Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdý Slovák s veľkým srdcom. Gesto Hossu očarilo Ameriku, chorému chlapcovi pripravil nezabudnuteľné chvíle

Hviezda bez hviezdnych manierov. Skvelý hokejista, ešte lepší človek. Marián Hossa si za takmer dve dekády, počas ktorých pôsobil v zámorskej NHL, vybudoval skvelé renomé.

24.12.2023 18:33
hossa chicago Foto:
Marián Hossa v drese Chicaga Blackhawks.
debata

Najlepšie roky strávil v Chicagu, v drese Blackhawks trikrát vyhral ikonický Stanleyho pohár.

Slovenský krídelník, jeden z najlepších brániacich útočníkov svojej éry, bol obľúbený medzi spoluhráčmi nielen pre svoje hokejové, ale aj pre ľudské kvality.

Svedčí o tom aj príbeh, ktorý pri smutnom výročí pripomenul portál Hockey Beast.

Keď kanadský hokejista slovenského pôvodu, legendárny útočník Chicaga Stan Mikita požiadal Hossu, aby s ním absolvoval jednu návštevu, rodák zo Starej Ľubovne neváhal.

hossa Čítajte viac Neberte ho na vojnu! Hossa už po drafte radšej ani nešiel domov, otec ho skrýval na Floride

Písal sa december 2012. Mikita s Hossom zavítali do neďalekého Wheatonu, kde navštívili Kim MacNeillovú a jej 10-ročného syna Rossa, ktorý v tom čase bojoval s nádorom na mozgu.

„Mali sme pripravenú čiernu fixu na podpísanie dresu a počítali sme s tým, že synov obľúbený hráč sa u nás zdrží tak 20 minút. Aké bolo naše prekvapenie, keď Marián u nás zostal cez dve hodiny a s Rossom si užili veľa zábavy,“ spomínala pani MacNeillová pre Chicago Tribune.

Neubehlo veľa času a Hossa niekoľkokrát zavolal MacNeillovcom, aby sa informoval, ako darí Rossovi. V marci 2013 chlapec oslavoval 11. narodeniny, rodičia mu ako darček kúpili lístky na zápas Blackhawks proti Edmontonu.

„Marián mu pred zápasom sľúbil, že keď skóruje, gól mu venuje. Sľub dodržal a hoci Blackhawks prehrali 5:6, Ross sa veľmi tešil z presného zásahu svojho obľúbenca,“ opísala silný moment chlapcova matka.

O dva mesiace neskôr jej syn, žiaľ, prehral boj so zákernou chorobou. Chicago v tom čase čelilo Detroitu v play off, ale ani to nezabránili Hossovi, aby prišiel na Rossov pohreb.

Marián Hossa v drese Chicaga Blackhawks. Foto: ČTK / AP / Paul Sancya
17. Marián Hossa Marián Hossa v drese Chicaga Blackhawks.

„Trpezlivo čakal v dlhočiznej rade, v ktorej sa nachádzali ľudia, ktorí si prišli uctiť Rossovi pamiatku. Bolo to gesto úžasného človeka, ktorého náš syn veľmi obdivoval,“ spomínala Kim MacNeillová.

Dodala, že Hossa jej pri príležitosti spomienky na Rossa pravidelne volával aj potom, aby sa ubezpečil, že rodine MacNeillovej nič nechýba.

Keď ho požiadali, aby odpropagoval mládežnícky turnaj, ktorý usporiadala Nadácia Rossa MacNeilla, ochotne vyhovel. Sám prispel aj finančnou čiastkou.

„Hrdý Slovák, skvelý človek. Mal som možnosť sa s ním stretnúť. Bol milý, úctivý, sálalo z neho dobro,“ napísal jeden z fanúšikov na sociálnej sieti v debate pod článkom.

„Marián, Chicago na teba nikdy nezabudne. Ďakujeme za úžasné momenty na ľade i mimo neho,“ znela ďalšia z reakcií.

Top hviezdy slovenskej dvadsiatky na MSJ 2024 Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Slovenská dvadsiatka má najlepší tím za...
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #NHL #Marián Hossa #Chicago Blackhawks