Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Chrtiansky: Zlepšovať sa môžeme len vo Svetovej lige

Po úlohe hráča a asistenta trénera sa na majstrovstvách Európy volejbalistov predstavil Štefan Chrtiansky aj v pozícii hlavného kouča.

25.09.2013 18:30
Štefan Chrtiansky Foto:
Štefan Chrtiansky.
debata

Na veľký úspech svojho predchodcu – Emanueleho Zaniniho – však nenadviazal. Po výbornom piatom mieste z európskeho šampionátu 2011 obsadili slovenskí volejbalisti na tohtoročnom 11. priečku. „Cieľ sme nesplnili. Vzhľadom k tomu, aké problémy sme mali so zložením kádra, sme však dosiahli maximum,“ vraví Štefan Chrtiansky (51).

Aké pocity ste prežívali po poslednej lopte v osemfinálovom zápase s Ruskom?
Bol som trochu sklamaný, ale nezostáva mi nič iné, ako prijať realitu. Je taká, že na Rusov skrátka nemáme. Mali sme ich prebádaných, vedeli sme o ich výnimočnej sile, čo sa aj potvrdilo. Výborným podaním nás však odtlačili od siete, prípadne vďaka tvrdému servisu priamo bodovali. Snažili sme sa s nimi držať krok, no nestačilo to.

Je jedenáste miesto na ME úspechom či neúspechom?
Niečo medzi tým. Za cieľ sme si dali obhajobu piateho miesta z posledného európskeho šampionátu. Na jeho naplnenie by sme však museli byť v plnej sile, hráči v optimálnej forme a do kariet by nám museli zahrať viaceré okolnosti. S Francúzmi či Poliakmi sme však odohrali solídne zápasy.

Čo vás najviac sklamalo na turnaji?
Časť zápasu s Tureckom, ktoré sme paradoxne ako jediné na šampionáte zdolali. Sklamal ma výkon niektorých skúsených hráčov, za ktorých museli potiahnuť náhradníci. Je to pre mňa nepochopiteľné, kedže sme deň predtým odohrali celkom dobrý duel so silnými Francúzmi.

Nečakali ste viac práve od stabilných členov základnej zostavy na čele s kapitánom Masným či Nemcom?
Jednoznačne áno. Vkladali sme do nich veľké nádeje. Nezabral nám ani Ogurčák, ktorého však trápili zdravotné problémy. Bolo na ňom vidieť, že nie je vo svojej koži a na ihrisku sa trápi. Za situácie so smečiarmi, ktoré nebola lichotivá, to bolo ďalšie veľké oslabenie.

Naopak, prekvapili vás výkony hráčov druhého sledu, ktorým velili Bencz s Patákom či vaším synom?
Táto trojica zvládla turnaj na veľmi slušnej úrovni. Ukázali veľmi pekné momenty. Milan Bencz potvrdil, že patrí medzi našich top hráčov. Pre Patáka s mojím synom to boli premiérové ME, no nezľakli sa. Samozrejme, vyskytli sa u nich viaceré chyby, náznaky nestability, no celkovo zvládli premiéru veľmi dobre. Aj vďaka nim je na čom stavať.

Ako veľmi chýbal tímu Lukáš Diviš?
Je to síce len jeden hráč, no náš výkon by veľmi ovplyvnil. Predsa len, je to smečiar európskych parametrov, ktorý by výrazne zvýšil sebadôveru celého tímu. Výrazne by nám pomohol najmä v kľúčových momentoch.

Mal by tím v zostave s ním na lepšie umiestnenie?
Určite. Chýbal nám hráč, ktorý by v rozhodujúcich okamihoch zabodoval a potiahol celý tím. Tým ťahúňom mal byť práve Lukáš, ktorý by pomohol nielen na smeči ale aj na bloku. Nesmieme zabudnúť ani na Braňa Skladaného, ktorý by bol pre tím taktiež veľkou oporou. Potvrdilo sa, že náš káder je, bohužiaľ, veľmi úzky.

Kam patrí slovenský volejbal v európskom meradle?
Na šampionáte sme sa zaradili do skupiny od 9. do 12. miesta. Myslím si, že je to reálny obraz síl, ktorými momentálne disponuje slovenský volejbal. Vzhľadom ku kádru, ktorý som mal k dispozícii, sme však uhrali maximum.

Priblížili sme sa alebo sme sa vzdialili od európskej špičky?
Európska konkurencia sa nesmierne vyrovnala. Do širšej špičky – medzi dvanásť najlepších tímov – určite patríme. Prebojovať sa do elitnej osmičky je dnes pre nás mimoriadne náročné. Pred dvomi rokmi sme síce obsadili na ME skvelú piatu priečku, no podobný výsledok bude v najbližších rokoch veľmi ťažké zopakovať.

Nechýba hráčom konfrontácia s elitnými tímami zo Svetovej ligy? Deväť z desiatich mužstiev (okrem Belgicka), ktoré skončilo pred Slovenskom, v nej minulú sezónu pôsobilo…
Samozrejme. Postup do Svetovej ligy by mal byť pre nás hlavným cieľom. Preto by sme mali dať pred najbližším ročníkom Európskej ligy dokopy to najlepšie, čo máme a pokúsiť sa ju vyhrať. To v našich silách určite je. Len vďaka zápasom s elitou zo Svetovej ligy sa môžeme zlepšovať. Hráči by si vďaka tomu zvykli opäť na vyššiu úroveň.

Má táto generácia hráčov na to, aby ešte dosiahla významnejší úspech?
Je na čom stavať. Záležať to bude aj na tom, či niektorí zo starších hráčov budú v reprezentácii pokračovať. Máme však veľmi dobrú strednú generáciu, ktorá sa ešte stále môže zlepšovať.

Po ME sa vám končí zmluva. Ako vidíte svoju budúcnosť pri národnom tíme?
Na nejaké závery je ešte priskoro. Musím si všetko zanalyzovať, porozprávať sa so zástupcami federácie. Faktom však je, že cieľ sme nesplnili.

Bude pre vás v prípade zotrvania na poste reprezentačného trénera hlavným cieľom kvalifikácia na budúcoročné majstrovstvá sveta?
Jednoznačne. Na záverečnom turnaji MS sme ešte neštartovali. Verím, že sa na budúci rok dočkáme premiéry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Chrtiansky #Svetová liga