Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruský hokej sa vracia do komunizmu. Putin nechce pustiť hráčov do NHL, musia spĺňať isté podmienky

Rusko je odjakživa hokejovou krajinou, ktorá každý rok vyprodukuje zástupy talentovaných hráčov. Množstvo z nich zamieri priamo do zámoria a stanú sa stálicami tímov NHL. Táto éra sa však asi čoskoro stane minulosťou.

27.12.2023 09:16
832360551 Foto:
Aréna pred začiatkom zápasu medzi Sibírom Novosibirsk a Avangardom Omsk.
debata (114)

Podľa hráčskeho agenta Šumiho Babajeva ide o rozhodnutie zo samotného Kremľa. Ruský prezident Vladimir Putin nechce mladých hokejistov pustiť do NHL, kým si svoje neodohrajú vo svojej vlasti.

„Dostali sme príkaz od prezidenta, podľa ktorého majú mladí hráči zostať v Rusku,“ uviedol Babajev v rozhovore pre ruskú televíziu MatchTV.

Agent o tom hovoril v súvislosti so svojimi klientami. Útočník Damir Žafjarov a zadák Nikita Jevsejev sa neobjavujú v zápasoch svojho klubu Kazaň a Babajev z toho viní trénera Zinatulju Biljaletdinova.

Bývalý kouč reprezentácie podľa agenta hráčov diskriminuje. Dôvodom môže byť fakt, že mladík s reputáciou veľkého talentu Jevsejev bol draftovaný do NHL.

Michal Čajkovský Čítajte viac Slovenský reprezentant sa na Vianoce nahodil ako ruský cár. Čajkovský sa netají obdivom k agresorovi

Nie je presne definované, čo sa v ruskej KHL považuje za mladého hráča. Podľa zahraničných hokejových portálov budú musieť mladí hráči odohrať štyri alebo päť rokov v Rusku a musia byť po vypršaní zmluvy. Po splnení týchto podmienok môžu pomýšľať na NHL.

Pre kluby z profiligy to znamená problém. Napríklad Philadephia Flyers rátala s Matvejom Mičkovom, no talentovaný útočník má v Rusku zmluvu až do roku 2026, takže podľa nových pravidiel sa do NHL tak skoro nedostane.

Na nové poriadky, ktoré v Rusku vznikajú v súvislosti s vojnou na Ukrajine, už doplatil brankár Ivan Fedotov.

logo MS hokej 2024 Mohlo by Vás zaujímať Kedy a s kým hrajú Slováci? Program MS v hokeji do 20 rokov

Ten minulý rok podpísal zmluvu s Philadelphiou Flyers, no nečakane dostal povolávací rozkaz do armády. Po návrate zo služby hráva za CSKA Moskva napriek tomu, že má stále platný kontrakt v zámorí.

Ruský hokej sa tak vrátil do obdobia Železnej opony. Vtedy platilo, že hráči z komunistických krajín nemohli v najlepších rokoch odísť do najlepšej ligy sveta.

Museli si najprv odohrať svoje doma a reprezentácii. Až potom mohli pomýšľať na odchod. Rada hráčov si tak zahrala v NHL až po tridsiatke. Mnohí z toho dôvodu volili emigráciu.

Hviezdni mladíci, ktorých na MS juniorov neuvidíme Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Vo švédskom Göteborgu sú v plnom prúde...
114 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hokej #NHL #komunizmus #Vladimir Putin #železná opona #talenty