Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

IIHF počíta s Ruskom na ZOH 2026. Slováci spoznali súperov v kvalifikácii

Slovensko by malo byť organizátor jedného z troch kvalifikačných turnajov, ktorých víťaz postúpi na ZOH 2026 do Milána a Cortiny d'Ampezzo.

31.10.2023 14:55
ramsay Foto:
Hokejistov Slovenska čaká olympijská kvalifikácia.
debata (1)

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) o tom v utorok informovala na svojej webstránke a vychádza z predpokladu, že Rusko sa zúčastní na ZOH v Taliansku.

V D-skupine by sa slovenskí hokejisti, ktorí figurujú na 9. priečke rebríčka IIHF, v tom prípade stretli od 29. augusta do 1. septembra 2024 v Bratislave aj s Bieloruskom, ktoré IIHF vylúčila pre podporu Ruska vo vojne na Ukrajine.

réway kladno Čítajte viac Špeciálne procedúry pre Réwaya. Sľúbil, že minulosť je za ním. Akí hokejisti chýbajú na slovenskom trhu?

Ďalšími súpermi budú Kazachstan a úspešný kvalifikant z 3. eliminačného kola. Turnaj E-skupiny bude hostiť Lotyšsko ako 10. tím rebríčka. Zápasy sa majú uskutočniť v Rige. F-skupinu privíta 11. krajina renkingu Dánko v Aalborgu.

Ruské a bieloruské tímy sa predstavili naposledy na podujatí pod hlavičkou IIHF vo februári 2022, keď štartovali na zimných olympijských hrách v Pekingu.

Slafkovský Čítajte viac Stačilo, nech ide na farmu. Fanúšikovia po ďalšom nevýraznom výkone Slafkovského posielajú mladého Slováka mimo prvý tím

Obe krajiny sú vylúčené z podujatí IIHF predbežne do konca roka 2024 a o predĺžení na ďalší rok sa rozhodne budúci rok na jar. V prípade, že bude zákaz pokračovať, vytvorí sa nové zoskupenie.

Najbližší olympijský hokejový turnaj sa bude hrať rovnakým systémom ako na ZOH 2022 v Pekingu, teda zúčastní sa na ňom tucet krajín, ktoré sa stretnú v základnej fáze v troch štvorčlenných skupinách.

Taliansko má ako organizátor hier v roku 2026 isté miesto. Spolu s ním aj osmička tímov podľa rebríčka na konci uplynulého šampionátu v Tampere a Rige.

Slovenská reprezentácia absolvovala kvalifikáciu aj pred predchádzajúcimi ZOH v Čine. V závere augusta 2021 postúpila z bratislavskej vetvy a o polroka neskôr v Pekingu dobyla historický bronz.

Predpokladané dejiská turnajov záverečnej fázy kvalifikácie ZOH 2026

D-skupina (SR): SLOVENSKO, Bielorusko, Kazachtan, kvalifikant č. 6
E-skupina (Riga): Lotyšsko, Francúzsko, Rakúsko, kvalifikant č. 5
F-skupina (Aalborg): Dánsko, Nórsko, Slovinsko, kvalifikant č.4

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #IIHF #ZOH 2026