Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechutný škandál v kolíske hokeja. Verejnosť hromží, Američania už zaradili spiatočku

Nekompromisný obranca, ovenčený trofejami. V hokeji dosiahol mnoho, ale teraz má možno pocit, že pre honbu za úspechmi na ľade zlyhal v najdôležitejšej úlohe.

16.02.2024 12:31
Kanada, škandál, obvinenia Foto:
Pätica kanadských hokejistov, ktorí čelia obvineniam: Alex Formenton, Cal Foote, Michael McLeod, Dillon Dube, Carter Hart.
debata

Bývalému slávnemu hokejistovi Adamovi Footovi momentálne niet čo závidieť. Jeho syn Cal, spoluhráč Šimona Nemca v klube New Jersey Devils, dostal predvolanie od polície vo vážnej veci.

Spolu so štvoricou bývalých kolegov, s ktorými pôsobil v kanadskej juniorskej reprezentácii, čelí obvineniu zo sexuálneho napadnutia.

Aféra, ktorá šokovala krajinu označujúcu sa za kolísku hokeja, má širšie rozmery. Sú do nej zapletení aj vrcholní funkcionári tamojšej federácie Hockey Canada. Tí mali o údajom násilníckom správaní pätice hráčov vedieť a úmyselne celý škandál kryť.

Spartanská výchova

Vysoký, silný, na ľade ostrý ako nôž na korčuli. Adam Foote si rýchlo po príchode do NHL vybudoval povesť obrancu, ktorého chcete mať v tíme, ale proti ktorému rozhodne nechcete hrať.

Kariéru odštartoval v tíme Quebec Nordiques rok po tom, ako z klubu odišiel bývalý dlhoročný kapitán Peter Šťastný. Foote zostal organizácii verný aj po presune z Kanady do USA, po ktorom sa Nordiques premenovali na Colorado Avalanche.

V drese „lavín“ dvakrát vybojoval prestížny Stanleyho pohár, s Kanadou vybojoval zlato na olympiáde v Salt Lake City. Netají sa tým, že bez prísnej rodičovskej výchovy by spomenuté úspechy nikdy nedosiahol.

Adam Foote v drese Colorada Avalanche. Foto: Profimedia
adam foote Adam Foote v drese Colorada Avalanche.

„Môj otec bol policajt, viedol nás podľa spartanskej výchovy. Mali sme presne nastavené pravidlá, ktoré sme museli dodržiavať. Základom boli zodpovednosť a disciplína. Ako tínedžer som s tým mal problém, ale teraz som rodičom za to veľmi vďačný,“ spomínal v jednom z rozhovorov.

Muž so zásadami, rovný charakter. Foote sa uplatil aj po kariére, keď cez juniorskú WHL, kde viedol tím Kelowna Rockets, sa dostal na striedačku v profilige. Aktuálne zastáva pozíciu asistenta trénera v tíme Vancouver Canucks.

Hromadné znásilnenie

Nadnesene môžeme napísať, že ak by sa v mladom veku dostal do pozície, v ktorej je momentálne jeho syn, otec policajt by ho zrejme zdral z kože. Cal Foote patrí medzi solídnych obrancov, fyzickými parametrami (190 cm, 100 kg) slávneho otca aj pripomína.

Aktuálne pôsobí na farme New Jersey v AHL, kde oblieka dres tímu Utica Comets. Tam si zahral aj s Nemcom, ktorý však ukazuje väčší potenciál ako Foote junior a Devils si slovenského zadáka vytiahli do prvého tímu.

Hokejové kvality beka so známym priezviskom sú ale teraz druhoradé. Celá krajina rozpráva o nechutnom incidente, ktorý sa mal udiať v lete 2018. Kanadskí juniori boli vtedy na vrchole.

V strede sezóny dominovali na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov (v skupine zdolali rovesníkov zo Slovenska 6:0), keď vo finále v Buffale pretlačili Švédsko 3:1 a oslavovali titul majstrov sveta.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Vymietol pavučinu, na gól prihrával otočkou a vošiel do dejín. Slafkovský sa zabával, hoci Montreal dostal sedmičku

Úspešní mládežníci nemohli chýbať na júnovej slávnosti, na ktorej šéfovia Hockey Canada bilancovali sezónu. A-tímu sa nedarilo podľa predstáv, na MS v Dánsku skončili javorové listy „až“ na štvrtom mieste, ale triumf juniorov na pôde rivala z USA mal veľkú váhu.

Galavečer sa uskutočnil v meste London, ktoré leží v provincii Ontario, neďaleko od kanadsko-amerických hraníc. Bujará zábava mala pokračovať aj po slávnosti a ak je výpoveď obete pravdivá, Foote a spol. to poriadne prehnali.

Mladá žena, ktorej meno i vek polícia prísne stráži, tvrdí, že štyria z pätice hokejistov – okrem Foota sú do prípadu zapojení aj Carter Hart (Philadelphia Flyers), Michael McLeod (New Jersey Devils), Dillon Dubé (Calgary Flames) a Alex Formenton (bývalý hráč Ottawy aktuálne pôsobiaci vo švajčiarskom tíme Ambri-Piotta) – ju hromadne znásilnili.

„S jedným z nich som sa stretla v hotelovom bare. Neskôr sme mali spolu pohlavný styk, s ktorým súhlasili obe strany. Následne však hráč XY zavolal do izby štyroch spoluhráčov, aby tiež mali so mnou sex, s čím som však nesúhlasila. Po tom, ako ma donútili k styku, som musela nahrať videozáznam, v ktorom tvrdím, že som sa s nimi vyspala dobrovoľne,“ uvádza napadnutá žena vo výpovedi.

Od roku 1989

Pýtate sa, prečo sa záležitosť spred šiestich rokov rieši až teraz? Na svedomí to majú kanadskí novinári a ich investigatívna činnosť.

Denník The Globe and Mail informoval, že ako prvá mala zlyhať polícia štátu Ontario. Detektívi z oddelenia sexuálnej kriminality riešili prípad už po jeho prvom nahlásení, ale vyšetrovanie bolo rýchlo ukončené, údajne pre nedostatok dôkazov.

Poriadny rozruch spôsobila až utajovaná správa, podľa ktorej sa vedenie Hockey Canada a právnici napadnutej ženy dohodli na mimosúdnom vyrovnaní. Stalo sa tak potichu, ale keď sa prevalila výška finančnej dohody 3,55 milióna dolárov, hnev verejnosti nepoznal hraníc.

Do kauzy sa zapojili aj politické špičky, ktoré dotlačili políciu k tomu, aby prípad opäť otvorila. Vyšetrovatelia sa tentoraz zhodli, že existuje skutková podstata trestného činu, ktorá stačí na obvinenia.

V prípade hráčov, ktorí sa čoskoro postavia pred sudcu, platí prezumpcia neviny, ale oheň a síra sa valí na vedenie hokejovej federácie. Vyšlo totiž najavo, že kompetentní disponovali miliónovými fondami, ktoré tvorili aj hráčske poplatky od rodičov. Hokejoví papaláši mali tieto peniaze používali práve na mimosúdne vyrovnania.

koláž Čítajte viac Hudáčka nechceli, rozbehli ďalší bojkot. Frustrovaní fanúšikovia Kladna útočia na Jágra

Podľa zistení The Globe and Mail predmetný škandál nebol ani zďaleka jediným svojho druhu. Funkcionári hokejovej federácie počas vypočúvania v parlamente priznali, že od roku 1989 vyplatili na urovnanie 21 prípadov sexuálnych atakov spolu deväť miliónov dolárov.

„Šéfovia Hockey Canada každoročne odkladali z členských poplatkov milióny dolárov, z ktorých potom platili mimosúdne vyrovnania. Kauzy, ktoré by mohli poškodili renomé organizácie, upratali pod koberec. Rodičia ani hráči nevedeli, na čo idú ich peniaze,“ píše kanadský denník.

Nahnevaní sú nielen fanúšikovia, ale aj sponzori. Popredný výrobca športovej obuvi a oblečenia Nike reagoval okamžite a s kanadským hokejom zrušil miliónovú spoluprácu.

Ak sa situácia nevysvetlí, kroky amerického giganta budú nasledovať aj ďalší partneri. Je zrejmé, že reputácia javorových listov je v ohrození. Médiá totiž federácii dokázali, že klamala, keď tvrdila, že pôvodne nepoznala identitu hráčov zapletených do kauzy.

Novému vedeniu, staré rozpustila vyššia moc, na pokoji nepridáva ani interné vyšetrovanie spomenutého denníka. „S obeťou sme sa rozprávali. Prešla aj detektorom lži. Neklame,“ píšu TGaM.

Ako by mohla vyzerať zostava Slovákov na ZOH 2026? Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Takto o dva roky to vypukne - olympijský turnaj...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #škandál #obvinenie #Kanada