Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský dopláca na babráctvo Montrealu. Nezmenil sa, musí dokázať, že nie je len veľký chlapec

Slovenskí hokejisti zažívajú jeden z najhorších úvodov sezóny v NHL. Z individuálnej stránky predvádzajú nevýrazné výkony a často sú terčom kritiky zámorských expertov i fanúšikov. Je ich hnev oprávnený alebo je pohľad na štatistiky zavádzajúci?

06.11.2023 05:41
572. Juraj Slafkovský Foto: ,
Juraj Slafkovský.
debata (4)

Fínsky hokejový expert Elmo Aittola, ktorý strávil dva roky na Slovensku ako funkcionár i asistent trénera, sa v rozhovore pre Športweb vyjadril k aktuálnej forme Juraja Slafkovského, Tomáša Tatara, Erika Černáka a ďalších Slovákov pôsobiacich v zámorí.

Mierne zlepšenie naznačil cez víkend Slafkovský, ktorý si zahral v prvej formácii a strelil premiérový gól sezóny pri prehre Montrealu so St. Louis 3:6.

Skvelý debut v profilige si pripísal v drese Calgary útočník Martin Pospíšil, ktorý gólom pomohol k výhre nad Seattlom 6:3.

Tomáš Tatar v lete zmenil klub. V Colorade Avalanche nepatrí medzi ofenzívne hviezdy a zväčša hrá v tretej formácii. Potrebuje čas, aby si zvykol na novú rolu?

V tíme, aký má Colorado, nebude hrať Tatar veľa presiloviek. Musí sa vyrovnať s tým, že už nepatrí medzi produktívnych lídrov – tak, ako bol zvyknutý vlani z New Jersey. Colorado má tím nabitý hviezdami, od ktorých sa očakávajú góly.

Video

Na druhej strane, pre neho je dôležité, že hrá v mužstve, ktoré má reálnu šancu získať Stanleyho pohár. Z finančnej stránky sa uskromnil. Kontrakt na 1,5 milióna dolárov je jeden z najnižších, aké kedy podpísal v NHL.

Väčší priestor na ľade dostane len vtedy, ak sa niektorá z hviezd zraní. V tejto sezóne sa nebude príliš zaoberať tým, koľko bodov získa. Všetko podriadi tímovému úspechu. Neočakávam, že sa priblíži k hranici 50 bodov, ako sa mu to podarilo v minulej sezóne.

Adam Ružička hrá štvrtú sezónu v NHL, no v predošlých troch rokoch si na konto pripísal dokopy len 75 zápasov. Vybojuje si stabilné miesto v tíme Calgary Flames?

Adam je pozitívnym príkladom pre všetkých Slovákov pôsobiacich v zámorí, ktorí sa snažia prebojovať sa do NHL. Dôležitá bola jeho húževnatosť a trpezlivosť. Trvalo mu zopár rokov, kým sa prebil z OHL a následne AHL. Momentálne ho už beriem v 24 rokoch ako plnohodnotného hráča pre NHL.

Najlepšie zarábajúci hokejisti NHL + Slováci Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Kto ovládol rebríček najlepšie platených hráčov...

Je pravda, že úvod sezóny mu nevychádza, ale pri ňom je len otázka času, kedy sa rozbehne. Calgary investovalo päť rokov do jeho rozvoja a teraz sa im to začína vyplácať. Pre hráčov ako je Filip Mešár je Ružička skvelým príkladom toho, ako dlho niekedy trvá, kým sa presadíte v najlepšej lige sveta.

V čom vidíte najväčší prínos Ružičku pre tím?

Je veľmi spoľahlivý. Nemyslím si, že produktivita je v jeho prípade smerodajná. Je to inteligentný hráč, ktorý má potenciál streliť viac ako 20 gólov v sezóne.

Vzhľadom na jeho postavu a výšku patrí medzi robustných hráčov, ktorí majú v každom tíme bohaté uplatnenie. Verím, že jeho vývoj bude pokračovať a čoskoro sa naplno prejaví jeho potenciál.

Draftová jednotka spred necelých dvoch rokov Juraj Slafkovský sa v Montreale Canadiens trápi. Na konte má len jeden gól a asistenciu. Čelí kritike zámorských médií a netrpezlivých fanúšikov. V čom vidíte jeho najväčší problém?

Vlani nebol fyzicky ani mentálne pripravený naskočiť do NHL. Klub ho do toho dotlačil, keďže bol jednotka draftu. Následne sa zranil a vynechal zvyšok sezóny. Nasledovala dlhá rehabilitácia a tréningy, neskôr mal problémy s váhou. Jeho vývoj sa zabrzdil až úplne zastavil.

Handzus a Demitra Čítajte viac Handzuš spomína na Demitru a spoločné roky v NHL: Poviem vám, kedy mi bolo najťažšie... Na jeden moment nikdy nezabudnem

Pred odchodom do zámoria bol zvyknutý viac na juniorský hokej, ktorý je v porovnaní s mužským na výrazne nižšej úrovni. Pre každého hráča je druhá sezóna v NHL náročnejšia ako prvá.

Navyše, na Juraja je podstatne väčší tlak. Ten sa na ňom začína podpisovať s pribúdajúcimi zápasmi, v ktorých neboduje. Pokiaľ sa to nezmení, Montreal sa bude musieť zmieriť s jeho presunom do AHL.

Urobili vlani vo vedení Canadiens chybu, keď ho neposlali do AHL?

Teraz sa to po roku ľahšie hodnotí. Javí sa to tak, ale vtedy nemali veľmi na výber. Jurajovi sa však stalo to najhoršie, čo sa v jeho prvej sezóne mohlo, keď sa neštastne zranil. Z môjho pohľadu nie je lepším hokejistom ako bol pred dvoma rokmi. Je stále približne na rovnakej úrovni.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský #Elmo Aittola