Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejisti z KHL sa stali naivnými bábkami režimu, nedovoľte im hrať. Šatan dostal otvorený list od europoslancov

Osem zo 14 slovenských poslancov Európskeho parlamentu vyzvalo Slovenský zväz ľadového hokeja, aby konal po vzore Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a nepozval slovenských hráčov z prevažne ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy do národnej reprezentácie na blížiace sa majstrovstvá sveta.

10.04.2024 13:45
MS 2023, Miroslav Šatan Foto:
Miroslav Šatan (druhý zľava) po tímovom fotení na MS 2023 v lotyšskej Rige.
debata (34)

Informáciu pre TASR v stredu potvrdil europoslanec Ivan Štefanec (KDH/EPP). Ten pripomenul, že IIHF už rozhodla, že hokejisti Ruska a Bieloruska nebudú hrať na majstrovstvách sveta, a to ani v budúcej sezóne.

V tejto súvislosti vyvinul iniciatívu, ktorú podporilo ďalších sedem slovenských europoslancov z troch rôznych politických frakcií.

Všetci v otvorenom liste vyzývajú prezidenta SZĽH Miroslava Šatana, aby zväz zakázal hráčom z KHL účasť v národnej reprezentácii.

„Obraciame sa na Vás nielen ako poslanci Európskeho parlamentu, ale aj ako športoví fanúšikovia, ktorí sú hrdí na našich reprezentantov a želajú slovenským farbám na majstrovstvách sveta čo najväčší úspech,“ uvádza sa v spoločnej výzve.

Martin Gernát Čítajte viac V KHL ospevujú obrancu Gernáta: Fico a Pellegrini sú lojálni Rusku, možno pôjde hrať na MS

Štefanec spresnil, že poslanci „držia našim chlapcom palce“, ale slovenský tím chcú vidieť medzi veľkými hokejovými krajinami nielen na ľade, ale aj v hodnotách fair play postavených na mierovom olympijskom duchu, nie na spolupráci s teroristickým režimom, ktorý má na rukách krv svojich susedov.

"Európsky parlament zaradil Rusko za svoje zločiny na zoznam krajín podporujúcich terorizmus.

Pôsobením v KHL, ktorá je politicky zneužívaná na propagandistické účely, sa niektorí slovenskí hokejisti stali v lepšom prípade naivnými bábkami režimu, v tom horšom predĺženou rukou ruskej propagandy," uvádza sa v spoločnom liste.

02. Craig Ramsay Čítajte viac Šatan s Ramsaym nominovali. Verdikt o hráčoch z KHL? Vyjadril sa asistent trénera

Okrem Štefanca list podpísali aj Vladimír Bilčík (nezávislý/EPP), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá/RE), Martin Hojsík (PS/RE), Eugen Jurzyca (SaS/ECR), Miriam Lexmann (KDH/EPP), Peter Pollák (hnutie Slovensko/EPP) a Michal Wiezik (PS/RE).

Poslanci zdôraznili, že ochrana a úcta k životu musí znamenať vždy viac ako akýkoľvek šport. Podľa ich slov reprezentácia je elitou krajiny a je dôležité, aký signál vysiela všetkým občanom Slovenska a tiež do sveta.

„Naši susedia v Českej republike tak urobili už dávno a toto rozhodnutie učinili aj hokejové severské krajiny. Svet sa na nás dnes pozorne pozerá, kam chceme patriť a čo chrániť,“ odkázal Štefanec.

Najlepší tím histórie NHL z európskych hokejistov Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Prečítajte si zaujímavosti o najlepších...
34 debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #KHL #hokej #Miroslav Šatan #eurposlanci #MS 2024