Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

St. Louis rozhodlo, kde odohrá Dvorský ďalšiu sezónu. Nagy poslal odkaz mladíkovi i extraligistom

Niekdajší slovenský hokejový reprezentant Ladislav Nagy víta rozhodnutie zástupcov klubu St. Louis Blues zo zámorskej NHL draftovať v tomto roku dvoch krajanov.

08.07.2023 08:10
dvorský blues Foto:
Dalibor Dvorský mal po tom, ako si ho vybrali Blues, dobrú náladu.
debata (1)

Útočníci Dalibor Dvorský s Jurajom Pekarčíkom sa stali šiestym a siedmym Slovákom, ktorých si na drafte nováčikov vybrala organizácia z amerického štátu Missouri. Jedným z nich je aj 44-ročný majster sveta Nagy, ktorý vidí vo Dvorskom veľký potenciál.

"Nebudem mu radiť, pretože má všetko potrebné. Má talent, šikovné ruky i korčuľovanie. Niekedy potrebujete aj kúsok šťastia, ale hlavne je to o drine. Môžete byť draftovaní, ale to ešte negarantuje miesto v NHL.

Čaká na neho ešte dlhá cesta, ale osobne mu držím palce a verím v jeho možnosti. Nech na sebe pracuje a baví sa hokejom," vyzdvihol Nagy 18-ročného Zvolenčana v rozhovore pre oficiálny web Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Dalibor Dvorský Čítajte aj Najskôr vymetená pavučina, potom bábätko na rukách. Dvorský je supertalent, hlásia experti zo St. Louis

Dvorského si Blues vybrali z 10. priečky a Pekarčíka v 3. kole zo 76. miesta.

"Je to vynikajúce a dúfam, že sa bude chlapcom dariť. Všetko je teraz na nich. Potrebujú dobrú prípravu a vydarený kemp. Osobne im držím palce, aby sa raz dostali do NHL a zažili veľké kariéry.

Ja som zažil v St. Louis krásne časy, počas ktorých sme tam mali slušnú slovenskú enklávu. Je to vynikajúce mesto so super fanúšikmi.

Myslím si, že hlavne Dalibor má výborne našliapnuté a raz si zahrá v drese Blues," myslí si Nagy, ktorého St. Louis draftovalo v roku 1997 zo 177. pozície.

Klub St. Louis Blues draftoval v minulosti zo Slovákov aj Tomáša Troligu (89., 2002), Andreja Podkonického (196., 1996), Michala Handzuša (101., 1995) a Petra Smreka (85., 1999).

Slováci dali o sebe vedieť v 1. kole draftu NHL´23 Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Dalibor Dvorský si oblieka dres St. Louis počas...

Dres „bluesmanov“ si doposiaľ obliekli aspoň v jednom zápase NHL jedenásti Slováci, okrem Nagyho, Smreka a Handzuša to boli aj útočníci Pavol Demitra, Ľuboš Bartečko, Peter Šťastný, Róbert Petrovický, Peter Sejna, Vladimír Országh, obranca Jaroslav Obšut a brankár Jaroslav Halák.

Až osem draftovaných Slovákov v tomto roku je podľa Ladislava Nagyho dôkazom toho, že SZĽH dobre pracuje s mladými hráčmi.

"Je to vynikajúca správa pre slovenský hokej. Ešte lepšie by to bolo, ak by dávali extraligové kluby väčší priestor mladým hráčom. Pozrime sa na Nemecko, Fínsko či Švédsko.

Mladí tam dostávajú veľký priestor a drafty to potvrdzujú. V tomto smere oceňujem prácu Mira Šatana a Craiga Ramsayho, ktorí volajú do reprezentácie veľa mladých.

Toto je cesta a kluby by sa mohli inšpirovať. Ja osobne by som znížil počet importov zo siedmich na troch. Potom by hrali naši hráči oveľa viac," skonštatoval bývalý krídelník.

Valabik  Honzek a Dvorsky Čítajte aj Na Slovensku by ma rozhodcovia pochovali. Nemôžeme si pred tým už zatvárať oči, varuje Valábik

Vo Švédsku od neho očakávajú veľké veci

Dvorský nedávno zanechal na štvordňovom rozvojovom kempe St. Louis veľmi dobrý dojem, zo zámoria prichádzali reakcie, že bol najlepším hráčom. V budúcej sezóne sa však ešte v NHL nepredstaví.

Riaditeľ hráčskeho rozvoja St. Louis Tim Taylor sa teší na to, ako ho uvidí hrať vo Švédsku.

Draft 2023 Čítajte aj Po Dvorskom siahol klub, v ktorom hviezdil Demitra. Pozrite si najlepšie snímky z draftu

„Vždy sme hovorili, že hráč a jeho rozvoj nám dajú vedieť, keď budú pripravení. Bude tam mať veľký rok, vo švédskej elitnej lige od neho očakávajú veľké veci,“ uviedol Taylor a švédsku súťaž označil za skvelú.

„Dvorský hrá medzi mužmi, takže to bude pre neho výzva. Zároveň je to lepšia liga ako OHL či WHL,“ dodal s tým, že SHL bude pre slovenského mladíka dobrá skúsenosť:

„Pokiaľ bude mať dobrý štart, teším sa na to, ako sa dokáže na túto ligu adaptovať. Viem, že minulý rok v tom trochu bol. Viem, že tento tím s ním počíta ako s popredným hráčom v prvej presilovke.“

Slováci dali o sebe vedieť v 1. kole draftu NHL´23 Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Dalibor Dvorský si oblieka dres St. Louis počas...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #St. Louis Blues #Ladislav Nagy #Dalibor Dvorský