Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aktivista alebo pokrytec? Hašek sa kajal po návšteve USA: Moja obrovská chyba!

Bývalý skvelý brankár, olympijský šampión, ako aj hlasný odporca ruskej agresie na Ukrajine. Dominik Hašek v predchádzajúcom období viackrát kritizoval vedenie zámorskej NHL za to, že dovolí ruským hokejistom hrať v najlepšej lige sveta.

23.01.2024 11:22
Hašek lego Foto:
Bývalý hokejový brankár Dominik Hašek v pražskom Múzeu Lega pózuje pri svojom portréte zostaveného z kociek lega.
debata (111)

Minulý týždeň však spravil niečo, čím sklamal značnú skupinu svojich podporovateľov.

Počas víkendu vycestoval do Buffala. Brankárska legenda sa vrátila do bývalého pôsobiska a sledovala výhru Sabres nad Chicagom.

Hašek argumentoval, že do Buffala chodí každý rok. Hlavnými témami pracovnej cesty sú biznis a charita.

Keď sa ozvali jeho kritici a označili ho za pokrytca, keďže najskôr profiligu kritizoval a potom sa zúčastnil na zápase NHL, Hašek prostredníctvom sociálnej siete vydal stanovisko.

hudáček Čítajte viac Nazývame sa bratmi, pre KHL si však Česi a Slováci nadávajú. Hudáček? Zastal som si ho, ale teraz s ním nesúhlasím

„Vyjadrenie k mojej účasti na akcii 18. 1. 2024 a k otázkam verejnosti a médií: Pri mojej každoročnej návšteve (biznis, charita) v Buffale som od svojich priateľov prijal pozvanie na zápas NHL. Zároveň, na prianie fanúšikov a klubu Buffala Sabres, som súhlasil s aktívnou účasťou pri "odštartovaní“ tohto zápasu," píše Hašek na začiatku prehlásenia.

V ďalších riadkoch sa venuje postoju NHL k ruským hráčom.

"Súčasný postoj NHL je takýto: Od ruského útoku (24. 2. 2022) na slobodnú demokratickú krajinu Ukrajinu NHL umožňuje ruským občanom (hráčom) verejne vystupovať (hrať), bez toho, aby oni oficiálne odsúdili ruskú útočnú vojnu a ruské zločiny s touto vojnou súvisiace a podľa toho vystupovali.

Tým robí obrovskú reklamu na ruskú imperialistickú vojnu a ruské zločiny. Preto sa NHL stala zodpovednou a je zodpovedná za stratené ľudské životy a obrovské hmotné škody v tejto vojne. Snáď len podotknem, že v tíme Buffala Sabres teraz nenastupuje žiadny ruský hokejista. Je však súčasťou NHL, kde ich hrá niekoľko desiatok," uvádza sa v stanovisku.

Dominik Hašek. Foto: ČTK / Šulová Kateřina
Dominik Hašek Dominik Hašek.

Vyššie uvedené skutočnosti sú podľa neho dôvody, prečo svoju účasť na sobotnom zápase považuje za chybu.

"Vzhľadom k tomuto svoju účasť na zápase a na jeho začatí považujem za moju obrovskú chybu. Týmto sa chcem veľmi ospravedlniť predovšetkým všetkým ukrajinským vojakom a všetkým ukrajinským ľuďom, ktorí hrdinsky bránia nielen svoju vlasť, ale aj celú Európu proti imperialistickému nepriateľovi.

Ďalej sa ospravedlňujem fanúšikom, ktorí ma podporovali a podporujú a všetkým, ktorých som svojím počinom sklamal. Toto moje osobné zlyhanie považujem za veľmi ťažko ospravedlniteľné. O to intenzívnejšie sa ho budem snažiť napraviť. V tejto chvíli Vám môžem sľúbiť, že podobná situácia sa nebude opakovať," vyjadril sa Hašek.

Július Hudáček Čítajte viac Legendárny český komentátor o Hudáčkovi: Na podpore Ruska sa podieľal, hoci nevedomky. Šatan má na KHL rovnaký názor ako Fico

V závere stanoviska sa ešte raz ospravedlnil ukrajinskému ľudu.

"Budem maximálne bojovať a pomáhať brániť všetko, na čo ruským štátom riadený teroristický režim útočí a kritizovať všetkých, ktorí ho svojim konaním podporujú. Ďakujem vopred všetkým, ktorí ma v tomto budú podporovať. Ani tá najkrajšia hra na svete nie je viac ako ľudský život.

A zďaleka to nemusí byť iba hokej. Na záver sa ešte raz veľmi ospravedlňujem všetkým ukrajinským ľuďom, ktorí bojujú za svoju slobodu, za nás a moju krajinu a vyjadrujem im maximálnu podporu. Sláva Ukrajine! Sláva Herojam!", zakončil Hašek svoje vyhlásenie.

Väčšina priaznivcov sa postavila na jeho stranu.

„Každý urobí chybu, ale len málokto si ju pripustí a ešte menšie percento sa za ňu aj ospravedlní. Držím vám palce aj naďalej,“ odkázal hokejovej legende jeden z fanúšikov.

Najlepšie zarábajúci hokejisti NHL + Slováci Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Kto ovládol rebríček najlepšie platených hráčov...
111 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hokej #NHL #Dominik Hašek #vojna na Ukrajine