Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Štyria adepti, tri miesta. Letenku na MS si pýta dlho prehliadaný brankár. Na východe dajú zaňho ruku do ohňa

Hlava na mieste

Túto sezónu môže Škorvánek pokojne nazvať prelomovou. Suverénnou brankárskou jednotkou bol síce už vlani, no bolo to iba v druholigovej Žiline. Až v tomto ročníku naplno zažiaril. Pritom v michalovskej Dukle mal na brankárskom poste viac ako slušnú konkurenciu – Tomáša Vošvrdu i Andreja Košarišťana.

Stanislav Škorvánek. Foto: TASR, František Iván
Stanislav Škorvánek Stanislav Škorvánek.

„Náročná cesta, ktorú v minulosti prešiel, mu nakoniec pomohla. V ťažkých zápasoch získal skúsenosti a v play off ich predal. Tam to je o hlave a tú má na správnom mieste. Dnes je pripravený na všetky situácie. Aj na reprezentáciu,“ povie vážne Suja.

„Nie je to tak, že by zrazu bránil o stupeň lepšie. Jednoducho sa vychytal, u gólmana sú skúsenosti veľmi dôležité,“ vysvetľuje zasa Staňa.

Rečou čísel: Škorvánek odchytal v končiacej sa sezóne dovedna 54 duelov a mierilo naňho 1761 striel. V priemere inkasoval 2,19 gólu na zápas, no dych vyráža predovšetkým jeho úspešnosť zákrokov – 93,41 percenta.

„Zlepšil pozičnú hru, zrazu ako keby ho puky triafali, to znamená, že bol vždy na správnom mieste a neotváral žiadne diery – medzi nohami, ani popod ruky. Zlepšil čítanie hry a dobre predvída,“ hodnotí Staňa.

V Michalovciach ho má na starosti tréner brankárov Maximilián Bača. Keď sa ho pýtame, aký brankársky materiál tento rok dostal do rúk, iba sa pousmeje. „Bol som nadmieru spokojný.“

V extralige sa pohybuje už nejaký ten rok a tvrdí, že tušil, čo v Škorvánkovi drieme. „Čakal na svoju šancu. U brankárov to má nejakú postupnosť, on dozrel až teraz. Spravil obrovský progres – mentálny aj technický,“ teší ho.

Šimon Latkóczy Čítajte viac Súkromné lietadlo, luxusné hotely, dobré jedlo. Slovák bojuje o MS s americkým úsmevom

Keď sa Michalovčanov opýtate, kde by zakončili nájazd proti Škorvánkovi, odpovede sú všelijaké.

„Zobral by som puk pod vlastné telo a hodil by som sa doňho. To by bola asi tá najjednoduchšia cesta,“ rozosmeje sa Suja s tým, že Škorvánek púšťa za seba iba puky, ktoré nevidí.

Bača však volí vážnejší tón. „Keď sme počas sezóny riešili, kam dostáva góly, nikdy to nebolo jedno miesto, navyše, nepadali z prvých striel. Tie si na viac ako 95 percent pokryl. Škorvi nemá výraznú slabinu.“

Jednoducho sezóna ako lusk. Parťák z juniorských čias Buliš radí, aby ešte jednu sezónu vydržal a potom: „šup do zahraničia. Kvalitu na to má. Reprezentácia mu v tom iba pomôže.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Stanislav Škorvánek #MS 2023 v hokeji