Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Handzuš spomína na Demitru a spoločné roky v NHL: Poviem vám, kedy mi bolo najťažšie... Na jeden moment nikdy nezabudnem

Zrejme niet hokejového fanúšika, ktorý by nemal v pamäti jeho excelentný víťazný gól z nájazdu proti Rusku na ZOH 2010. O rok neskôr zarmútila svet správa o havárii lietadla tímu Lokomotiv Jaroslavľ, v ktorom zahynul aj slovenský útočník Pavol Demitra. Rodák z Dubnice svojím hokejovým umením dokázal nadchnúť divákov po celom svete.

23.10.2023 05:40
Handzus a Demitra Foto:
Michal Handzuš a Pavol Demitra v drese St. Louis Blues.
debata

Drvivú časť kariéry odohral v NHL v drese St. Louis Blues. Klub si ho uctí uvedením in memoriam do klubovej siene slávy.

Michal Handzuš spomína na ich spoločné pôsobenie v tíme, pre ktorý je charakteristické logo s modrou notou.

Zachytili ste správu o tom, že Pavla Demitru uvedú do siene slávy St. Louis Blues?

Samozrejme. Pre každého hráča je to obrovská pocta. Navyše, St. Louis je klub s bohatou históriou, ktorý sa môže pochváliť aj Stanelyho pohárom.

Tomáš Tatar po zisku ocenenia Hokejista roka 2023
Video

Pavol si to jednoznačne zaslúži. Odohral tam veľa sezón. Treba povedať, že tam patril medzi absolútnych lídrov. Pomohol vybudovať úspešný klub. Právom sa teda zaradí medzi jeho legendy.

Blues vás draftovali v roku 1995. Premiéru v NHL ste v ich drese zažili o tri roky neskôr. Produktivite klubu vtedy kraľoval práve Demitra. Ako si na to spomínate?

Mám na to obdobie len najlepšie spomienky. Pre mňa to bol prvý klub v NHL, ktorý mi dal šancu. Vďaka tomu som si mohol vytvoriť meno a pôsobiť pod skvelým trénerom a vedením. Celá organizácia St. Louis bola na vysokej úrovni. Veľmi sa mi páčilo aj mesto.

Bol pre vás štart v NHL o to jednoduchší, že ste mali v tíme okrem Demitru aj Ľuboša Bartečka, s ktorými ste si zahrali aj v jednej formácii?

Bolo obrovským pozitívom, že sme tam boli viacerí Slováci. Neskôr pribudli aj Laco Nagy, Peter Smrek a Jaroslav Obšut. Mali sme tam prakticky domáce prostredie. V tom čase sme mali silný tím a hrali sme skvelý hokej. Najhoršie pre mňa bolo, keď ma vymenili. Vtedy mi bolo najťažšie. Aj to patrí k hokeju.

Tomáš Tatar Čítajte viac Slafkovský? Preboha, len ho nechajte hrať, vraví fínsky expert. Nepáči sa mi, čo urobil Montreal s Mešárom

Aký moment či spomienka sa vám vybaví z čias, keď ste pôsobili v jednom tíme s Demitrom?

Nezabudnem na naše prvé play-off, keď sme v druhom kole vypadli s neskorším víťazom Stanelyho pohára Dallasom. V prvom kole sme otočili z 1:3 na zápasy s Phoenixom na 4:3, pričom siedmy duel sme vyhrali na ľade súpera.

Hral som veľa sérií potom, ale na tie prvé sa nezabúda. Spomínam si aj na to, že keď sme hrali v jednom útoku s Paľom a Ľubošom, bolo to niečo nové.

Najlepšia zostava Slovákov z NHL v histórii Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Najlepšia zostava Slovákov z NHL v histórii.

Vtedy sa tam hral klasický kanadský hokej, veľa sa nahadzoval puk, hralo sa tvrdo do tela a my sme viac kombinovali. Aj preto sa nám tak darilo. V iných kluboch NHL som to už potom nezažil.

Trávili ste spolu veľa času aj mimo ľadu?

Zo začiatku som bol hlavne s Paľom a jeho manželkou Majkou. Bol som u nich varený-pečený. Veľmi pekne sa o mňa starali. Zobrali si ma pod svoje krídla. Bol som im za to vďačný.

Tomas Pobezal Čítajte viac Vyrastá v Nitre nástupca Hossu, o ktorého sa pobije NHL? Radí mu český tréner aj elitný strelec

Cítil som sa komfortne od prvého dňa, kedy som do Ameriky prišiel. Aj vďaka tomu sa mi hralo skvele a rýchlo som sa dokázal etablovať. Mimo ľadu sme boli skoro neustále spolu.

Sledujete aj po rokoch, ako sa tímu darí?

Stále je to jeden z mojich klubov, v ktorom som hral a mám na neho pekné spomienky. Určite by som spoznal aj viacerých ľudí, ktorí pôsobia v štruktúrach klu­bu.

Pravdupovediac ale viac sledujem mužstvá, v ktorých som hral ku koncu kariéry. Mám v nich silnejšie väzby, keďže som tam pôsobil relatívne nedávno. Stále patria k jedným z mojich obľúbených tímov a keď sa im darí, vždy sa poteším.

Blues v lete draftovali v prvom kole Dalibora Dvorského. Ten sa presunul do zámoria po tom, ako mu nevyšiel úvod novej sezóny vo Švédsku. Hrať bude v juniorskej OHL, kde si bude zvykať na kanadský štýl. Môže to byť pre neho výhoda?

Nie som si tým istý. V St. Louis určite vedia, čo robia. Ja som bol vždy skôr zástanca toho, že keď už v mladom veku hrá hokejista proti mužom, nemal by sa vracať naspäť do juniorky. Je otázne, či to bude pre neho krok späť, alebo mu to pomôže. To ukáže až čas. Odhadujem, že mal vo Švédsku zrejme nejaký problém a potrebovali ho odtiaľ dostať preč.

Ľudovít Jurinyi Čítajte viac Bojoval so Šatanom, chcel byť prezidentom zväzu. Generálny manažér Popradu končí, vedenie ho odvolalo

Má podľa vás Dvorský potenciál, aby zanechal v St. Louis podobnú stopu ako sa to podarilo práve Demitrovi?

Som rád, že Blues si v drafte vybrali Slováka. Myslím si, že Dalibor pôjde vlastnou cestou a bude chcieť napísať vlastný príbeh. Je to vynikajúci hráč, o čom svedčí aj fakt, že si ho vybrali už v prvom kole. Má všetky predpoklady na to, aby sa dokázal presadiť a stal sa z neho kvalitný hráč NHL.

Ja som však opatrný, čo sa týka prirovnaní mladých chlapcov k hráčom, ktorí sa dokázali presadiť a boli veľkými osobnosťami. Je to potom veľký tlak aj na samotných mladíkov. Zároveň je to z rešpektu k Paľovi, ktorý dokazoval svoje kvality rok čo rok a v NHL si vybudoval veľké meno.

Určitá podobnosť s Paľom, čo sa týka štýlu hry, tam byť môže. Skôr si ale myslím, že sa bude snažiť ísť svojím smerom a nikoho nekopírovať. Je len na ňom, či sa dokáže presadiť a akú stopu v NHL zanechá.

Slováci dali o sebe vedieť v 1. kole draftu NHL´23 Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Dalibor Dvorský si oblieka dres St. Louis počas...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Handzuš #St. Louis Blues #Pavol Demitra