Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zo Slovákov bol v NHL najlepší. Tatar strieda na tróne Slafkovského, Lopušanovej unikát

Vlani zažil vydarenú sezónu. Bol suverénne najlepším strelcom i najproduktívnejším Slovákom v NHL. Svojmu tímu New Jersey Devils pomohol po dlhých rokoch k postupu do play off. Útočník Tomáš Tatar sa stal premiérovo víťazom ankety Hokejista roka.

09.08.2023 21:43
Tomas Tatar Nela Lopusanova Foto:
Tomáš Tatar a Nela Lopušanová sa stali víťazmi v hlavných kategóriách v ankete Hokejista roka 2023.
debata

Tatar na pomyselnom tróne vystriedal Juraja Slafkovského, ktorý sa z prvenstva tešil vlani.

Hlasujúci ho v ankete zvolili aj za najlepšieho útočníka v sezóne 2022/2023. Cenu Jozefa Golonku získal už štvrtýkrát v kariére.

K úspechu mu okrem iných zablahoželal aj Libor Hudáček, s ktorým sa odmalička ako rovesníci stretávali v reprezentačných výberoch.

"Tomáš mal vynikajúcu sezónu. Ak by som hlasoval, určite by som dal hlas jemu. Zaslúži si to aj za predošlé roky, ktoré odohral v NHL.

Skvelú sezónu má za sebou aj Martin Fehérváry, ale pozícia obrancu nie je v anketách až taká populárna," povedal pre Pravdu Hudáček.

Tomáš Tatar Čítajte viac Expert o Tatarovi: Mal výpadky, bol hrozný a neviditeľný. Ale dva milióny ročne dávajú zmysel

Lopušanovej unikát

V kategórii Najlepšia hokejistka triumfovala talentovaná odchovankyňa Žiliny Nela Lopušanová. Tej sa podaril unikát, keď získala absolútne všetky možné hlasy od hlasujúcich.

Lopušanová sa stala vlani najproduktívnejšou hráčkou IIHF MS žien do 18 rokov. V piatich zápasoch zaznamenala 12 bodov za 9 gólov a 3 asistencie.

Titul najproduktívnejšej hráčky získala aj na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) 2023, kde v 4 zápasoch získala 12 bodov za 6 gólov a 6 asistencií.

Lopušanová obsadila tretie miesto v novovytvorenej ankete Hráčka sezóny 2022/2023 podľa Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF.

Libor Sulak a Dominik Hasek Čítajte viac Máš v hlave ukrutné prázdno! V národnom tíme nemáš čo hľadať. Osobnosti reagujú na Čecha z KHL, ktorý sa obul do Hašeka

"Je veľmi skromná a je vidieť, že hokej ju naozaj baví. Má skvelý vzťah s dievčatami v tíme a úžasný charakter.

Už v mladom veku ukazuje, že je veľká profesionálka, pretože sa dokáže skoncentrovať na svoj výkon," vravel o Lopušanovej tréner slovenských hokejistiek Miroslav Mosnár po MS do 18 rokov.

Hossa do Siene slávy

Bývalý slovenský reprezentant a jeden z najúspešnejších útočníkov slovenskej hokejovej histórie Marián Hossa bol uvedený do Siene slávy slovenského hokeja.

Držiteľ troch Stanleyho pohárov s Chicagom Blackhawks odohral v NHL celkovo 19 sezón. V základnej časti nastúpil na 1309 zápasov, v ktorých si pripísal 1134 bodov za 525 gólov a 609 asistencií.

Za Slovensko si zahral na ôsmich MS a odohral dovedna 88 zápasov, v ktorých strelil 39 gólov. Bol aj na štyroch olympijských turnajoch a dvoch Svetových pohároch.

SR hokej TEl extraliga 17. kolo Prešov Košice POX Čítajte viac Po prestupe k majstrovi sa chce posunúť o level vyššie. Spomenul si aj na incident s kapitánom Košíc, po ktorom nahneval fanúšikov

V roku 2021 ho uviedli do Siene slávy v Toronte ako tretieho slovenského rodáka po Stanovi Mikitovi a Petrovi Šťastnom.

"Pre mňa a moju rodinu je to obrovská pocta, že som sa dostal do tejto výnimočnej spoločnosti. Je to zadosťučinenie za moju celú kariéru.

Ako malé dieťa som sníval, že raz budem hrávať za Duklu Trenčín, národný tím a že sa raz dostanem aj do NHL. Preto si ocenenie veľmi vážim," zaznelo vo videopozdrave Mariána Hossu.

Výsledky ankety Hokejista roka 2023

Hokejista roka 2023: Tomáš Tatar

Najlepšia hokejistka: Nela Lopušanová

Najlepší útočník (Cena Jozefa Golonku): Tomáš Tatar

Najlepší hráč do 20 rokov (Cena Pavla Demitru): Dalibor Dvorský

Najlepší obranca (Cena Róberta Švehlu): Martin Fehérváry

Najlepší brankár (Cena Vladimíra Dzurillu): Stanislav Škorvánek

Najlepší tréner (Cena Ladislava Horského): Dan Ceman

Najlepší rozhodca (Cena Juraja Okoličányho): Peter Stano

Autogramiáda draftovaných hokejistov v Trenčíne Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Hokejoví fanúšikovia čakajú v dlhom rade na...
debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Nela Lopušanová