Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský talent vo Fínsku ignorovali. Absurdné, krúti hlavou expert

Mladí hokejisti, ďaleko od domova. Mimo ľadu trávili spolu všetok voľný čas, pomáhali si a podporovali sa navzájom. Nateraz sa však ich cesty rozídu.

08.11.2021 17:52
Samuel Kňažko Foto: ,
Samuel Kňažko.
debata

Zatiaľ čo Juraj Slafkovský zostáva v TPS Turku, Samuel Kňažko (19) opúšťa Fínsko a mieri do zámorskej juniorky.

Sklamaný, pretože v tejto sezóne, podľa viacerých oprávnene, chcel pravidelne nastupovať za mužov. Kapitán reprezentačnej dvadsiatky nechýba vo výbere Craiga Ramsayho pre blížiaci sa Nemecký pohár v Krefelde.

Prišli ste si na zraz vylepšiť náladu?

Veľmi sa na turnaj teším. Chcem dokázať viacerým ľuďom, že môžem hrať mužský hokej. Máme mladé mužstvo, rád by som si vybojoval dôležitejšiu pozíciu v tíme.

Na májových majstrovstvách sveta taká výrazná nebola, rád by som to zmenil. Urobím maximum, aby som zabojoval o účasť v tíme pre olympijské hry.

Lotyšsko MS2021 Hokej A Slovensko Dánsko Čítajte viac Kňažko sa priblížil k NHL. Columbusu sa upísal na tri roky

Rozišli ste sa s Turku v zlom?

To nie, obe strany hodnotia koniec pozitívne. Agent i vedenie Columbusu (Blue Jackets draftovali Kňažka do NHL vlani zo 78. miesta, pozn.) sa zhodli, že zámorská cesta bude teraz lepšia nielen pre mňa, ale aj pre TPS.

Tímu sa darí, je na prvej priečke v tabuľke. Veľa som v mužstve nehrával, verím, že mi odchod prospeje. Svoju budúcnosť spájam s NHL, v kanadskej juniorske si rýchlejšie zvyknem na zámorský hokej.

Predsa len, cítite sklamanie, že ste sa v klube nepresadili aj medzi mužmi?

Áno, ale najmä preto, že som si zaslúžil viac príležitostí ukázať, čo je vo mne. Pred sezónou ma vyskúšali v jednom zápase. Následne som odišiel reprezentovať Slovensko na olympijskú kvalifikáciu a potom už nebolo veľa možností ukázať sa trénerom A-tímu.

Plánoval som vo Fínsku zostať a výkonmi si vybojovať miesto na olympiádu či na MS mužov. V zámorí to bude ťažšie, nebudem toľko na očiach. Avšak aj taký je hokejový život. Beriem to ako motiváciu do kariéry. Chcem ľuďom ukázať, že na to mám.

Craig Ramsay Čítajte viac NÁZOR: Ramsayho deti

Zahral vo váš neprospech aj fakt, že tréneri preferovali domáce talenty?

Zrejme trochu áno. Tréner si vybral iných hráčov, viac mu pasovali do systému. Nelámem si hlavu nad vecami, ktoré nemôžem zmeniť. S TPS sme sa rozišli korektne, uvidíme, raz sa tam možno vrátim.

Z Turku odchádzate, Juraj Slafkovský tam pokračuje. Čo ste poradili mladšiemu kolegovi pri odchode?

Najskôr som chcel v klube zostať aj kvôli nemu. Prežili sme v tíme tri spoločné roky, stali sa z nás kamaráti. Myslel som, že mu pomôžem, pretože ho čaká draftový ročník a na výbere NHL má byť poriadne vysoko. Verím, že opora zo Slovenska by mu prospela, ale po mojom rozhodnutí budeme každý pokračovať inou cestou.

Nehnevá sa, že ho na severe Európy nechávate samého?

To nie, ale pravda je, že aj on mi bude chýbať. Bývali sme spolu, trávili spoločný čas, všade chodili bok po boku. Poznajú sa aj naše rodiny. Povedal by som, že sme si vybudovali niečo viac ako kamarátsky vzťah.

Najproduktívnejší Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Zdeno Chára: 666 bodov (207 gólov, 459...

Bolo pôsobenie v kanadskej juniorke jedinou alternatívou?

S agentom sme hľadali aj iný klub v Európe. Lenže mužstiev, ktoré v polovici sezóny zoberú 19-ročného chalana do prvých dvoch obrán, nie je veľa. Zasiahol aj Columbus, ktorý trval na tom, že si nájdem nový klub vo Fínsku alebo prídem do zámoria.

Do inej súťaže ma ani nechceli pustiť. Existovala aj alternatíva príchodu do slovenského klubu, menovať ho nebudem, ale po intervencii Columbusu padla aj táto možnosť.

Očakávate komplikácie pri prechode z európskeho na kanadsko-americký štýl hokeja?

Možno trochu, ale nemalo by to byť extrémne. Viem, aký hokej tam hrajú. Mám skúsenosti z užšieho ľadu, veď v Kanade či USA sa pravidelne konajú svetové šampionáty juniorov. Čím skôr sa prispôsobím zámorským klziskám, tým lepšie.

Haščák: Konaniu Turku nerozumiem
Medzi tých, ktorí tvrdia, že Kňažko mal hrať mužskú súťaž už minimálne v predchádzajúcej sezóne, patrí aj asistent generálneho manažéra národných tímov Oto Haščák.

„Jednoznačne má kvality na "áčkový“ hokej, aj na fínsku ligu. TPS som videl v akcii v minulej sezóne niekoľkokrát a dovolím si tvrdiť, že Samo by mal byť v základe šiestich obrancov.

Nie je predsa možné, aby hráč, ktorý je konzistentný na MS dospelých, stále hrával juniorskú súťaž. Je to neakceptovateľné, konaniu TPS nerozumiem," krúti hlavou bývalý elitný útočník.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Nemecký pohár #Oto Haščák #Craig Ramsay #Samuel Kňažko #Juraj Slafkovský