Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vysvedčenie Montrealu: Slafkovského rast aj jeden z top útokov v NHL. Zostane pohromade?

Podľa špecializovaného portálu moneypuck.com boli v základnej časti NHL len štyri elitné útoky, ktoré dali v hre 5 proti 5 viac gólov ako trio Montrealu Canadiens Nick Suzuki, Juraj Slafkovský a Cole Caufield.

22.04.2024 21:01
Juraj Slafkovský Foto: ,
Vzrástlo mu sebavedomie aj produktivita. Juraj Slafkovský zaznamenal v druhej sezóne v NHL 50 bodov (20+30).
debata

Portál The Athletic urobil rozsiahly odpočet sezóny v podaní najslávnejšieho kanadského tímu. V ňom upozornil aj na fakt, že z pohľadu gólov strelených počas 60 minút hracieho času, spomedzi útokov ktoré spolu odohrali aspoň 400 minút, bolo elitné trio Canadiens v NHL na desiatom mieste.

Netreba však zabudnúť na to, že Slafkovský odštartoval sezónu vo dvojici s útočníkom Kirbym Dachom a ich spolupráca vyzerala v predsezónnom kempe nádejne. No Dachovo zranenie v druhom zápase sezóny bolo zrejme najväčším faktorom zlého štartu Slováka do sezóny 2023/24.

Ešte v priebehu februára Slafkovský povedal, že sa nevie dočkať, keď sa Dach vráti a bude si s ním môcť znova zahrať. Ale po poslednom stretnutí základnej časti, keď sa ho pýtali na spoluprácu so Suzukim a Caufieldom, povedal: Dúfajme, že to tak zostane aj na budúcu sezónu."

ramsay hokej Čítajte viac Obavy o kapitána. Najviac otáznikov majú Slováci v obrane, Ramsaymu motá hlavu extraligová hviezda

Čo sa týka spoluhráčov draftovej jednotky z roku 2022, Suzukiho a Caufielda, obaja vedeli presne definovať, aký prínos do ich hry vložil príchod Slafkovského.

„V druhej polovici sezóny sme veľmi vyrástli, hrali sme pravidelne spolu a naučili sme sa rôzne spôsoby, ako prekonať obrany súpera,“ povedal Caufield.

„Som ohromený tým, kam sme sa dostali. Videli sme niekoľko výborných štatistík o našom útoku a veľa to hovorí o tom, ako vážne sme to brali a ako sme hrali celú sezónu bez ohľadu na to, kde sme sa nachádzali v tabuľke,“ doplnil 23-ročný rodák z amerického Wisconsinu.

Juraj Slafkovský pred odchodom do Kanady
Video
Juraj Slafkovský pred odchodom do Kanady.

Na otázku, či si myslí, že tréner Martin St. Louis nechá elitný útok pohromade aj pre budúcu sezónu odpovedal: „Ak my traja, ktorí spolu pracujeme, fungujeme, nemal by byť problém udržať nás pohromade. Ale návrat Kirbyho (Dacha) môže rozložiť kvalitu do celej zostavy. V hre bude viac možností, ale je zrejme, že s týmito dvoma chcem hrať dlho,“ skonštatoval Caufield.

Návrat Dacha do zostavy je podľa The Athletic azda najväčšou divokou kartou v snahách Montrealu Canadiens zabojovať v nasledujúcom ročníku o postup do play off. Ak sa vráti a bude pokračovať tam, kde skončil, Canadiens budú mať v dvoch útokoch veľmi produktívnych útočníkov.

Je predčasné prognózovať, či sa stihne Dach dostať pred štartom sezóny do špičkovej formy. Spojenie Dacha a Slafkovského má potenciál vytvoriť výbornú, fyzicky impozantnú a vysoko kvalifikovanú formáciu. Ale umožniť slovenskému útočníkovi pokračovať v raste, ktorý predviedol so Suzukim a Caufieldom, má tiež podstatný zmysel.

Cehlárik Hrivík Čítajte viac Ramsay poslal domov štvoricu. Prichádzajú ofenzívne hviezdy zo Švédska i najlepší brankár extraligy

Pre trénera Martina St. Louisa to z tohto pohľadu bude zaujímavé leto a čaká ich dôležité rozhodovanie o tom, ktorá z týchto ciest môže byť pre klub výhodnejšia. Canadiens totiž už dlhé roky nemali jeden z najproduktív­nejších útokov v NHL jeho prípadné rozbitie by mohlo mať výrazný vplyv na výsledky klubu.

Slafkovský po sezóne odpovedal na otázku, či si pamätá na pocit, keď strelil svoj prvý z napokon 20 gólov v ročníku. Stalo sa tak 4. novembra na ľade St. Louis, keď sa po prvýkrát predstavil v útoku so Suzukim a Caufieldom – no gól strelil v čase, keď bol na ľade s druhou presilovkovou formáciou.

„Pred tým som bol veľmi frustrovaný. Potom to síce stále nebolo skvelé, ale cítil som sa lepšie, trochu sebavedomejšie a istejšie na puku. Myslím si, že od toho dňa to išlo len dobre,“ povedal Slafkovský.

Ondřej Kacetl Čítajte viac Česká televízia ovplyvňuje rozhodcov. Tréner Pardubíc nezvládol pozápasový rozhovor, reagoval aj Záruba

Najproduktívnejší Slovák v NHL následne vysvetlil, čo mu v úspešnej ceste najviac pomáhalo. „Len si bolo potrebné udržať pokoru a nenechať sa frustrovať. Byť trpezlivý. Predtým som chcel zlepšovať mnoho vecí súčasne, ale teraz si uvedomujem, že si môžem dať čas a postupne pracovať na všetkom.“

A naskakovať na ľade spolu s Nickom Suzukim bolo veľkou súčasťou toho, že sa naučil trpezlivosti. „Je to kapitán a skvelý chlap,“ vychválil spoluhráča 20-ročný Košičan. „Už len keď sa s ním rozprávam, vždy je taký pokojný a trpezlivý. A byť v blízkosti niekoho takého veľmi pomáha. Mne to určite pomohlo,“ uviedol Slafkovský.

Jedným z najdôležitejších pokrokov v Slafkovského hre bolo, že dokázal vycibriť svoje herné inštinkty. Napriek tomu, že mu zo všetkých strán odkazovali, že potrebuje viac strieľať, Slovák je rodeným tvorcom hry a ukázal to aj v tejto sezóne.

Dárius Rusnák Čítajte viac Majster sveta Rusnák: Hráčov z KHL potrebujeme. Hašek? Nemá všetkých päť pohromade

„Bolo to skôr tak, že zvýšiť početnosť streľby bolo vtedy potrebné len pre moje sebavedomie. Stával som sa väčšou streleckou hrozbou a to mi tiež umožnilo väčší priestor pri tvorení hry,“ vysvetlil Slafkovský.

Mnoho hodín a tréningových jednotiek strávil s Adamom Nicholasom, riaditeľom hokejového rozvoja v Montreale Canadiens, ktorý mu na videozáznamoch ukazoval na rôznych hráčoch, ako čo najlepšie využiť hru telom v prospech tímu.

Slafkovský ku koncu sezóny vtipkoval, že mu Nicholas dokonca ukazoval klipy Patricka Kanea, čo potvrdzuje, že jeho vízia hry montrealskej dvadsiatky nie je obmedzená jeho veľkosťou. Púšťal mu však aj videá hokejistu, ktorý má zhruba jeho rozmery, presnejšie široký chrbát, ktorý dokonale využíva na vytváranie gólových príležitostí.

„Auston Matthews. Sledujem ho a je celkom dobrý s priestorovým poňatím hry. Veľa používa chrbát a je takmer ovnaký ako ja – samozrejme lepší hokejista. Ale on bol tým, koho som sledoval najviac,“ prezradil Slafkovský.

Martin Fehérváry Čítajte viac Prvý a veľmi kuriózny. Fehérváryho premiérový gól v play off. Do bojov zasiahol aj Černák

Rastúca slovenská hviezda NHL sa učí byť trpezlivou, učí sa efektívne využívať svoje telo a učí sa dôverovať herným inštinktom. „To všetko hovorí o jeho odhodlaní stať sa lepším hokejistom v NHL. Táto sezóna ukázala, ako jeho zlepšenie viedlo k hmatateľným výsledkom nielen pre neho, ale aj pre jeho tím,“ napísal autor článku Arpon Basu z The Athletic.

„Chcem byť vždy najlepší a budem pracovať, kým nesplním svoje ciele. Chcem byť najlepší pre tento tím, aby som mu pomohol k úspechom. Ak dosiahnete tímový úspech, zvýši to aj vašu hodnotu,“ dodal Slafkovský.

Na to, čo všetko sa naučil v sezóne 2023/24, sa budú môcť už o necelé tri týždne tešiť aj slovenskí hokejový fanúšikovia, keďže Slafkovský bude súčasťou tímu trénera Craiga Ramsayho na majstrovstvách sveta v Česku.

Z chlapca je mladý muž. Pikošky o J. Slafkovskom Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Koncom týždňa ho čaká životný prestup. Z...
debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský #Nick Suzuki #Cole Caufield