Kým ostatní zrýchľujú, on spomaľuje. V zámorí riešia, čo bude s Chárom

Pravda | 19.04.2022 06:32
USA SR hokej NHL Islanders Stars Foto: ,
Obranca New Yorku Islanders Zdeno Chára medzi hráčmi Dallasu Michaelom Rafflom a Lukeom Glendeningom.
Vidíme poslednú jazdu Zdena Cháru? Bude pokračovať jeho neuveriteľná hokejová kariéra?

Špecializovaný magazín Hockey News sa zamýšľa nad budúcnosťou slovenského veterána po tom, ako jeho tím New York Islanders prišiel o poslednú šancu postúpiť do play off NHL.

Štyridsaťpäťročný trenčiansky rodák dosiahol prakticky všetky míľniky, aké obranca v profilige mohol. Pre víťaza Stanleyho pohára s Bostonom z roku 2011 je aktuálna sezóna 24. v najslávnejšej hokejovej súťaži sveta.

Alexander Ovečkin Čítajte aj Ovečkin s Fehérvárym sa tešia z play off. Pomohol im k tomu Chára

O tom, či sa v nej predstaví aj v ďalšej, nerozhoduje len on.

„Aj keď sa tomu uplynulé desaťročie úspešne vyhýbal, vek urasteného veterána v sezóne 2021/22 zdanlivo dobehol. Chára začína zaostávať oproti súperom. Zatiaľ čo oni zrýchľujú, on spomaľuje,“ píše portál.

Pripomína tiež jeho 63-zápasové čakanie na gól (dosiahol 10 asistencií) či najvyšší počet trestných minút od roku 2011. Keď je Chára na ľade, Islanders sú vraj pod výraznejším tlakom – vrátane šancí s gólovou koncovkou súpera.

„Ide o znepokojivý trend. Chárovo využitie sa zmenšilo na tretiu obrannú formáciu, čo pre jeho budúcnosť nevyzerá veľmi sľubne,“ upozorňuje stránka.

Zdeno Chára v nočnom zápase proti Pittsburghu. Čítajte aj Čakal naň 64 zápasov. Chára trafil z veľkého uhla a dal prvý gól v sezóne

Napriek tomu vyzdvihuje jeho dlhovekosť a poukazuje na minulú sezónu, v ktorej pomohol Washingtonu prebojovať sa do play off:

„Nástrahy veku sa mu darilo odvracať aj roky po tom, ako by ho mali pohltiť. A to treba pochváliť. Ale s vekom sa nedá bojovať tak dlho. Stále je to len človek. Chára má k päťdesiatke bližšie než k štyridsiatke a možno nastal čas na rozlúčku. Po skvelej jazde.“

Známe periodikum nepochybuje o tom, že Boston jeho dres vyradí hneď, ako to bude možné a Cháru nepochybne čoskoro uvedú aj do Siene slávy.

Martin Féherváry Čítajte aj Nezvyklý pohľad. Chára inkasoval tvrdý bodyček, skončil na ľade

Chára sa vo februári stal obrancom s najväčším počtom zápasov v základnej časti NHL, keď prekonal legendárneho Američana Chrisa Cheliosa (1652 stretnutí).

Novinár Mike Stephens poukázal aj inú výnimočnú stránku trenčianskeho rodáka:

"Môžeme ho považovať za športovú anomáliu. Možno už nikdy nebude existovať hokejista ako on – niekto, koho veľkosť a hokejové IQ umožnili prosperovať v dobe, ktorej dominovala rýchlosť a zručnosť.

Zdeno Chára Čítajte aj Podceňovaný a odpisovaný. Slovenský dlháň kraľuje legendám

Mohol efektívne zahrať akúkoľvek rolu, v ktorej sa ocitol. A milovala ho pri tom celá liga. Toto dedičstvo nebude pošpinené o ďalší podpriemerný rok.

Ale odísť podľa vlastných predstáv je luxus, ktorý v profesionálnom športe dostane len málokto. Toto môže byť Chárova záverečná jazda.

Ak bude týchto posledných šesť zápasov jeho poslednými v NHL, bude to znamenať koniec dominantnej, desaťročia trvajúcej kariéry, akú už možno nik nezopakuje."

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ