Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Svetový pohár bez Rusov aj Čechov? Premárnená príležitosť. Valábik s Draisaitlom sa v otázke československého tímu nezhodli

Marián Hossa pred brankárom Jaroslavom Halákom... Foto: SITA/AP, Jacques Boissinot
Marián Hossa, Jaroslav Halák, Marián Hossa pred brankárom Jaroslavom Halákom počas tréningu tímu Európy.

Valábikovi sa nápad so spoločným tímom, v ktorom hrali zástupcovia európskych krajín, príliš nepozdával.

„Nevnímal som to s takou hrdosťou, ako keď sledujem náš tím na MS. Hokej prežívame najmä cez emócie a tie by mali byť podporené národným cítením. Nie je nič krajšie, ako keď malé Slovensko zdolá gigantov ako sú Rusko či USA,“ vraví Valábik.

Podľa bývalého reprezentačného obrancu nie je reálne dostihnúť krajiny ako Kanada či Fínsko, podstatné však je, udržať sa v top desiatke.

VIDEO: Finále Svetového pohára v hokeji 2016 medzi Kanadou a tímom Európy

„Zatiaľ čo iné krajiny robia obrovské kroky vpred, my sa najskôr pohádame, ako to máme robiť a keď to chceme o pár rokov realizovať, zistíme, že nám už ušiel vlak,“ hodnotí Valábik.

Česi? Sú pre nás ako bratia

Sklamaní z neúčasti na Svetovom pohári sú aj Česi. Tí síce majú potrebný počet hráčov (25) pôsobiacich v NHL, ale chýbajú im obrancovia.

Tých majú aktuálne v profilige iba štyroch. Z tohto pohľadu by bol zaujímavý spoločný tím Slovákov a Čechov.

"Erik Černák a Martin Fehérváry by sa v ich tíme určite nestratili. Zo športovej stránky by to bolo fantastické a istým spôsobom aj nostalgia. Ku komu inému máme bližšie ako k Čechom? Sú pre nás ako bratia.

SR Hokej Extraliga 20. kolo BBX Čítajte viac Slovenský hokejista búra stereotypy. Netradičnému hobby sa venuje aj s priateľkou. Promócie na Camp Nou? Jedno obrovské stavenisko

Na druhej strane, už 30 rokov sme si budovali našu vlastnú identitu a celý svet sa učil, že už nie sme Československo ale dve samostatné krajiny. Bol by to pre nás krok späť. Z toho dôvodu by som radšej prehryzol ťažké obdobie a skôr nech nás to motivuje pracovať," zamýšľa sa Valábik.

Draisaitl má v tomto smere opačný názor. Spoločný československý tím by podľa neho mal zmysel a fanúšikovia by ho prijali omnoho pozitívnejšie ako výber Európy.

„Určite by som bol za to, aby mali Česi a Slováci jeden spoločný tím. Bola by to veľmi zaujímavá konštelácia, ak by sme si opäť zahrali na veľkom turnaji ako jedna krajina. Mne by sa to jednoznačne páčilo,“ vraví Draisaitl.

Slafkovský s Pastrňákom?

Ktorí slovenskí hokejisti by mohli ideálne zapadnúť do spoločného tímu s Čechmi? Tí majú aktuálne v NHL piatich brankárov, z ktorých by sa dala zložiť potrebná trojica.

V obrane a v útoku by sa však miesta pre Slovákov určite našli. Spomínanú dvojicu Černák a Fehérváry by mohol doplniť aj Šimon Nemec, ktorý by mal už v roku 2025 pravidelne nastupovať v NHL.

572. Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský dopláca na babráctvo Montrealu. Nezmenil sa, musí dokázať, že nie je len veľký chlapec

V útoku by bol zrejme najväčšou hviezdou David Pastrňák. Zaujímavá by bola jeho spolupráca vo formácii s Jurajom Slafkovským.

Ak sa Tomáš Tatar dokáže udržať v zámorí, bol by tiež vhodným adeptom pre útočné rady. Svoje miesto by si rozhodne našli aj útočníci Calgary Flames Martin Pospišil či Adam Ružička.

Skvelá noc Martina Pospíšila a Juraja Slafkovského Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Oslava hráčov Montrealu - Slafkovský (20),...
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Valábik #Svetový pohár v hokeji #Peter Draisaitl