Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetový pohár bez Rusov aj Čechov? Premárnená príležitosť. Valábik s Draisaitlom sa v otázke československého tímu nezhodli

Bez Rusov, Čechov i viacerých európskych hviezd. Svetový pohár v hokeji 2025 by sa mal konať za účasti iba štyroch krajín: Kanady, USA, Švédska a Fínska. Tímy majú byť zložené výhradne z hráčov pôsobiacich v NHL.

04.12.2023 06:31
Lotyšsko MS2021 Hokej A Slovensko Česko Foto: ,
Mal by spoločný tím Slovákov a Čechov na Svetovom pohári zmysel?
debata (30)

Bude oklieštený formát dostatočne atraktívny a zaujímavý pre divákov? Mal by zmysel spoločný tím Slovákov a Čechov?

Hokejoví experti Boris Valábik a Peter Draisaitl hodnotia avizované zmeny vo Svetovom pohári. V otázke „československého“ tímu sa nezhodli.

Premárnená príležitosť

Podujatie, ktoré sa konalo v rokoch 1996, 2004 a 2016, dvakrát vyhrala Kanada a raz USA.

Video

Do finále zatiaľ posledného ročníka sa prebojoval tím Európy, ktorého súčasťou boli aj Slováci Jaroslav Halák, Marián Gáborík, Marián Hossa, Tomáš Tatar, Zdeno Chára a Andrej Sekera. Generálnym manažérom tímu Európy bol Miroslav Šatan.

"Ide o turnaj, ktorý je pre NHL formou propagácie toho najlepšieho, čo môže ponúknuť. Predošlé ročníky mali vždy extrémne vysokú úroveň.

Hoci som patriot v zdravom slova zmysle, neviem si predstaviť, že by Slovensko teraz zložilo tím, za ktorý by som sa postavil a chcel ho na takom turnaji vidieť. V konkurencii svetových hviezd by bol vopred odsúdený na neúspech. V každom zápase by mu hrozil výprask," konštatuje Valábik.

Peter Draisaitl a Boris Valábik. Foto: SITA, TASR
draisaitl - valabik SITA TASR Peter Draisaitl a Boris Valábik.

Na prvých dvoch ročníkoch Svetového pohára mali Slováci samostatný tím. Podľa Valábika nám aktuálne chýba kvalita a rozdiel v porovnaní s top hokejovými krajinami sa zväčšuje.

„Proti Kanade, USA, Fínsku či Česku by sme si spravili viac hanby ako radosti,“ mieni Valábik.

Zúženie počtu účastníkov Svetového pohára je podľa Draisaitla na škodu.

„Bude to turnaj, na ktorom sa nezídu všetci najlepší hráči sveta. Keď už to nie je možné na MS či olympiáde, fanúšikovia sa mohli tešiť aspoň na Svetový pohár, ale za takýchto podmienok, keď tam budú iba štyri tímy, mi to príde zvláštne. Vnímam to ako premárnenú príležitosť,“ uvádza Draisaitl.

Podľa neho by malo vedenie NHL zvážiť, či povolí hráčom reprezentovať svoje krajiny aspoň na olympiáde.

Adam Sýkora Čítajte viac Slovensku sa na decembrových MS rysuje silný tím. Účasť potvrdila ďalšia opora zo zámoria. Budú mladíci bojovať o medaily?

„Mali by sa už konečne dohodnúť a aspoň na nejaký čas prerušiť ligu. Myslím si, že by sa v takom prípade stal hokej na olympiáde najatraktívnejším športom a bol by to najsledovanejší hokejový turnaj za dlhé obdobie.“

K tímu Európy mal blízko

Draisaitl je zástancom spoločného tímu Európy, v ktorom si pred siedmimi rokmi na Svetovom pohári zahral aj jeho syn Leon.

"Z pochopiteľných dôvodov som mal k tomu tímu bližší vzťah. Aj objektívne ale bol vtedy turnaj zaujímavejší pre ľudí, než ako by tomu bolo za účasti iba štyroch krajín.

Ľudia to sledovali aj preto, že tam hralo Rusko a malo to celé väčší náboj. Ja som si tie zápasy užíval," spomína rodák z Česka, ktorý aj s rodičmi v trinástich rokoch emigroval do Nemecka.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Valábik #Svetový pohár v hokeji #Peter Draisaitl