Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bude Rusko na olympiáde? Amerika nám pomôže, verí Malkin. Ovečkin spomína šialenstvo a Kučerova

Rozhodnutie vedenia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) o predĺžení zákazu pôsobenia Ruska a Bieloruska na medzinárodných turnajoch vyvolalo množstvo reakcií.

17.02.2024 21:51 , aktualizované: 22:25
434574518 Foto:
Ruské hviezdy zo zámoria: Jevgenij Malkin a Alexander Ovečkin.
debata (45)

IIHF ostrakizovala obe krajiny z dôvodu vojenskej invázie na Ukrajinu, ktorú už viac ako dva roky vedie ruská armáda aj s podporou Bielorusov. Hokejová federácia v pondelok potvrdila, že oba národné tímy neprijme späť na sezónu 2024/25.

Bielorusko navyše bolo vylúčené aj z kvalifikácie na najbližšiu zimnú olympiádu v taliansku. Rusi zatiaľ vďaka zmrazenému rebríčku IIHF zostávajú nasadení priamo v základnej skupine s USA a dvoma postupujúcimi, ale ak bude vojna pokračovať, ťažko si predstaviť, že by sa na ZOH reálne zúčastnili.

Najväčšie ruské hviezdy v zámorí sú z toho pochopiteľne otrasené. O to viac, že po dvanástich rokoch sa na olympiáde opäť predstavia aj hráči z NHL.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko spoločné fotenie Čítajte viac Česi si náš tím vychutnajú, hráči z KHL urobia dusno aj v slovenskej kabíne. Bude to stáť za to?

„Snažím sa na to nemyslieť. Ale že by Nikita Kučerov nikdy nemal hrať na olympiáde, to sa mi zdá šialené. Nie je však v našich silách s tým niečo urobiť,“ povedal Alexander Ovečkin pre The Athletic.

Kučerov mal smolu, do ruského tímu na domácej olympiáde v Soči sa nezmestil a na ďalších dvoch hráči z NHL chýbali.

Útočník Tampy Bay dvakrát vyhral Stanleyho pohár, bol už vyhlásený za najužitočnejšieho hráča profiligy a patrí medzi najproduktívnejších hokejistov.

V národnom tíme si však zo spomínaných dôvodov mnoho triumfov neužil, zúčastnil sa iba na dvoch MS. Podobnými prípadmi sú brankár Andrej Vasilevskij alebo ďalší útočník Artemij Panarin.

819470200 Čítajte viac Medzinárodná hanba mladých Rusov. Za incident po porážke s Bieloruskom ich kritizujú aj doma

Jevgenij Malkin, ktorý v NHL pôsobí už 18. sezónu, dúfa v pomoc profiligy. „Dúfam, že zákaz čoskoro zrušia. Alebo že NHL povie, že jej hráči nebudú hrať na olympiáde bez Rusov a Bielorusov,“ zamyslel sa.

„Ak sa opýtate hráčov z iných krajín, myslím, že vám povedia, že radi hrajú proti Rusku,“ dodala legenda Pittsburghu.

Ako však web Athletic podotkol, z oslovených ruských hviezd sa nikto nechcel baviť o politických otázkach či konflikte na Ukrajine.

Doteraz jediným Rusom v NHL, ktorý odsúdil vpád Ruska na územie svojho suseda, je obranca Vancouveru Canucks Nikita Zadorov.

Pred niekoľkými mesiacmi sa nechal počuť, že ho veľmi mrzí, ako Rusi posielajú mladú generáciu na smrť.

Najväčší hokejový štadión sveta je v Petrohrade Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
O dva týždne koniec. Viacerí hokejisti v Rusku...
45 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Rusko #hokej #Ovečkin #Jevgenij Malkin