Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Verdikt o slovenských hráčoch z KHL na šampionáte v Česku sa blíži. Indície ukazujú jasným smerom

Hokejový šampionát v Česku je za dverami. Vie to aj vedenie slovenskej reprezentácie, ktoré zintenzívňuje práce na skladbe mužstva.

05.04.2024 08:25
Adam Húska Foto: ,
Brankár Adam Húska chytá v Nižnom Novgorode.
debata (38)

Výber Craiga Ramsayho má za sebou úvodné dni neoficiálneho prípravného kempu.

Po sústredení v Bratislave sa národný tím presunie na východ republiky, kde ho čakajú ďalšie tréningy, ako aj prípravné zápasy proti Švajčiarsku (11. a 12. apríla v Humennom).

Väčšina adeptov na miesta vo finálnom výbere pre májové MS má ešte rozbehnuté sezóny. Ide o hráčov nielen v európskych súťažiach (zo slovenského pohľadu je kľúčové predovšetkým Česko a Švédsko), ale aj zo zámoria.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

V hre je stále aj príchod hokejistov z KHL. Miroslav Šatan, generálny manažér reprezentácie a šéf slovenského hokeja v jednej osobe, túto možnosť zatiaľ nepotvrdil, ale ani nevylúčil. Definitívny verdikt o hráčoch z ruskej súťaže sa očakáva skraja budúceho týždňa.

Dôležitý post

Zloženie mužstva pre šampionát rovnako ako každý rok ovplyvnia viaceré faktory. Medzi kľúčové patria konkurencia na danom poste, zdravotný stav či aktuálna forma.

Z hráčov, ktorých má Craig Ramsay aktuálne k dispozícii na prvom kempe, má najväčšie šance prejsť všetkými škrtmi Samuel Hlavaj.

Dvadsaťdvaročný brankár patril spolu so Stanislavom Škorvánkom z Michaloviec medzi preferovaných gólmanov na vlaňajších MS v Rige a nastupoval aj počas prípravných turnajoch v priebehu aktuálnej sezóny.

Ramsayho asistenti Róbert Petrovický a Peter Frühauf (obaja pôsobia v českej extralige) mali Hlavaja pravidelne na očiach. Rodák z Martina si premiérovo v kariére vyskúšal pôsobenie v zahraničí, keď hájil bránku Plzne.

„Nebola to najlepšia, ale ani najhoršia sezóna. Odchytal som dosť zápasov a zapracoval na tom, aby boli moje výkony čo najkonštantnejšie. Česká liga je kvalitnejšia ako slovenská, hrať proti lepším súperom ma posunulo vpred,“ opisuje prvý legionársky ročník.

Hlavaj má blízko k tomu, aby figuroval aj v záverečnej nominácii do Česka, ale uvedomuje si, že miestenku zatiaľ nemá istú. Jeho pomerne silnú pozíciu v rámci reprezentácie by mohol ovplyvniť už len príchod jedného z dvojice slovenských brankárov, ktorí tento rok pôsobili v KHL.

Patrik Rybár zo Spartaka Moskva však nedochytal sezónu pre zranenie a Adam Húsku z Nižného Novgorodu zastihol záver základnej časti v slabšej forme, keď v play off nastúpil len do jedného zápasu. Prípadný návrat oboch gólmanom do národného tímu by podliehal spomínanému verdiktu, ktorý Šatan a spol. oznámia v najbližších dňoch.

Hlavaj si takýmito záležitosťami nemusí lámať hlavu a sústredí sa len na to, čo vie ovplyniť – jeho vlastné výkony. Tréneri ho poznajú, ale musí ukázať potrebnú kvalitu.

Michalovce Nitra Čítajte viac Päťgólová smršť za štvrť hodiny. Z Nitry sa stáva kat favoritov, je na pol ceste do finále

„Chcem hrať svoju hru a ukázať, že mám formu na to, aby som do Česka išiel. Šampionát v Ostrave je veľké lákadlo, každý z nás by si rád zahral pred zrakmi rodiny či kamarátov. Do štartu MS je však ešte ďaleko, môže sa stať veľa vecí,“ upozorňuje.

Všeobecne sa očakáva, že tretím brankárom k dvojici Hlavaj, Škorvánek bude jeden zo štvorice Matej Tomek, Adam Gajan, Dávid Hrenák, Denis Godla.

Pretlak v útoku

Najväčší súboj o miestenky na MS bude medzi útočníkmi. Do finálnej trinástky forvardov by sa rád dostal aj Samuel Takáč. Na kemp prišiel vylepšiť si náladu po nevydarenej sezóne so Slovanom, ktorý druhý rok za sebou neprešiel 1. kolom play off.

„Pre mňa už akoby začala nová sezóna. Pozvánka do tímu ma potešila, z ponúknutej príležitosti sa pokúsim vyťažiť čo najviac. Dám do toho všetko a uvidíme, ako to dopadne,“ vraví.

Sľubnejšiu šancu čo sa týka štartu na šampionáte ako Takáč má Róbert Lantoši. Útočník Mladej Boleslavi bol so 47 bodmi v 50 zápasoch najproduktívnejším Slovákom v základnej časti českej extraligy.

Slovensko Kazachstan Čítajte viac Lantoši nemá nič proti hráčom z KHL. V jednej kabíne však s nimi na MS v Česku byť nechce

„Sezóna nám z tímového hľadiska nevyšla a už ubehol nejaký čas od posledného zápasu. Preto som rád, že vedenie reprezentácie zorganizovalo kemp, aby sme sa mohli udržiavať vo forme,“ tvrdí Lantoši, ktorý po sezóne oznámil, že v stredočeskom klube končí.

„Nové pôsobisko je v štádiu riešenia. Blízke mi je Švédsko, ale zaujímavé by bolo aj Švajčiarsko, kde som ešte nehral a tamojšiu ligu by som si rád vyskúšal,“ dodáva.

Róbert Lantoši. Foto: TASR, Profimedia
Slovensko Kazachstan Róbert Lantoši.

Rozhodnutie v Humennom

Práve Lantoši sa nedávno stal prvým hráčom zo skupiny skúsených reprezentantov, ktorý sa vyjadril k možnosti príchodu hráčov z KHL.

„Ak pôjdu na MS, bude tam tam tlak na chalanov z Európy, lebo sú v tíme s hráčmi z Ruska. Nechcel by som takýto tlak podstúpiť. Nie je to nič osobné proti chalanom, ktorí hrajú v KHL. Tlak médií a ľudí v Česku smerom k nášmu tímu by však bol neúnosný,“ vyhlásil s podcaste Góly z bufetu.

Stanovisko hokejových šéfov na Slovensku k tejto téme je päť týždňov pred štartom šampionátu stále nejasné.

Vlani odmietli prijať postoj ako ich kolegovia zo Švédska, Fínska, Česka, Francúzska či Lotyšska, ktorí označujú KHL ako symbol vojnovej propagandy režimu prezidenta Vladimira Putina a hráčov z ruskej súťaže do reprezentácií nevolajú.

David Pastrňák. Čítajte viac Unikátne video od hviezdy NHL. V akom luxuse cestujú na zápasy hráči Bostonu?

Slováci vyriešili polemiku s vyhlásením, ktoré tlmočil Ramsayho asistent Frühauf: "Počas debát sme dospeli k jednotnému názoru, že pre pokojný priebeh prípravy a stopercentnú koncentráciu nášho tímu na majstrovstvá sveta bude lepšie, ak hráčov z KHL z účasti na šampionáte vynecháme.“

Indície naznačujú, že rovnaké riešenie zvolia Šatan a spol. aj tento rok.

Viacerým hráčom z ruskej súťaže sezóna skončila už dávnejšie, napríklad spomenutý Húska, útočník Adam Liška či obranca Christián Jaroš (obaja Čerepovec) hrali posledný súťažný zápas 8. marca. Michal Krištof (Soči) sa rozlúčil so sezónou už 25. februára.

V sezóne nepokračujú ani obranca Michal Čajkovský zo Spartaka Moskva či útočník Tomáš Jurčo s koučom Andrejom Podkonickým (obaja Omsk), ktorý vlani robil Ramsaymu asistenta na MS v Rige.

Tréner slovenskej reprezentácie Craig Ramsay... Foto: Ján Krošlák
SR Zvolen šport hokej Nemecko príprava BBX Tréner slovenskej reprezentácie Craig Ramsay počas prípravného zápasu Slovensko - Nemecko.

Ani jeden z týchto hráčov nie je súčasťou prebiehajúceho kempu v Bratislave a existuje predpoklad, že ak by s nimi tréneri počítali, tak ich na sústredenie do Bratislavy zavolajú.

Ich mená sa neočakávajú ani v nominácii na oficiálny kemp v Humennom, ktorú zväz oznámi dnes.

Definitíva padne na budúci týždeň, ale zo šumov z okolia reprezentácie sa dá vyčítať, že hráči i tréneri by neboli nadšení z rozruchu a zvýšeného záujmu médií v prípade, že Slováci zoberú do Česka hokejistov z ruskej ligy.

Okrem kvality na ľade je totiž pre mužstvo dôležité aj to, aby na neho v príprave i počas samotného turnaja vplývalo čo najmenej externých faktorov. Ak by Ramsayho výber čelil masívnemu tlaku z „nehokejového“ dôvodu, mohlo by to narušiť koncentráciu tímu pred i počas šampionátu.

Najlepšie zarábajúci Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Každý vystriedal niekoľko klubov a zarobil nie...

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2024