Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ovečkinov krok mnohým dvihne tlak. Veta, ktorú si dal patentovať, v dnešných časoch znie nehorázne

Ruský hokejista Alexander Ovečkin rád čerí hokejovú hladinu. A už to nie je len hlava Vladimira Putina na jeho profilovej fotografii na Instagrame.

30.06.2023 15:44
14 ovečkin Foto:
Alexander Ovečkin.
debata (46)

Pred časom totiž navštívil patentový úrad, aby tu podal žiadosť o registráciu svojho pamätného výroku.

Bol október 2006 a mladý Alexander Ovečkin hral iba druhú sezónu v zámorskej NHL. Počas zápasu Washington Capitals – Colorado Avalanche ho do pravej nohy trafil jeho spoluhráč Shaone Morrisonn strelou zápästím. Ŕus museli pomôcť z ľadu spoluhráči.

Druhý deň sa však Ovečkin objavil na tréningu, kde sa ho pýtali novinári na jeho zdravotný stav, či si zo stretu neodniesol nejaký šrám.

„Som v poriadku. Ruský stroj sa nikdy nerozbije,“ odpovedal vtedy Ovečkin. Toto príslovie rýchlo zľudovelo, na sociálnych sieťach sa vzápätí objavil mnoho memečiek pod hashtagom #russianmachi­neneverbreaks.

Rusko, Francúzsko Čítajte viac Poliaci zadržali ruského hokejistu. Obvinili ho zo špionáže a prípravy sabotážnych činov

Dokonca sa začali vyrábať tričká s týmto ikonickým sloganom.

Podľa ruského webu Adindex svetoznámy útočník navštívil tento rok v máji Ruskú federálnu službu pre duševné vlastníctvo Rospatent kvôli registrácii tohto citátu. Jeho žiadosť je momentálne vo fáze skúmania, k finálnemu rozhodnutiu môže dôjsť až za päť mesiacov.

Ak ruský patentový úrad žiadosť schváli, použitie tohto výrazu bude zakázané bez vedomého súhlasu Ovečkina, ktorý ako vlastník výhradných práv bude môcť profitovať z tohto duševného vlastníctva.

Počas návštevy Rospatentu si však útočník Capitals taktiež vybavil registráciu loga pre svoju medzinárodnú hokejovú akadémiu, ktorej areál sa stavia na ulici Nizhniye Mnevniki v Moskve.

Igor Makarov Čítajte viac Ďalšia facka Putinovi. Miliardár a bývalý cyklistický šampión sa zriekol ruského občianstva

Výstavba komplexu je financovaná zo súkromných investícií a plocha areálu sa bude rozprestierať na viac ako 43 tisíc metroch štvorcových.

Ovečkin už jednu ochrannú známku má. Konkrétne ide o „THE GR8 CHASE“, čo je oficiálny názov pre jeho snahu o prekonanie rekordu Wayna Gretzkyho v celkovom počte nastrielaných gólov v základnej časti NHL.

V súčasnosti má na konte 822 gólov, zatiaľ čo kanadská „99“ nazbierala počas svojej kariéry neuveriteľných 894 gólov.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....

Ovečkin je posledné roky považovaný za rozporuplnú osobnosť. Jedni vidia len skvelého športovca, legendárneho hokejistu, ktorý môže pokoriť „neprekonateľný“ rekord.

Ďalší sa na neho dívajú cez inú optiku – nešportovú, skôr politickú, celospoločenskú. Tak, ako Larry Brooks, americká hviezda žurnalistiky.

Dziteľ Elmer Ferguson Memorial Award za žurnalistický prínos hokeju sa už viac nemohol pozerať na to, ako o Alexandrovi Ovečkinovi vychádzajú len oslavné články, v ktorých autori velebia jeho góly, asistencie, body.

Brooks preto napísal vcelku rozsiahly článok pre denník New York Post. V ňom sa na Ovečkina, ktorý cez víkend pokoril hranicu 30 hetrikov v NHL a stále naháňa bradatý rekord Wayna Gretzkého v počte gólov, pozrel mimoriadne kriticky.

Malý Ovečkin zabával Američanov. Je to morálne? Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Sergej Ovečkin zažil magickú noc. Jeho otec je...

Dôvod je zrejmý: kapitán Washingtonu Capitals nikdy neodsúdil vojnu na Ukrajine. A naďalej má na svojom Instagrame fotografiu s Vladimirom Putinom, ruským prezidentom.

"Emocionálne nie je viac možné rozlišovať medzi hokejistom Ovečkinom a politicky aktívnym obćanom Ovečkinom.

Nie je možné oslavovať muža, ktorý je roky podporovateľom genocídnej vlády Vladimira Putina. Veď ešte v roku 2017 sa pokúšal viesť hnutie na jeho podopru," píše Brooks.

Američan poukazuje na to, že Ovečkin je politicky aktívny. Napokon, v roku 2018 bol tvárou „Putinovej“ olympiády v Soči. Založil dokonca skupinu ruských osobností, ktorá verejne podporovala „svojho“ prezidenta, aby zostal pri moci.

Alexander Ovečkin Čítajte viac Rusi krútia hlavami. Klauni z NHL zaradili Ovečkina nízko, na Slováka nezabudli, píšu o ňom ódy

„Oslavovali by sme v štyridsiatych rokoch minulého storočia bejzbalistu nemeckého pôvodu, ktorý by bol priaznivcom Adolfa Hitlera?“ pokladá si jednu z vážnych otázok Brooks.

Ten svoj komentár uzatvára jednoznačne: Ovečkin pre neho nie je žiadny hrdina. A nemal by byť podľa neho ani pre ostatných.

Ovečkina má v zuboch predovšetkým legendárny Čech Dominik Hašek. Ten vojnu na začiatku síce odsúdil, do svojho prezidenta sa za inváziu na Ukrajine nepustil.

„Je to môj prezident. Ale ako som povedal, nie som v politike. Som športovec. Dúfam, že sa všetko čoskoro spraví. Pre obe strany je to ťažká situácia,“ uviedol.

Dominik Hašek Čítajte viac Hašek to dotiahol až do Európskeho parlamentu. Bude hovoriť o zákaze pre Rusov

„Čože! Nielen alibista, srab, ale aj klamár! Každý dospelý človek v Európe dobre vie, že Putin je šialený vrah a že Rusko vedie útočnú vojnu proti slobodnej krajine a jej obyvateľom,“ odkázal legendárny brankár do Washingtonu najlepšiemu strelcovi NHL.

Podľa Haška by kanadsko-americká súťaž mala rázne konať.

„NHL musí ruským hráčom okamžite pozastaviť zmluvy. Každý športovec nereprezentuje len seba a svoj klub, ale aj svoju krajinu, jej hodnoty aj činy,“ má jasno olympijský víťaz z Nagana.

Na vojnu má jasný názor. Na vojnovom fronte nezmyselne umierajú desiatky nevinných ľudí… „Ak tak NHL neurobí, nesie nepriamu spoluúčasť za mŕtvych na Ukrajine.“

Hašek nesúhlasí, že šport a politika nemajú nič spoločné. „Chcem povedať, že je mi veľmi ľúto ruských športovcov, ktorí odsudzujú Putina a jeho ruskú agresiu. Aj tak ich vylúčenie považujem za nutnosť!“

Ukrajinskí atléti, ktorí zahynuli pri invázii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...
46 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alexander Ovečkin