Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladí hokejisti debatovali o politike pri okrúhlych stoloch

V hokejovej aréne vo švédskom Gävle znela hymna O Canada a k streche stúpali tri vlajky. Okrem kanadskej ešte domáca a vlajka Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF. Bronzový tím z hokejových majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov na prelome rokov 1992 a 1993 už svoju vlajku nemal...

10.01.2013 09:00
Vladimír Vůjtek Foto:
Vladimír Vůjtek. Na prelome rokov 1992 a 1993 viedol československú reprezentáciu do 20 rokov, ktorá na MS vo Švédsku získala bronz.
debata

Mladí československí hokejisti vstupovali do turnaja na Vianoce ešte pod hlavičkou spoločného štátu, dokončili ho ako Spoločný tím Českej a Slovenskej republiky. V tíme trénerskej dvojice Ján Šterbák, Vladimír Vůjtek bolo päť Slovákov – útočníci Pavol Demitra, Richard Kapuš, Patrik Krišák, Miroslav Škovira a brankár Igor Murín.

Kým v decembrových zápasoch ešte znelo na štadiónoch Kde domov můj i Nad Tatrou sa blýska, po Novom roku púšťali z reproduktorov znelku IIHF. Po víťaznom zápase nad Kanadou, ktorý rozhodol o zisku bronzových medailí, si hráči vystačili s vlastnými hlasivkami. "Nikdy nezabudnem na to, ako sme vtedy spievali československú hymnu,“ spomínal v rozhovore pre oficiálnu stránku IIHF nebohý Demitra.

"Mám na Švédsko pekné spomienky. Aj teraz, keď sa stretneme s chlapcami – Honzom Vopatom, Ferim Kaberlem, Davidom Výborným, či Vencom Burdom – tak sa na tom zasmejeme,“ rozhovoril sa Richard Kapuš, ktorý sa v súčasnosti venuje juniorom v Slovane Bratislava. "Hrali sme spolu od šestnástky a vytvorili sme veľmi dobrú partiu. S osemnástkou sme sa stali majstrami Európy. Šampionát sa konal v Prešove a Spišskej Novej Vsi. Na jednej strane sme boli sklamaní, že nevycestujeme na západ, ale až neskôr sme si uvedomili, aká to bola pre nás výhoda. Ľudia chodili na zápasy vo veľkom počte a aj vďaka nim sa nám podarilo zdolať sovietov – hlavných rivalov.“

Vnímali hráči, že nastupujú na posledné zápasy v československých dresoch? "Občas sme si z toho robili zábavu, ale sústredili sme sa najmä na hokej. Všetci sme si želali, aby sa táto kapitola skončila úspechom a myslím, že bronz ním bol,“ uviedol Kapuš.

Súčasný lekár slovenskej hokejovej reprezentácie bol s federálnou dvadsiatkou v roku 1992 na sústredení v Taliansku. Zaskakoval za Miloslava Klímu. „Pamätám si, že Demitra bol federalista a Murín s Heclom skôr slovenskí národovci,“ zalovil v spomienkach. Radoslav Hecl mal v tom čase osemnásť, na šampionáte vo Švédsku nehral, neskôr reprezentoval Slovensko na juniorských i seniorských MS.

„Vtedy bolo hneď jasné, kto je Čech a kto Slovák, ale nikdy nevznikol medzi nami nejaký incident, tvorili sme súdržný tím. Slováci hájili vlastné záujmy, napríklad David Výborný bol zasa veľký český patriot. V mužstve bola silná pražská skupina, ktorá sa prikláňala k českej samostatnosti, Moraváci veľmi nie. Ale opakujem, na ľade šla politika bokom a s českými priateľmi dodnes vychádzam v pohode,“ konštatoval odchovanec topoľčianskeho hokeja.

Podľa brankára Igora Murína išla vo Švédsku politika bokom, ale dovtedy bola častou témou hráčskych debát. „Predtým na spoločných sústredeniach sme to riešili. My sme si držali našu slovenskú stranu a českí chlapci vlastnú. Mali sme také okrúhle stoly. Neviem, ako sa presne volala v televízii tá relácia, moderovali ju Zuzana Bubílková a Ota Černý. Podobne to vyzeralo aj u nás,“ dodal Murín. Trenčiansky rodák odchytal vo Švédsku všetkých sedem zápasov a s úspešnosťou zákrokov vyše 91 percent sa zaradil na tretie miesto za Mannyho Legaceho z Kanady a Rusa Nikolaja Chabibulina. „Vedel som, že ten tím vojde do histórie a potešilo ma, že sme sa lúčili medailou,“ uviedol Murín. Vznik samostatného štátu vítal. "Už keď máme vhupnúť do niečoho nového, tak nech je to čím skôr,“ komentoval.

Okrem účinkovania československého tímu vošiel turnaj vo švédskych mestách Gävle, Falun, Uppsala a Bollnäs do histórie aj tým, že na ňom naplno zažiarila hviezda útočníka Petra Forsberga. Jeho desať bodov za tri góly a sedem asistencií v zápase proti Japonsku je dodnes neprekonaným rekordom juniorských hokejových šampionátov.

==== Cítil som trochu nostalgie, spomína tréner Vůjtek

Na striedačke poslednej federálnej dvadsiatky stál terajší tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek. V roku 1992 robil asistenta Jánovi Šterbákovi, po rozdelení spoločného štátu koučoval dva roky českú dvadsiatku.

Čo sa vám vynorí v hlave pri spomienky na MS dvadsiatok na prelome rokov 1992 a 1993?
Na turnaji hrali traja výnimoční hráči, ktorí neskôr zažiarili v NHL. Forsberg, absolútne najlepší hráč, ktorý dal gól, keď chcel, ďalej Fín Koivu a Jašin. Ten však prišiel až po Novom roku, lebo hral za Dynamo Moskva na Spenglerovom pohári a až potom ho uvoľnili. Elitný švédsky útok Forsberg, Näslund, Sundström využil hádam každú presilovku. Švédi nevyhrali turnaj len preto, že Kanaďania proti nim zachytračili a v polovici zápasu vyprovokovali s Forsbergom bitku. Švéd dostal päť plus do konca a Kanaďania otočili nepriaznivé skóre.

Bolo v československom tíme cítiť, že federácia dožíva?
Tí chlapci sa poznali od šestnástky, stretávali sa tri-štyri roky. Na Slovensku už síce vtedy silneli nálady za rozdelenie spoločného štátu, ale v tíme sa to neprejavovalo a tí slovenskí chlapci sa ku mne dodnes hlásia.

Bavili sa hráči často o politike?
Myslím, že nejavili o ňu veľký záujem. Keď som mal ich roky, tiež som nevedel ani len to, kto je prezident republiky.

Pamätáte si Silvester 1992?
Už veľmi nie, ale bol tam určite kúsok nostalgie.

Bronz ste na šampionáte získali vďaka výhre v poslednom zápase nad dovtedy nezdolanou Kanadou. Bol to najlepší zápas vašich zverencov na turnaji?
Vyťažili sme z toho, že Kanaďania už boli istí majstri sveta a k zápasu pristúpili trochu laxne. Preskočili sme v tabuľke tuším Fínov. Keď som sa neskôr v Edmontone bavil s jedným z tých Kanaďanov, priznal, že už pred zápasom s nami oslavovali.

Ako ste vnímali delenie spoločnej republiky?
Na nátlak určitej skupiny ľudí krajina smerovala k rozdeleniu už dva-tri roky a bolo to nevyhnutné. Vtedy som bol vnútorne proti rozdeleniu, ale teraz si myslím, že to bolo dobré a dnes žijeme v priateľskejších vzťahoch ako predtým.

Hokejovo prospelo rozdelenie obom krajinám…
Áno, nebrali sme dve medaily na majstrovstvách sveta ako naposledy (s úsmevom). Hokeju to určite neublížilo, hoci Slováci stratili dva roky s výborným mančaftom, ktorý sa musel predierať medzi elitu. Ale keď sa tam dostal, rýchlo sa zaradil medzi špičku.

Výsledky tímu na MS 1993

  • ČSFR – Fínsko 3:5
  • ČSFR – USA 6:5
  • ČSFR – Švédsko 2:7
  • ČSFR – Rusko 1:1
  • ČR a SR – Japonsko 14:2
  • ČR a SR – Nemecko 6:3
  • ČR a SR – Kanada 7:4

Konečné poradie: 1. Kanada 12 b., 2. Švédsko 12, 3. Česko a Slovensko 9, 4. USA 8, 5. Fínsko 7, 6. Rusko 6, 7. Nemecko 2, 8. Japonsko 0.

Menovka tímu

Brankári: Pavel Maláč, Igor Murín. Obrancovia: Jan Vopat, Pavel Rajnoha, Pavel Kowalczyk, Stanislav Neckář, Radim Bičánek, Václav Burda, Zdeněk Toužimský, František Kaberle. Útočníci: David Výborný, Pavol Demitra, Michal Černý, Petr Ton, Kamil Koláček, Patrik Krišák, Richard Kapuš, Tomáš Němčický, Roman Kaděra, Ondřej Steiner, Miroslav Škovira, Tomáš Klimt. Tréneri: Ján Šterbák, Vladimír Vůjtek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba