Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď kraľovali Pálffy a Hossa. Prešlo 20 rokov a Slováci sú v NHL neviditeľní

Pohľad na štatistiku produktivity slovenských hokejistov v NHL je žalostný. Aspoň z pohľadu nie tak dávnej minulosti. Najlepším hráčom spod Tatier je aktuálne Tomáš Tatar so 7 bodmi. Pred 20 rokmi by sa nezmestil ani do elitnej slovenskej desiatky.

27.11.2023 11:06
Žigmund Pálffy a Tomáš Tatar Foto:
Žigmund Pálffy a Tomáš Tatar.
debata

Faktom je, že pred dvoma desaťročiami pôsobilo v NHL historicky najviac slovenských hokejistov, konkrétne 36. Teraz je ich iba sedem a ich kvalita je o niekoľko úrovní nižšia.

Čo hovoria čísla? K 27. novembru 2003 bol najproduktívnejším Slovákom v zámorskej profilige útočník Los Angeles Kings Žigmund Pálffy, ktorý mal na konte po 19 stretnutiach 26 bodov (6+20). Je to takmer štvornásobne viac, ako má teraz Tatar.

Slafkovský hokej Čítajte viac Vysoké dane, šialený tlak. Vyštvú fanúšikovia Slafkovského z Montrealu? Hviezdy vedia, kam ich to tiahne

V sezóne krátko po zisku bronzu na MS v Helsinkách 2003 nebolo azda ráno, v ktorom by ste nenašli bodujúceho Slováka. Druhý za Pálffym bol v produktivite Marián Hossa s 24 bodmi (10+14), nasledoval Pavol Demitra s 22 (8+14), Ladislav Nagy ich mal 21 (10+11) a obranca Ľubomír Višňovský 14 (4+10).

Trio Pálffy, Hossa, Demitra pravidelne atakovalo pozície v najlepšej desiatke produktivity celej NHL. Dnes? Sedem bodov Tatara stačí na 296. miesto v rebríčku najlepšie bodujúcich hokejistov aktuálnej sezóne.

Lídrom je ruský útočník Tampy Bay Lightning Nikita Kučerov, ktorý má na konte po 20 odohratých stretnutiach parádnych 35 bodov (15+20).

Andy Moog Čítajte viac Legendu čaká najťažší boj. Trojnásobný víťaz Stanleyho pohára má rakovinu

Jednou z mála pozitívnych správ v súvislosti so slovenskými hráčmi je skutočnosť, že postupne sa v nej začínajú udomácňovať mladšie ročníky. Adam Ružička a Martin Pospíšil z Calgary majú po 24 rokov, Juraj Slafkovský má stále len 19.

A počet talentovaných hokejistov, ktorí v nižších súťažiach bojujú o svoju šancu v NHL, prípadne sú vyberaný v drafte, v posledných dvoch rokoch sľubne narástol. No zlatej generácie, akú sme poznali pred dvoma desaťročiami, sa už nikdy nedočkáme.

Draftové jednotky a ich vstup do zámorskej NHL Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete najproduktívnejšie draftové...
debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Marián Hossa #Tomáš Tatar #Žigmund Pálffy