Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zomrela legenda, ktorá priviedla československých hokejistov k poslednému zlatu v ére spoločného štátu

Vo veku 87 rokov zomrel v pondelok bývalý hokejista a tréner Stanislav Neveselý.

25.07.2023 06:19
Stanislav Neveselý Foto:
Stanislav Neveselý na snímke z roku 2009.
debata (2)

Ako asistent trénera Luďka Bukača priviedol československú reprezentáciu k zisku zlatých medailí na MS 1985 v Prahe, bol to posledný titul v ére spoločného štátu. Rok predtým prispel k zisku striebra na olympijských hrách v Sarajeve.

Jeho úspešná kariéra sa spája s Jihlavou, ktorej ako asistent Jaroslava Pitnera pomohol k ôsmim majstrovským titulom, na ďalších troch sa podieľal popri Jaroslavovi Holíkovi v úlohe hlavného kouča.

209257829 Čítajte aj Trénoval ho Šupler, zažiaril v ňom Hossa. Niekdajšia pýcha lotyšského hokeja zomiera

Neveselý hrával na poste útočníka za Spartu Praha a Jihlavu. V najvyššej československej súťaži si v priebehu šiestich sezón pripísal 168 zápasov, v ktorých dal 33 gólov. V roku 1991 bol na MS vo Fínsku hlavným koučom tímu ČSSR, ktorý na turnaji obsadil šieste miesto.

Ako pripomína hokej.cz, podpísal sa aj pod triumf Česka na ZOH 1998 v Nagane, v reprezentácii zastával funkciu športového manažéra.

„Jeho rukami prešli desiatky špičkových hokejistov, kariéru mnohých z nich ovplyvnil zásadným spôsobom. Pre milovaný šport dýchal aj na dôchodku: v roku 2008 ho potom uviedli do Siene slávy českého hokeja,“ píše spomínaný zdroj.

Hokejové zápisy, ktoré (zrejme) nik neprekoná Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Dvaja desaťbodoví hráči v jednom zápase,...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #československí hokejisti #Stanislav Neveselý