Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V KHL ospevujú obrancu Gernáta: Fico a Pellegrini sú lojálni Rusku, možno pôjde hrať na MS

Hokejisti Lokomotivu Jaroslavľ so slovenským obrancom Martinom Gernátom postúpili do finále KHL o Gagarinov pohár po suverénnom víťazstve v sérii 4:0 nad Traktorom Čeljabinsk. A Slovák patrí medzi kľúčové postavy Jaroslavli.

09.04.2024 07:50
Martin Gernát Foto:
Obranca Martin Gernát si s Lokomotivom Jaroslavľ zahrá vo finále KHL o Gagarinov pohár.
debata (34)

Gernát sa totiž stal najproduktívnejším hráčom semifinálovej série, keďže v nej zaznamenal päť bodov (3+2). Gólovo sa presadil aj pri pondelkovom víťazstve 3:0 v záverečnom semifinálovom súboji. Pozrite si jeho gól:

Góly obrancov sú v hokeji bežným javom. Máloktorý hráč na tomto poste však dokáže brankárom sústavne robiť problémy. Gernát nazbieral v sérii s Traktorom tri góly v štyroch zápasoch.

Po otvorení skóre vo štvrtom zápase dokázal 30-ročný Slovák neúnavne ohrozovať súperovho brankára. V úvodných piatich minútach vyslal hneď päť striel.

Zaujímavosťou je, že Gernát nestrelil svoj gól delovkou od modrej čiary, ale po rýchlom zapojení do útočnej akcie spomedzi kruhov.

Košice SNV Čítajte viac Skrytá zbraň Spišiakov. Košice majú šťastie, že hviezda s veľkým potenciálom zatiaľ spí

V 16 zápasoch play off nazbieral Gernát 9 bodov (5+4). V tabuľke produktivity mu patrí štvrté miesto medzi obrancami. Na čele bodovania sú jeho tímový kolega Arťom Sergejev, Robin Press z Metallurgu a Brennan Mennell z Dynama Moskva. Každý má 12 bodov.

Gernát je odchovancom prešovského hokeja, no takmer celá jeho kariéra sa rozvíjala v zahraničí. Jeho bodový potenciál bol badateľný aj u juniorov.

V 60 zápasoch s Edmontonom Oil Kings vo Western Hockey League získal 55 bodov (9 gólov, 46 asistencií). To mu však na drafte 2011 veľmi nepomohlo. Gernáta si vybral Edmonton Oilers až v 5. kole z celkového 122. miesta.

Auston Matthews Čítajte viac V NHL sa to už 16 rokov nestalo. Matthews strelil gól číslo 65 a ide po krku Lemieuxovi

Skauti mali pocit, že vysokému obrancovi (193 cm) chýba agresivita a svoju mohutnú postavu využíva príliš zriedka. Nikdy nedostal šancu hrať v NHL. Obranca hral výborne jeden na jedného, ​​málokedy prišiel o post, no aj tak zostal v AHL.

Gernátovi očividne prospel návrat do Európy, kde naplno ukázal aj svoje ofenzívne schopnosti. V dvoch sezónach po sebe, najskôr v českej a potom v švajčiarskej lige, strelil po 13 gólov. To stačilo na to, aby sa stal v Třinci a potom aj v Lausanne najlepším ligovým kanonierom súťaže spomedzi obrancov.

Málokedy sa stáva, aby sa zahraničný hokejista presadil v KHL presadil hneď v prvej sezóne v ruskej nadnárodnej súťaži. Gernátovi sa to podarilo. Už mesiac po debute bol vyhlásený za najlepšieho obrancu týždňa.

Posila Jaroslavľu rýchlo zapadla do kolektívu. Kapitán Lokomotivu Sergej Andronov pre ruské médiá poznamenal, že Martin veľa komunikuje so svojimi spoluhráčmi a aktívne sa učí ruštinu.

Stanislav Škorvánek Čítajte viac Líšky v pasci. Konflikt v kabíne? To nebudem komentovať! Škorvánek hľadá recept, ako zastaviť nitriansky valec

Gernátov prestup do KHL vzbudil rozruch aj na Slovensku, pretože kvôli odchodu do Ruska stratil šancu hrať za reprezentáciu. Ruská Gazeta však pripomína, že pozícia Slovenska je v porovnaní s okolitými hokejovými krajinami odlišná.

„Táto stredoeurópska krajina stále nevystupuje so svojimi susedmi v súzvuku. Premiér Robert Fico a novozvolený prezident Peter Pellegrini sú lojálni k Rusku,“ napísaala Gazeta.

Zároveň pripomína, že Pellegrini ešte ako šéf parlamentu vo februári vyzval Slovenský zväz ľadového hokeja, aby zákaz účasti hráčov z KHL na MS prehodnotil. V pondelok túto otázku zástupcovia zväzu ešte nezodpovedali.

Najlepší tím histórie NHL z európskych hokejistov Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Prečítajte si zaujímavosti o najlepších...
34 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Martin Gernát