Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyrastá v Nitre nástupca Hossu, o ktorého sa pobije NHL? Radí mu český tréner aj elitný strelec

V Nitre rastie po Šimonovi Nemcovi či Adamovi Sýkorovi ďalší veľký talent, ktorý sníva o NHL. Útočník Tomáš Pobežal oslávil 17. narodeniny premiérovým gólom v extralige.

19.09.2023 05:41
Tomas Pobezal Foto:
Útočník Nitry Tomáš Pobežal.
debata (2)

Jeho mentorom je kanonier Samuel Buček a vzormi Mariánovia Hossa a Gáborík. Po večeroch študuje motivačnú literatúru a obdivuje hokejové umenie Connora McDavida.

Deň pred dovŕšením 17 rokov ste strelili svoj prvý gól v extralige. V zápase s Novými Zámkami ste otvárali skóre stretnutia, v ktorom však Nitra napokon prehrala 2:6. Aké pocity ste prežívali?

Veľmi ma to teší, ale na druhej strane ma mrzí, že sme prehrali. Puk sa ku mne odrazil cez súperových obrancov, ktorí spravili chybu a ja som bol už prakticky sám pred brankárom. Nič som nevymýšľal a iba som vystrelil a našťastie z toho bol gól.

Rozhovor s Tomášom Tatarom
Video

Ako reagovali spoluhráči a čo vám povedal tréner Antonín Stavjaňa?

Všetci sa usmievali a boli radi – ako ja. Bolo by to ale krajšie, ak by sme zápas zvládli. Ja som ani v prvom momente nevedel, ako mám oslavovať a čo mám robiť. Bol som prekvapený, že som sa ocitol zrazu sám pred brankárom. Takýto moment mi môže len pomôcť zdvihnúť sebavedomie.

Budete musieť spoluhráčom do kabíny doniesť nejaké pohostenie?

Zatiaľ neviem, ešte mi to len chlapci oznámia na tréningu. Ak to budú koláče, poprosím mamu alebo babku, aby niečo napiekli. Inú možnosť nevidím (smiech).

Šéf klubu Miroslav Kováčik vás opísal ako kreatívneho a technického centra. Cítite sa tak?

Určite. Som skôr ofenzívny než brániaci typ centra. Snažím sa vyrovnať s každou pozíciou, ktorú mi tréneri zveria. Nepozerám sa na to, že som kreatívny, pokiaľ hrám v nižšej formácii, ktorá má za úlohu predovšetkým brániť.

valabik hc kosice Čítajte viac Slovenský hokej na tom musí byť dobre, keď je oň taká bitka. Valábik: Ruský štýl? Nikdy sa mi nepáčil

Pod českým trénerom Stavjaňom vyrástlo v Nitre viacero talentov. Má na mladých hráčov dobrý vplyv?

Trénera Stavjaňu vnímam veľmi pozitívne. Je to super človek a teší ma, že sa nám mladým hráčom dôrazne venuje. Myslím si, že nám môže odovzdať veľa cenných skúseností. Viem, že Šimon Nemec, Adam Sýkora, Juraj Pekarčík aj ďalší mladí si pochvaľovali pôsobenie pod trénerom Stavjaňom. Je skvelé, že sa im v ich kariérach darí. Som s nimi v kontakte a vychádzame spolu veľmi dobre.

Kto je v Nitre vaším mentorom zo skúsenejších hráčov?

Skúsenejší chlapci sa nám mladým snažia pomáhať a usmerňovať nás. Veľa sa o zápasoch rozprávam so Samom Bučekom či brankárom Kašíkom. Komunikujem s viacerými, ale hlavne s nimi dvomi.

Samuel Buček – ako klasický kanonier – vám zaiste dáva výborné tipy, ako strieľať góly.

Sledoval som ho najmä pred dvoma rokmi, keď dal za Nitru vyše 50 gólov. To bolo neskutočné. Veľmi sa mi páčila jeho hra. Snažím sa od neho odpozerať spôsob streľby. Verím, že sa niečo z neho na mňa nalepí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Miroslav Kováčik #Tomáš Pobežal