Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezvyklý pohľad. Chára inkasoval tvrdý bodyček, skončil na ľade

Slovenský hokejový obranca Martn Fehérváry prispel jedným gólom k víťazstvu Washingtonu Capitals v nočnom zápase zámorskej NHL na ľade Columbus Blue Jackets 7:2.

18.03.2022 07:16
Martin Féherváry Foto:
Martin Féherváry.
debata (1)

Fehérváry zvýšil v druhej minúte prostrednej časti na 3:0 pre Capitals, keď využil zlé striedanie domácich a v úniku dvoch na nikoho prekonal Joonasa Korpisala blafákom na bekhend. Korpisala po góle slovenského obrancu, ktorý bol napokon víťazný, nahradil medzi žrďami Elvis Merzlikins.

Fehérváry sa stal desiatym obrancom nováčikom v histórii klubu, ktorý strelil minimálne päť gólov v sezóne. Naposledy sa to podarilo Johnovi Carlsonovi, ktorý v sezóne 2010–11 skóroval ako nováčik sedemkrát.

Na 4:1 pre Capitals zvýšil v presilovke Alexander Ovečkin. Bol to jeho 768. gól v kariére, 38. v sezóne a už len dva ho delia od toho, aby vyrovnal rekord Waynea Gretzkého v počte sezón s aspoň 40 gólmi v základnej časti.

Legendárny Kanaďan ich nazbieral dvanásť. Merzlikins je 155. brankár, ktorého Ovečkin v NHL prekonal a spoločne s Gretzkym je v tejto štatistike na piatom mieste. Na čele je Jaromír Jagr (178), pred Patrickom Marleauom (177), Markom Messierom (164) a Ronom Francisom (157).

Blue Jackets vstúpili do zápasu s jedenásťbodovou stratou na Washington, ktorý si vo Východnej konferencii drží druhú voľnú kartu na postup do play off.

Alexander Ovečkin Čítajte viac Tancoval, mal i slovenského gratulanta. Ovečkin po míľniku spomenul aj vojnu

„Vedeli sme, že nás chcú dostihnúť a že to bude štvorbodový zápas, aj keď do konca základnej časti je ešte 20 duelov. Keďže hrali aj deň predtým, tak sme chceli od začiatku na nich vyvinúť tlak a vyšlo nám to,“ poovedal pre nhl.com dvojgólový strelec Washingtonu Anthony Mantha.

Z víťazstva sa tešil aj Marián Studenič, ktorý sa predstavil v treťom útoku Dallasu. Stars vyhrali na ľade Montrealu Canadiens 4:3 po predĺžení, víťazný gól, svoj druhý v zápase, dal v 65. minúte obranca John Klingberg. Studenič odohral 7:52 minúty, dostal menší trest a pripísal si aj jeden hit, blok a plusový bod.

Jeho vylúčenie v druhej tretine potrestal Cole Caufield a vyrovnal na 1:1. Klingberg bol strojcom obratu Stars, keď v 56. minúte vyrovnal na 3:3 a potom sám desať sekúnd pred koncom predĺženia rozhodol. Bol to jeho 21. víťazný gól, čím prekonal klubový rekord Sergeja Zubova v počte rozhodujúcich zásahov spomedzi obrancov.

„Skvelý obrat, je to veľmi dôležité pre náš tím. Máme dva body a to sme chceli. Ich brankár chytal výborne, ale napokon sme sa presadili,“ povedal Klingberg. Gól a dve asistencie zaznamenal Jamie Benn, víťazstvo vychytal Jake Oettinger, ktorý zneškodnil 28 striel a Stars prerušili sériu troch prehier. V drese Canadiens strelil svoj prvý gól v NHL obranca Corey Schueneman.

V newyorskom derby vyhrali Islanders na ľade Rangers tesne 2:1. Zdeno Chára strávil na ľade 18:01 minúty a okrem jednej strely na bránku si do štatistík zapísal aj dva bodyčeky a blok.

VIDEO: Chára inkasoval aj tvrdý bodyček

O víťazstve „ostrovanov“ rozhodol necelé tri minúty pred koncom Kyle Palmieri, keď po pase Ryana Pullocka zblízka prekonal Igora Šesťorkina. „Pullock mi výborne nahodil puk pred bránku a ja som ho trafil vo vzduchu,“ povedal Palmieri.

Víťazstvo Islanders vychytal Iľja Sorokin, ktorý zaznamenal 29 zásahov vrátane fantastického zákroku v prvej tretine, keď akrobaticky zastavil hokejkou strelu Artemija Panarina. „Bol to jeden z najlepších, ak nie najlepší zákrok, aký som videl po dlhom čase. A to som už nejaký čas v tejto lige,“ povedal tréner „ostrovanov“ Barry Trotz.

Sorokina prekonal len Chris Kreider, pre ktorého to bol 40. gól v sezóne. Debut bez bodového zápisu absolvoval v drese Rangers útočník Frank Vatrano, ktorého klub angažoval výmenou za výbery v drafte z Floridy.

NHL
Columbus – Washington 2:7 /FEHÉRVÁRY za hostí 1+0/, Philadelphia – Nashville 5:4, Montreal – Dallas 3:4 pp, NY Rangers – NY Islanders 1:2, Toronto – Carolina 3:2, St. Louis – Pittsburgh 2:3 pp a sn, Edmonton – Buffalo 6:1, Los Angeles – San Jose 3:0, Vancouver – Detroit 0:1, Vegas – Florida 5:3

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Zdeno Chára #Martin Fehérváry