Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Valábik bavil Česko názormi o Slovákoch v KHL: Ide im len o dve veci. Vyjadril sa aj k ich účasti na MS v Ostrave

Možná účasť slovenských hokejistov z ruskej KHL na májových MS v Česku sa pod Tatrami stala celospoločenskou témou. Vyjadrujú sa k nej takmer všetci - experti, politici, laici i ľudia, ktorým bol doteraz hokej úplne ukradnutý.

21.02.2024 18:17
Valábik, Gáborík Foto:
Bývalý obranca Boris Valábik v spoločnosti s kolegom Mariánom Gáboríkom.
debata (59)

Zatiaľ čo „veľké“ hokejové krajiny ako Švédsko, Fínsko či Česko už dávnejšie deklarovali, že na znak odsúdenia ruskej agresie na Ukrajine nebudú do národných tímov volať hráčov z KHL, Slovensko stále mlčí.

Menej ako tri mesiace pred štartom šampionátu v Prahe a Ostrave nie je jasné, či vedenie reprezentácie povolá do tímu aj hráčov z ruskej súťaže.

Aktuálne v nej pôsobí deväť Slovákov a čo sa týka kvality a skúseností, do finálneho výberu pre MS by sa zrejme dostali všetci.

Šiesti z nich – brankár Patrik Rybár (Spartak Moskva), obrancovia Michal Čajkovský (Spartak Moskva), Martin Gernát (Jaroslavľ), Mislav Rosandič (Togliatti), útočníci Tomáš Jurčo (Omsk) a Michal Krištof (Soči) majú doma aj olympijský bronz z Pekingu.

"Táto téma dozreje a bude to apríl, kedy budeme musieť urobiť určité rozhodnutie. Rozoberieme to z viacerých hľadísk, ale momentálne sa k tomu nechceme vyjadrovať.

Určite k tomu stanovisko príde v čase, keď ho bude treba urobiť," reagoval generálny manažér reprezentácie a šéf slovenského hokeja v jednej osobe Miroslav Šatan.

Nedávno sa k téme vyjadril aj Boris Valábik. Bývalý obranca, ktorý sa po hráčskej kariére stal uznávaným expertom i populárnym moderátorom, bol hosťom českej televízie O2 Sport TV.

hudáček Čítajte viac Nazývame sa bratmi, pre KHL si však Česi a Slováci nadávajú. Hudáček? Zastal som si ho, ale teraz s ním nesúhlasím

Na otázku, či sa pýtal niektorého z krajanov, ktorí aktuálne hrajú v KHL, na dôvody rozhodnutia odísť do Ruska, odpovedal:

"Nie sú tam preto, že je tam lepší život alebo že sa tam lepšie postarajú o ich rodiny. Spýtajte sa Martina Havláta, prečo tam vydržal tak krátko. Pred rokmi som hrával v Kazachstane, mal som 29 alebo 30 rokov, nemal som manželku ani dieťa.

Ako každý hokejista v tom veku som rozmýšľal, kam pôjdem po zápase na pivo, za akou babou pôjdem, a vtedy som si uvedomil, že by som tam nechcel zostať a ani by som nechcel, aby tam vyrastalo moje dieťa. Pre takéto veci tam hráči nechodia."

Pozrite si názory Borisa Valábika na videu:

Niekdajší dôrazný zadák pokračoval ďalej a uviedol dva dôvody, prečo podľa neho hráči, aj v súčasnej spoločensko-politickej situácii, hrajú v Rusku.

"Jediné, prečo tam chalani chodia, sú peniaze. Ale ja ich nemôžem súdiť, nie som v ich koži. Neviem, ako sa rozhodovali, ale dobre vieme, že je to predovšetkým o peniazoch.

A z časti aj kvôli tomu, že hrajú druhú najkvalitnejšiu ligu na svete, že budú mať v životopise, že hrali v KHL. Aj keď teraz im to môže viac ublížiť ako pomôcť," vravel Valábik.

Slovensko, hokej Čítajte viac Politika do športu nepatrí? Pellegrini vyzýva Šatana a spol., aby na MS zavolali aj hráčov z KHL. Zväz reagoval

Vyjadril sa aj k možnosti, že Šatan a spol. hráčov z KHL napokon povolajú.

„Ak keby ich zavolali, tak neprídu. Nie sú hlúpi, vedeli by totiž, čo by to spôsobilo,“ dodal 37-ročný rodák z Nitry.

Svetový šampionát 2024 v Prahe a Ostrave sa uskutoční v termíne od 10. do 26. mája. Slováci sa predstavia v ostravskej B-skupine v spoločnosti USA, Nemecka, Švédska, Lotyšska, Francúzska, Kazachstanu a Poľska.

Ako by mohla vyzerať zostava Slovákov na ZOH 2026? Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Takto o dva roky to vypukne - olympijský turnaj...
59 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #KHL #hokej #Boris Valábik #MS 2024 v hokeji #Ostrava 2024