Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ovečkinova podpora Putina? Je to jeho voľba. Rus z Calgary už nedokázal mlčať. V NHL stoja proti sebe dva ruské tábory

Obranca Nikita Zadorov pôsobiaci v tíme Calgary Flames je prvým Rusom v NHL, ktorý verejne odsúdil vojnu. Zároveň priznal, že sa mu nepáči postoj kapitána Washingtonu Capitals Alexandra Ovečkina, ktorý otvorene podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina.

22.09.2023 14:43
Zadorov vs. Ovechkin Foto:
Nikita Zadorov a Alexander Ovečkin.
debata

Zadorov sa v rozhovore s ruským novinárom ukrajinského pôvodu Jurijom Duďom otvorene vyjadril k viacerým kontroverzným té­mam.

Ruskí hokejisti v NHL si podľa neho po vypuknutí vojny na Ukrajine vytvorili skupinu na sociálnej sieti, ktorú inicioval brankár Sergej Boborovskij.

„Povedal nám, že potrebujeme držať spolu v tejto náročnej situácii a musíme sa rozhodnúť, čo budeme robiť,“ vraví Zadorov.

Začali sa dohadovať, aký postup zvolia.

„Ja som navrhol, aby sme vydali spoločné stanovisko za ruských hráčov pôsobiacich v NHL. Nevedeli sme, či nám nebudú chcieť zrušiť naše víza, obzvlášť tie kanadské, keďže Kanaďania boli viac vyhradení proti vojne ako Američania,“ spomína Zadorov.

Jeho návrh ale rozdelil hráčov na dva tábory. Jeden z nich preferoval jasné odsúdenie vojny a druhá skupina chcela prezentovať, že politika do športu nepatrí.

Napokon sa nedokázali zhodnúť na jednom stanovisku a tak žiadne spoločné vyhlásenie nevydali.

„Rozdelili sme sa na dva tábory. Jeden bol propagandistický a druhý príčetný,“ vraví Zadorov.

Mike Babcock Čítajte viac Pre grázlov a odpadlíkov sú dvere v KHL otvorené dokorán. Rusi k sebe pozývajú aj kanadského tyrana

Ten napokon zverejnil post na svojom profile na Instagrame s jednoznačným protivojnovým posolstvom.

V rozhovore sa vyjadril aj k Ovečkinovej podpore prezidenta Putina.

„Je to jeho rozhodnutie a jeho voľba. Nič mi do toho nie je. Uznávam ho ako jedného z najlepších ruských hokejistov, ale na politiku a život máme rozdielne názory. V tom s ním nesúhlasím,“ hovorí otvorene Zadorov.

V Rusku je podľa neho vyvíjaný na hráčov v KHL tlak, aby sa verejne vyjadrovali k vojne.

valabik hc kosice Čítajte viac Slovenský hokej na tom musí byť dobre, keď je oň taká bitka. Valábik: Ruský štýl? Nikdy sa mi nepáčil

Rodák z Moskvy by sa rád v budúcnosti do svojej vlasti vrátil, no v súčasnosti si to nevie predstaviť.

„Bol by som nerád, aby ma povolali do armády, keď tam prídem. Zároveň ale považujem vojnu za niečo odporné. Nemohol by som si spokojne ísť sadnúť do reštaurácie v centre Moskvy, zatiaľ čo naša krajina bombarduje inú. Hanbil by som sa,“ dodáva Zadorov.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Alexander Ovečkin #Nikita Zadorov