Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Šuplerov návrat do reprezentácie? Legendárny tréner hovorí o problémoch slovenského hokeja

Pôsobili ste aj v popredných kluboch KHL. V ruskom CSKA Moskva, ale aj v ukrajinskom Donecku…

Trénoval som aj Jaroslavľ, Minsk, päť rokov Rigu. Každý rok sme postúpili do play off, v Rige sme mali rozpočet päť miliónov dolárov a vyradili sme aj tím, ktorý mal na sezónu 110 miliónov dolárov. Strávil som tam desať rokov, ale o túto prácu sa doma nik z funkcionárov príliš nezaujímal, tieto výsledky sa prezentovali veľmi málo. Do CSKA si ma vybrali Viačeslav Fetisov a Viktor Tichonov, s ním sme mali vedľa seba kancelárie… Za celý čas, čo som pracoval v KHL, ma ani raz nevyhodili, čo považujem za niečo výnimočné.

Dva roky ste strávili v ukrajinskom Donecku. Ako sa vás dotýka súčasný vojnový konflikt?

Veľmi ma trápi, že existuje ešte niečo také ako vojna. Už dva roky po tom, čo som odišiel z Donecka, zničili štadión, hokejovú infraštruktúru, bolo to na začiatku konfliktu na Donbase. To je veľmi smutné. Dúfam, že tento konflikt sa už rýchlo skončí.

Tréning Donbassu Doneck pod vedením Júliusa... Foto: TASR, Milan Kapusta
Šupler Tréning Donbassu Doneck pod vedením Júliusa Šuplera v auguste 2012.

Ešte pred pár dňami sa riešil spor, či pozvať do národného tímu hráčov z KHL. Aký je váš názor?

Bol som proti, aby hráči z KHL pôsobili teraz v reprezentácii. Vyvíjali na nich veľký tlak, nepovažoval by som za šťastné, keby ich nominovali na MS. Hoci aj USA bojovali v rôznych konfliktoch a ich športovci štartovali na vrcholných podujatiach.

Politika sa stále pletie do športu. Pre mňa je to nepríjemná situácia, lebo mám veľa priateľov na Ukrajine i v Rusku. Mnohí Rusi sa mi ospravedlňujú, aby som sa nehneval, že za to, čo sa deje, nemôžu. Ťažko sa k tomu vyjadruje, lebo ja nemám nijakú šancu niečo zmeniť.

Čomu sa najviac venujete?

Sledujem najmä hokej. V televízii vidím slovenskú, českú, švédsku ligu. A, samozrejme, aj NHL. Trochu si užívam život, hoci je to v mojom veku už spojené aj so zdravím, starám sa oň. Pracujem v záhradke a chodím na prechádzky, hoci teraz do lesa už menej, mám obavy z medveďov. Mojou vášňou je od mladosti letectvo a kozmonautika, kupoval som si pravidelne časopisy v touto tematikou, aj teraz sledujem dokumenty, čítam rôzne odborné články. Zaujíma ma to.

Penguins Blue Jackets Hockey Čítajte aj Ďalší Slovák si pripísal debut v NHL. Tatar pomohol k rekordnej výhre New Jersey, Fehérváry takmer neschádzal z ľadu

==== Chodíte aj na ligu? ====
Najmä v rodnom Poprade, kde bývam. Rád som chodil aj na Slovan, s ktorým som pred 20 rokmi získal titul, ale túto sezónu som sa do Bratislavy nedostal, dúfam, že v najbližšej si to vynahradím. Občas sa vyberiem do Nitry a Trenčína. Ale idem často aj na zápasy dorastencov, juniorov, baví ma sledovať talentovaných chlapcov, teším sa, že ich máme stále dosť.

Ako hodnotíte ligovú sezónu, ktorá práve vrcholí?

Nedá sa asi čakať, že Trenčín bude každý rok medzi najlepšími a Slovan vždy majster. Teší ma, že do špičky sa tlačia aj ďalšie tímy, ako teraz Michalovce a Spišská Nová Ves. Vidím za tým aj nových, perspektívnych trénerov, páči sa mi aj trochu iný, moderný, agresívny štýl hokeja.

Július Šupler s mladými hokejistami. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Július Šupler Július Šupler s mladými hokejistami.

Z Pekingu si Slovensko priviezlo bronz, vôbec prvú medailu zo ZOH. Znamená to, že slovenský hokej je úspešný a kráča po správnej ceste?

Samozrejme, medaila z olympiády je úspech. Každý podobný výsledok je pre nás veľmi dôležitý, aby sme sa v rebríčku posúvali vyššie. Hokej trochu upadal, zažili sme štyri slabšie, hluché sezóny. V draftoch sme nemali nijakého hokejistu a registroval som obavy, čo bude ďalej. Teraz nastalo oživenie.

Od roku 2010, až na krátke obdobie, keď viedol reprezentáciu Cíger, mala už iba zahraničných trénerov. Je to správny trend?

Nemyslím si to. Máme dobrú trénerskú školu, mali by sme byť na ňu hrdí a rozvíjať ju. Vidím viacerých trénerov, ktorí by v nej mohli pokračovať. Dôležité je, aby dostali príležitosť, lebo bez toho nemajú šancu prejaviť sa.

SR Hokej TEL play off 1/2 7. Košice Michalovce KEX Čítajte aj Aký je dnes deň? Prišiel som o dva roky života, ale pre toto milujeme hokej, vravel tréner Košíc

Cudzinci na lavičkách nie je len slovenská hokejová špecialita…

Aj českí hokejisti majú fínskeho trénera. Aj na lavičke slovenských futbalistov sedí Talian a bol pod paľbou veľkej kritiky. Zatiaľ nedosiahol veľa, ale my si sotva môžeme dovoliť zobrať špičkového trénera z anglickej ligy. Aj v kluboch, vo futbalovej i hokejovej lige pracuje veľa cudzincov. Vo všeobecnosti prevládajú očakávania, že prinesú niečo nové.

Mnohí funkcionári si myslia, že je to jediná cesta. Škoda, že nemáme väčšiu odvahu a nedáme viac šancí našim chlapcom. Myslím si, že sa to raz prelomí.

O necelý mesiac sa začínajú MS. Aké šance dávate Slovensku?

Budeme mať dobré mužstvo. Ťažko sa niečo predpovedá, keď proces formovania tímu ešte beží, stále ho dopĺňajú. Som optimista, držím reprezentácii palce a medaila by ma potešila.

Draft ‘23: šance Slovákov, Čechov či Willa Smitha Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
27. Oliver Bonk (Kan./obranca) - London Knights...

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Július Šupler