napriek tomu to však nie je jej problém. Elitná tenistka musí riešiť aj politické problémy.

02.11.2023 09:00
Ons Jabeurová Foto:
Ons Jabeurová.
debata (19)

To všetko preto, že táto športová modla Afriky i celého arabského sveta sa vyjadrila ku konfliktu medzi Izraelom a palestínskym Hamásom.

"To, čím Palestínčania za posledných 75 rokov prešli, je neopísateľné. To, čo prežívajú nevinní civilisti, je neopísateľné. Bez ohľadu na to, aké je ich náboženstvo alebo aký je ich pôvod.

Násilie nikdy neprinesie mier. Nemôžem vystáť násilie, ale tiež nemôžem vystáť, keď ľuďom zoberú ich krajinu," napísala Jabeurová na sociálne siete.

04. Martina Navrátilová Čítajte viac Kričím po tom už 20 rokov! Navrátilová sa postavila za zmenu v tenisových pravidlách

„Mier je to, čo si všetci zaslúžia a čo potrebujú. Zastavte násilie, slobodu Palestíne,“ doplnila.

Izraelská tenisová asociácia v reakcii ihneď poslala organizáciám ITF a WTA sťažnosť.

"Som si sťažnosti vedomá, ale prekvapila ma, ani neviem, na čo sa sťažujú. Nepovedala som nič zlé, len som zdieľala svoj názor.

Môj odkaz je mierumilovný, je mi veľmi smutno za všetkých nevinných ľudí, ktorí umierajú každý deň, a prajem si, aby svet ukončil túto vojnu," reagovala hráčka.

Pete Sampras a Bridgette Wilsonová Čítajte viac Srdcervúce slová legendárneho Samprasa. Je ťažké sa na to pozerať, prehovoril o rakovine manželky

Hviezda tenisovo rástla aj v Trnave

Jabeurová je prvou africkou tenistkou, ktorá sa prebojovala do finále grandslamového turnaja. Vlani vo Wimbledone a následne ani na US Open však v zápase o všetko neuspela.

K tenisovej rakete sa dostala doma v Tunisku. „Moji rodičia sa veľmi obetovali – mama ma vozila na turnaje po celej krajine a radila mi, aby som šla študovať do špeciálnej školy. Napriek tomu, že som nemala nič na sto percent zaručené, mi verila.“

Keď mala šestnásť, odišla do Francúzska, potom do Belgicka. Nebola tenisovou kométou, dlho sa nevedela prebojovať do najlepšej stovky. Podarilo sa jej to až keď prišla na Slovensko. Do trnavskej EMPIRE Tennis academy. Strávila v nej dve sezóny.

„Pre mňa to tu je ako druhý domov. Poznám veľa ľudí, či už v akadémii alebo v hoteli. Je pre mňa poctou tu byť. Najprv som prišla len na pár týždňov, ale veľmi som si to obľúbila, páčilo sa mi zázemie,“ vravela v roku 2017.

Ons Jabeurová. Foto: Profimedia
05. Ons Jabeurová. Ons Jabeurová.

V tenisovom raste jej pomohlo aj zopár rád od trénera Vladimíra Pláteníka, či intenzívna spolupráca s kondičným koučom Marošom Molnárom.

„Na Slovensku je to asi ten najšialenejší chlapík. Je to vážne kvalitný kondičný tréner,“ uškŕňala sa Tunisanka na Roland Garros 2017. Práve tam sa jej v 2. kole šokujúco podarilo zdolať aj Dominiku Cibulkovú.

Tenisové legendy: Šarapovová vs. Grafová Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Maria Šarapovová a Steffi Grafová. Tenisové...
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Ons Jabeurová