Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Komplikácie pre supertalentovanú Nelu. Pravidlá IIHF jej nedovolia hrať za Slovensko

V štrnástich prevyšovala 18-ročné hokejistky na svetovom šampionáte. Teraz by rada ukázala svoj supertalent aj na ženských seniorských MS, ale nemôže.

12.08.2023 09:26
Nela Lopušanová Foto:
Nela Lopušanová - na slávnosti Hokejista roka 2023 a v akcii na ľade.
debata (11)

Nela Lopušanová v uplynulej sezóne očarila celý hokejový svet.

A to nielen gólom „lakrosovým“ štýlom, alebo ak chcete Michiganom, vo štvrťfinále MS U18 proti Švédsku, z ktorého video obletelo celú hokejovú komunitu.

Pridala ďalšie krásne góly, ovládla produktivitu šampionátu a ako 14-ročnnú ju vyhlásili na najužitočnejšiu hráčku turnaja – ako najmladšiu v histórii.

Tomas Tatar Nela Lopusanova Čítajte viac Zo Slovákov bol v NHL najlepší. Tatar strieda na tróne Slafkovského, Lopušanovej unikát

Už ako 15-ročnú ju nominovali do užšieho výberu hlavnej ankety IIHF o najlepšiu svetovú hokejistku roka.

Mladá Slovenka skončila na skvelom treťom mieste. Prestížnu anketu vyhrala americká hviezda Hilary Knightová, ktorá doviedla USA k zlatu na MS.

Rodáčka zo Žiliny podľa očakávania brala ocenenie aj na slávnosti SZĽH, kde suverénne ovládla kategóriu Hokejistka roka.

„Sezóna bola náročná. Zo všetkých cien mám veľkú radosť. Beriem ich ako ocenenie mojej driny,“ vraví.

Nela Lopušanová 0 Čítajte viac Dorážka vo vzduchu z otočky? Žiadny problém! Lopušanová opäť udivuje, video gólu z kanonády je hitom

Od budúcej sezóny bude zdokonalovať svoj talent za morom. Jej pôsobiskom sa stane stredná škola Bishop Kearney v meste Rochester, neďaleko New Yorku. Generačný talent bude nastupovať za tím Selects v kategórii U19 AAA

„Chcem sa ukázať v čo najlepšom svetle a tiež zviditeľniť slovenský ženský hokej. O dva týždne odlietam do USA, v septembri náš už čaká prvý turnaj,“ približuje najbližšie plány.

Slovenskej ženskej reprezentácii, na ktorú čaká boj o miestenku do najvyššej kategórie svetových šampionátov, nepomôže.

Dôvod je jednoduchý – nemá ešte 16 rokov. Pätnásťročné hokejistky na seniorských MS hrať nemôžu.

„Je mi ľúto, že tam nebudem. Baby však budem podporovať a držať im palce. Verím, že sa do tímu dostanem na budúci rok,“ želá si.

Nela Lopušanová. Foto: hockeyslovakia.sk
Nela Lopušanová 0 Nela Lopušanová.

Slovenky sa predstavia na turnaji A-skupiny I. divízie MS v čínskom Šen-čene, kde bude bojovať šestica tímov o dve postupové priečky medzi elitu.

Súperkami zvereniek fínskeho trénera Arta Sieppiho budú Dánky, Nórky, Rakúšanky, Číňanky a Holanďanky.

„Všetky dievčatá sú v dobrom zdravotnom stave, takže máme k dispozícii kompletný káder. Hráčky sa pripravovali priebežne počas celého leta, naplánovali sme pre nich viaceré kempy a zároveň majú za sebou kvalitnú letnú prípravu.

Fyzicky sú na tom určite dobre, ale vieme, že majstrovstvá sveta sú aj o hlave. Budeme sa snažiť atmosféru čo najviac uvoľniť,“ povedala asistentka trénera ženskej reprezentácie Iveta Frühauf pre web SZĽH.

Slovenky začnú púť šampionátom v nedeľu 20. augusta o 14.00 h SELČ proti domácim reprezentantkám. V ďalších vystúpeniach ich preveria Holanďanky (21. augusta, 10.30 h SELČ), Nórky (23. augusta, 7.00 h SELČ), Dánky (24. augusta, 10.30 h SELČ) a Rakúšanky (26. augusta, 7.00 h SELČ).

Hrdinovia vs okupanti. Príbeh hokejistov z MS 1969 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
O pár mesiacov to bude 55 rokov od konania...
11 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #ženský hokej #Nela Lopušanová