Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Expert: Chlapci z ročníka 2004 môžu aj na ďalšie MS, no viacerí už asi neprídu

Nočný duel Slovenska proti Kanade (3:4 pp) sledoval za mikrofónom RTVS. Aj famózny gól Connora Bedarda, po ktorom domáci tím postúpil už do semifinále majstrovstiev sveta dvadsaťročných, analyzoval niekoľkokrát. Po ňom sa vraj Rastislavovi Konečnému (34) zaspávalo ťažko.

03.01.2023 21:00
Nemec Slovensko Foto: ,
Kapitán Slovenska Šimon Nemec a Servác Petrovský takto oslavovali gól do kanadskej bránky.
debata

„Ale môžem sa len domnievať, ako na tom boli naši hráči. Veľmi mi to bolo ľúto, po kanadských šanciach a žŕdkach som si myslel, že tento príbeh je napísaný pre Slovensko. Žiaľ, nebol,“ vraví hokejový expert s odstupom niekoľkých hodín.

Napriek tomu to bol veľký zápas…

Jednoznačne. Bol to náš najlepší duel v juniorskej kategórii. Minimálne proti Kanade. Každý, kto sa na to pozeral, musí oceniť odhodlanosť a obetavosť, s ktorou hokejisti k tomuto zápasu pristúpili.

Znamená to, že aj prehra môže byť vzácna?

Na prvé počutie sa to bije, no vôbec mi to neznie strašne. Pre mňa je duel proti Kanade do určitej miery aj víťazstvom. V minulosti sme mnohokrát vypadli vo štvrťfinále, ale porovnajme si emócie, s akými sme odchádzali. Vtedy to bol len splnený cieľ, teraz však chlapci hrali do poslednej minúty o to, aby vyhrali skupinu. A v play off zasa dusili hokejového giganta.

Bolí hráčov takáto prehra viac ako debakel?

Isteže, veď to bolo až do konca na hrane. Ako nôž na korčuliach. Mohlo to dopadnúť akokoľvek a oni to cítia. Šanca tu bola a svedčia o tom aj slzy po zápase.

Tie boli naozaj veľké…

Lebo vytvorili skvelý tím, na ľade jazdili jeden za druhého. Je to výnimočná generácia, hráči z ročníka 2004 môžu prísť aj o rok na svetový šampionát, ale podľa mňa viacerých z nich už na MS do 20 rokov neuvidíme. Azda cítili, že toto bola jedinečná a možno aj posledná príležitosť siahnuť v tejto kategórii na medailu.

Naznačujete, že niektorí by sa mohli usadiť v tímoch NHL?

Áno. Myslím si, že zapadnú do seniorského hokeja.

Štatistiky MS do 20 rokov po skupinách Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Rakúšania veľa vody nenamútili, ale Jonas...

Dá sa tomuto tímu vôbec niečo vytknúť?

S odstupom času áno. Bola tam tímovosť a odhodlanie, ale aj veci, ktoré neradi vidíme a nemali by sa opakovať. Viaceré individuálne zlyhania, zbytočné fauly – stáli nás lepšie postavenie v skupine. Chybičky tam jednoducho boli.

Skauti majú vo svojich zápisníkoch istý okruh slovenských hráčov. Kto do nich mohol pribudnúť?

Treba začať od brankára, lebo každý turnaj stojí a padá na ňom. Adam Gajan napísal krásny príbeh, našli sme hviezdu. Na MS pôvodne nemal ani chytať a dnes jeho meno skloňujú nielen Slováci. Milo ma prekvapil Pavol Funtek, páčili sa mi aj David Nátny, Peter Repčík i Libor Nemec, je tam viacero hráčov, ktorí odohrali dobrý turnaj a médiá o nich dosiaľ nepísali.

Ako je možné, že brankár v takejto fazóne začne na turnaji ako trojka?

A treba pripomenúť, že Gajan nebojoval len so súpermi, ale aj s virózou. Posledné dni ho sužovali teploty. Brankársky post je hotová alchýmia, tréner brankárov Peter Kosa to vycítil po prvom zápase. Videl, že Adam má potenciál byť ťahúňom. Hneď proti Američanom to aj potvrdil.

Nechýbal vám v útoku rozdielový hráč formátu Slafkovského?

Sú to všetko len moje hypotézy, ale som presvedčený, že s ním by sme Švajčiarov zdolali a žiadna Kanada by sa vo štvrťfinále nekonala. Určite by sme v takom prípade hrali o medailu. Napriek všetkému, jeho individuálnu kvalitu chlapci nahradili tímovosťou.

connor bedard, juraj slafkovský Čítajte viac Čo keby... Prišiel Slafkovský a Kanada nemala Bedarda?

Môžeme už teraz definitívne povedať, že slovenský hokej sa pohol vpred?

Nejaké signály tu sú. Hráči veria, že môžu súperiť aj s najlepšími na svete. MS do 20 rokov sú však ročníkové záležitosti, teraz máme silnejšiu generáciu a treba dúfať, že tých slabších bude čo najmenej.

Alebo raz príde slovenský Connor Bedard…

(úsmev) Veru, nad ním mi hlava stojí. Postavou je absolútne nevýrazný, ale jeho hokejové IQ, palicová technika a výber miesta sú neskutočné. Napokon, bol to on, kto zápas proti Slovákom vyhral. My sme síce písali scenár, ale v poslednej kapitole pri záverečnej vete nám vytrhol pero a dal vlastnú bodku. On hokej jednoducho zjedol a to je – prosím – najmladší hráč na turnaji.

Okrem hokejových zručností však má aj drzosť, ktorá súperov privádza do šialenstva. Provokuje, ide do hráčov, stále sa s nimi rozpráva. Človek má chuť ho na ľade až seknúť po lýtkach. Treba však uznať jeho nesporné kvality.

Vyhrá šampionát domáca Kanada?

Pred turnajom som si myslel, že áno. Potom však prehrala s Čechmi, teraz ich zasa trápil náš skvelý tím. Už o tom nie som presvedčený. Neprekvapí ma, ak to Česi dotiahnu až na vrchol.

Zoznámte sa - kanadský supertalent Connor Bedard Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Bedard sa narodil v júli 2015 vo Vancouvri....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti do 20 rokov #Rastislav Konečný