Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Predposledná šanca. Adepti štartujú boj o Peking

Pred kľúčovým turnajom sezóny ich čakajú len dve previerky, prvá štartuje už dnes. Kandidáti na miesto v tíme pre olympijské hry či svetový šampionát musia ukázať maximum, čo je v nich.

11.11.2021 06:26
Nemecko SR Hokej Nemecký pohár Krefeld. Foto: ,
Slovenskí hokejisti na Nemeckom pohári 2019.
debata

Príležitostí bude dosť, slovenskí hokejisti odohrajú na Nemeckom pohári tri zápasy za štyri dni.

Začnú proti Švajčiarsku (štvrtok, 16.15), počas víkendu nastúpia proti Rusom i domácej reprezentácii.

„Potrebujeme hráčov presvedčiť, že hrajú za národný tím. Aby pracovali rýchlo s pukom a dodržiavali taktické pokyny. Pre viacerých to bude iné, ako sú zvyknutí z klubu, ale musia sa prispôsobiť. V každom zápase chceme predviesť dobrý výkon,“ zdôrazňuje tréner Craig Ramsay.

Slovensko, Švajčiarsko Čítajte viac Kanonádu Slovákov proti Švajčiarov sme sledovali ONLINE

Rýchlo, tvrdo, zodpovedne

Skúsený Kanaďan berie do Krefeldu mladý tím, viaceré osvedčené mená dostali voľno. Z ofenzívnych opôr chýbajú Cehlárik, Hrivík či Hudáček, ale aj mladíci Slafkovský s Nemcom.

Dôvod je jednoduchý – tréneri ich nepotrebujú vidieť v akcii. Radšej vyskúšajú nádejných adeptov, ktorí môžu zaujať.

Najlepšie platení hokejisti zo SR v sezóne 2021/22 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk/KHL) - 490...

„Je to pre nás príležitosť zobrať nových hráčov. Dať im vedieť, že ich sledujeme, že s nimi počítame. Už je iba na nich, ako využijú príležitosť. Na systéme sa nič nemení – chceme hrať rýchlo, tvrdo a zodpovedne,“ vysvetľuje Ramsay.

Jeho nominácia prešla viacerými zmenami.

Pre zdravotné problémy absentujú Marko Daňo, Miloš Kelemen, Martin Bučko a na zraze sa počas tréningu zranil Andrej Kollár. Nahradili ich Juraj Šiška, Jozef Baláž, Patrik Hrehorčák a Mislav Rosandič.

koláž Čítajte viac Skauti poľujú na Mešára. Prečo ho berie Ramsay?

V tíme sú šiesti hráči, ktorí by mohli v Nemecku absolvovať debut v národnom tíme. Medzi nimi aj gólman Filip Belányi. Jeho kolega Matej Tomek je len o niečo skúsenejší, dosiaľ reprezentoval raz.

„Nomináciu beriem ako veľkú vec, niektorým hokejistom sa podarí byť v nej len raz za život. Som maximálne pripravený, aby som pomohol tímu,“ vraví 20-ročný Belányi, brankárska jednotka Banskej Bystrice.

Uctia si pamiatku

Hoci aj v hokeji platí, že nič nie je nemožné, reálne sa do záverečnej nominácie na olympiádu prebojuje z krefeldského mužstva len zopár vyvolených.

Nemal by medzi nimi chýbať Peter Čerešňák.

V Plzni, kde pôsobí šiesty rok, prežíva výbornú sezónu a patrí medzi najlepších obrancov českej ligy. Darí sa mu aj v ofenzíve, v 22 zápasoch nazbieral 15 kanadských bodov (3+12).

„Chceme sa prezentovať bojovnou a rýchlou hrou, jednoduchosťou a predovšetkým – aby sme mali dobré výsledky. Súperi budú kvalitní, nečaká nás nič ľahké,“ vraví ofenzívny bek, s 83 štartmi suverénne najskúsenejší hráč tímu.

Samuel Kňažko Čítajte viac Slovenský talent vo Fínsku ignorovali. Absurdné, krúti hlavou expert

Rodák z Trenčína patrí medzi stálice Ramsayho výberov, na olympijskej kvalifikácii bol asistentom kapitána. Jeho súčasnú formu chváli aj asistent generálneho manažéra Oto Haščák.

„Hrá výborne. Neprekvapilo by ma, ak by sa po sezóne presunul do KHL a nie je vylúčená ani NHL. Pretože výkony, ktoré aktuálne predvádza, sú na profiligovej úrovni,“ mieni Haščák.

Slováci sa na Nemeckom pohári predstavili doteraz 20-krát, v štyroch prípadoch sa tešili z víťazstva (1997, 2006, 2011 a 2016), trikrát obsadili druhé a päťkrát tretie miesto.

Vlani sa na turnaji nezúčastnili pre pandémiu koronavírusu.

Dušan Pašek Čítajte viac Syn legendy sa túžil odlíšiť. Nedalo sa

Národné mužstvo si na turnaji uctí pamiatku Borisa Sádeckého a Dušana Pašeka, ktorí zomreli minulý týždeň.

Hráči nastúpia so spomienkovým emblémom na dresoch, pred dnešným zápasom so Švajčiarskom prítomní vyjadria úctu minútou ticha.

Program Nemeckého pohára
Dnes: 16.15 Slovensko – Švajčiarsko, 19.45 Nemecko – Olympijský výber Ruska (OVR), sobota: 14.30 Nemecko – Švajčiarsko, 18.00 OVR – Slovensko, nedeľa: 11.00 Švajčiarsko – OVR, 14.30 Nemecko – Slovensko

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Nemecký pohár #Craig Ramsay #Krefeld 2021