Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny český komentátor o Hudáčkovi: Na podpore Ruska sa podieľal, hoci nevedomky. Šatan má na KHL rovnaký názor ako Fico

Kauza okolo expresného ukončenia zmluvy hokejového Kladna s Júliusom Hudáčkom môže skončiť na súde. Slovenský brankár v otvorenom liste priznal, že sa chce brániť súdnou cestou. K situácii sa vyjadril aj legendárny český komentátor Robert Záruba.

12.01.2024 17:55
Július Hudáček Foto: ,
Július Hudáček.
debata (45)

„Viem o tom, že si Hudáček zháňal právnika, aby sa mohol súdiť s ľuďmi, ktorí ho, podľa jeho názoru, ohovárali alebo mu zhoršili povesť. To či sa prípadu ujme nejaký právnik je už druhá vec,“ vraví Záruba v podcaste pre český iRozhlas.

Na otázku, či Hudáček priamo podporil Rusko, ktoré je vo vojenskom konflikte s Ukrajinou, odpovedal komentátor, že vedome určite nie.

Július Hudáček Čítajte viac Hudáček reaguje na českého experta i Radosu: Som obeť nenávistnej kampane. Proti toxickým fanatikom sa budem brániť

"Zúčastnil sa však akcií, kde mohlo k podpore Ruska dôjsť. Už len to, že hráte na štadióne, kde vás pri vstupe víta obrovské písmeno Z (symbol ruskej okupácie na Ukrajine, pozn. red.) o niečom vypovedá.

Ako hráč s tým však nemohol niečo robiť. Osobne mám teda za to, že úmysly Hudáčka boli úprimné, aj jeho spoveď v otvorenom liste, ale na podieľal sa na tom, hoci nevedomky," mieni Záruba.

Najvyššia česká súťaž nemá žiadne oficiálne pravidlo, ktoré by zakazovalo klubom podpisovať hráčov, ktorí pôsobili v KHL po začiatku vojny. Ide iba o spoločenský úzus.

„Vo Vítkoviciach pôsobí francúzsky obranca Johan Oviti, ktorý tiež prišiel z KHL, ale on sa príliš v médiách nerieši,“ uvádza Záruba.

K slovenskému brankárovi dodal ešte jeden zaujímavý poznatok.

„Hudáček žije na Slovensku, ktoré nie je tak striktné čo sa týka Ruska. Na Slovensku síce prebieha debata o tom, či majú povolať hráčov z KHL do reprezentácie na blížiace sa MS. Keďže Slovákom pôsobí značná časť elitných obrancov v Rusku je to pre nich citlivá téma,“ vraví český komentátor.

Komentátor ČT Robert Záruba (vpravo) na... Foto: Paprskář Pavel / Česká editoriální fotografie / Profimedia
Robert Záruba Komentátor ČT Robert Záruba (vpravo) na archívnej snímke.

Craig Ramsay ako kanadský tréner v slovenských službách tému povolania hráčov z KHL bližšie nekomentoval a ani nie je známy jeho oficiálny postoj.

„Viem o tom, že prezident SZĽH Miroslav Šatan má na to iný názor ako napríklad vedenie českého zväzu. Vníma to v podstate veľmi podobne ako Róbert Fico,“ vraví Záruba.

Zároveň pripomenul fakt, že po vypuknutí vojny na Ukrajine odišla značná časť českých hokejistov z KHL.

Július Hudáček Čítajte viac Čo čaká Hudáčka v Nemecku? Nazývajú ho fašistom a kolaborantom. Vždy ste u polovice Slovákov za hlupáka, tvrdí Radivojevič. Vyjadril sa aj Fico

"Asi piati podpísali zmluvy s klubmi v KHL. Stiahli sa odtiaľ aj Fíni a Švédi, ktorí boli hlavní dodávatelia hviezd do KHL. Slovákov je tam deväť.

Mám informácie o tom, že minimálne ďalší dvaja slovenskí hokejisti pôsobiaci v českej extralige zadali svojim agentom, že by chceli hrať v ďalšej sezóne v KHL. Je teda výrazný rozdiel medzi Čechmi a Slovákmi v súvislosti s pôsobením v Rusku," konštatuje Záruba.

Na záver podcastu sa vyjadril aj k podpisu Hudáčka v nemeckej lige.

„Nemci túto tému nevnímajú zrejme tak citlivo ako Česi. Neviem však, čo presne viedlo Frankfurt k tomu, aby podpísali Hudáčka a ani aké sú reakcie nemeckých fanúšikov. Je to slobodné rozhodnutie každého klubu,“ mieni Záruba.

Ako sa darí slovenským hokejistom v KHL Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
V KHL nastupuje v tejto sezóne osem slovenských...

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #Július Hudáček #HC Rytíři Kladno #Robert Záruba