Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čudáci z pobaltských krajín, hovorí ruský šampión. Na špeciálnom zozname chce vidieť aj Hašeka a šéfa IIHF

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) minulý týždeň rozhodla, že zákaz štartu na medzinárodných podujatiach pre Rusko a Bielorusko bude platiť aj v sezóne 2024/2025.

20.02.2024 14:50
261404006 Foto:
Vladimir Putin s ruskými hokejovými legendami v roku 2015. Alexander Koževnikov druhý zľava.
debata (31)

To znamená stopku pre majstrovstvách sveta 2025 vo Švédsku a Dánsku a ak sa dovtedy konflikt na Ukrajine neskončí, Rusko fanúšikovia pravdepodobne neuvidia ani na zimnej olympiáde v roku 2026.

Rozhodnutie IIHF bolo v Rusku prijaté s rozhorčením. Bývalý útočník sovietskej zbornej Alexander Koževnikov, ktorý v reprezentačnom drese získal pre ZSSR zlaté medaily na zimných olympijských hrách v Sarajeve a Calgary, požaduje po ruských úradoch tvrdší prístup.

„Musíme presadzovať aktívnejšiu politiku. Rusko nedávno zaradilo na zoznam hľadaných najznámejších rusofóbov, ako je vládnuca dáma z Estónska a ďalší čudáci z pobaltských krajín,“ povedal pre web russia-hockey.ru.

434574518 Čítajte viac Bude Rusko na olympiáde? Amerika nám pomôže, verí Malkin. Ovečkin spomína šialenstvo a Kučerova

Narážal na na zoznam ľudí z rôznych krajín, proti ktorým ruské úrady viedli alebo v súčasnosti vedú konania. Zverejnil ho minulý týždeň opozičný ruský web Mediazona.

Nachádza sa ňom napríklad estónska premiérka Kaja Kallasová či predseda Medzinárodného trestného súdu Piotr Hofmanski.

Súd pod Poliakovým vedením vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého obvinili zo zodpovednosti za vojnové zločiny spáchané na Ukrajine.

Koževnikov by na dlhom zozname viac ako rád videl aj dvoch známych odporcov návratu ruských hráčov a reprezentácie do medzinárodnej hokejovej rodiny. Ide o šéfa IIHF Luca Tardifa a českú brankársku ikonu Dominika Hašeka.

rusko ovečkin Čítajte viac Čaká nás fantastická sezóna bez zbornej, tešia sa vo Švédsku. Slováci sú na našej strane, píšu Rusi

"Teraz, keď sme si vymysleli tieto bezpečnostné bájky, nastal čas, aby na zoznam pribudol aj Tardif. Alebo ďalší „rozprávkar“ Hašek.

Títo ľudia by mali pochopiť, že nemôžu len tak urážať Rusko," hnevá sa Koževnikov, ktorý napriek úspešnému draftu zo strany Calgary Flames nikdy neodišiel hrať do NHL.

65-ročný majster sveta z MS 1982, ktorý pre ruské médiá s obľubou komentuje hokejové udalosti doma i vo svete, sa vyjadril aj k samotnému rozhodnutiu Medzinárodnej hokejovej federácie. „IIHF sú darebáci a od darebákov nemôžete očakávať nič dobré.“

Najväčší hokejový štadión sveta je v Petrohrade Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
O dva týždne koniec. Viacerí hokejisti v Rusku...
31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #IIHF #Dominik Hašek #Alexander Koževnikov #Luc Tardif