Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Slovensku by ma rozhodcovia pochovali. Nemôžeme si pred tým už zatvárať oči, varuje Valábik

Objal sa s rodinou, upravil si účes, vyzliekol sako a zišiel po schodoch až k pódiu, kde si potriasol rukou so šéfom NHL Garym Bettmanom. Nasledovali gratulácie od členov vedenia klubu a fotografovanie v modrom drese s notou na hrudi.

29.06.2023 14:55
Valabik  Honzek a Dvorsky Foto:
Boris Valábik, Samuel Honzek a Dalibor Dvorský.
debata (1)

Draft NHL aj tento rok priniesol slovenským fanúšikom radosť. Útočníka Dalibora Dvorského si z 10. miesta vybral tím St. Louis Blues.

V minulosti v ňom pôsobilo viacero Slovákov, okrem iných aj Pavol Demitra, Michal Handzuš či Peter Šťastný.

Dvorský sa stal piatym najvyššie draftovaným Slovákom v histórii po Jurajovi Slafkovskom, Šimonovi Nemcovi, Mariánovi Gáboríkovi a Róbertovi Petrovickom.

Dalibor Dvorský Čítajte aj Dvorský nadviaže na slovenské legendy. Čo o ňom hovoria v St. Louis?

V prvom kole bol draftovaný aj ďalší slovenský útočník Samuel Honzek. Toho si zo 16. miesta zvolili Calgary Flames. V tíme pôsobí už štvrtú sezónu jeho krajan Adam Ružička a o miesto v NHL bojuje Martin Pospíšil.

Na NHL sa cíti pripravený

Podobné prekvapenie ako vlani, keď pozíciu draftovej jednotky vyfúkol Kanaďanovi Shaneovi Wrightovi slovenský útočník Juraj Slafkovský, sa tento rok nekonalo. Generačný talent Connora Bedarda si podľa očakávaní vybral tím Chicago Blackhawks.

Napriek počiatočným obavám z ruských hráčov, o ktorých nemali kluby dostatok informácií, boli v prvej desiatke až dvaja Rusi.

Dimitri Simašov putoval zo šiesteho miesta do Arizony a Matvej Mičkov zo siedmej priečky do Philadelphie. Očakávania slovenských fanúšikov sa naplnili pri desiatom výbere, keď zaznelo meno Dvorského.

Draft 2023 Čítajte aj Po Dvorskom siahol klub, v ktorom hviezdil Demitra. Pozrite si najlepšie snímky z draftu

„Som super šťastný, že sa môžem stať súčasťou Blues. Už počas rozhovorov pred draftom som cítil, že majú o mňa záujem. Rozprával som sa s nimi niekoľkokrát. Dúfal som, že si ma vyberú a som rád, že sa tak stalo. Je to úžasné, ani neviem slovami opísať svoje pocity,“ hodnotil Dvorský svoje prvotné dojmy po drafte.

Len pred pár dňami dovŕšil 18 rokov. Väčšinu hokejovej kariéry strávil vo Švédsku, kde by mal odohrať aj nasledujúcu sezónu. V St. Louis si ho však ešte pred tým zrejme vyskúšajú v rámci tradičného kempu nováčikov.

"Hokej som začal hrať ako päťročný a ako každé dieťa som aj ja sníval, že si raz zahrám v NHL. Už pár rokov hrám medzi profesionálmi a cítim sa byť na NHL celkom pripravený.

V predsezónnom prípravnom kempe sa budem snažiť odviesť maximum a presvedčiť ľudí, ktorí mi verili, že mám na prvý tím," konštatuje Dvorský.

Dobrý dôvod odísť zo Slovenska

V St. Louis zanechali výraznú stopu Demitra, Handzuš a Bartečko, ktorí si dokonca spolu zhrali v jednej formácii. V klube, ktorý pred štyrmi rokmi získal Stanleyho pohár, majú zo zisku Dvorského veľkú radosť.

Video
Dalibor Dvorský na pódiu počas draftu NHL 2023.

"Zháňali centra a Dvorský im do ich plánov ideálne pasuje. Je to inteligentný hokejista s fantastickou strelou a ťahom na bránku. Ak zlepší korčuľovanie, nemám o jeho budúcnosť žiadne obavy.

St. Louis s ním podľa mňa rátajú do prvej, maximálne do druhej formácie," vraví pre Športweb bývalý hokejový reprezentant Boris Valábik, ktorý bol v minulosti draftovaný z rovnakej pozície ako Dvorský.

Slováci dali o sebe vedieť v 1. kole draftu NHL´23 Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Dalibor Dvorský si oblieka dres St. Louis počas...

Podľa Valábika sa bude musieť mladý slovenský útočník v St. Louis výraznejšie sústrediť popri ofenzívnych úlohách aj na defenzívu.

Tú bude zrejme zatiaľ zlepšovať vo Švédsku, kde má podpísaný dvojročný kontrakt. Na severe Európy pôsobí talentovaný Slovák už od deviatich rokov.

price montreal Čítajte aj Trapas v priamom prenose. Legenda Montrealu na pódiu zabudla, koho idú Canadiens draftovať

"Mal určite dobrý dôvod, prečo sa rozhodol odísť zo Slovenska. Nemôžeme si pred tým zakrývať oči. Väčšina mladých odchádza do zahraničia z dôvodu nedostatočného materiálneho zabezpečenia v mládežníckych kategóriách.

Ide o bežné veci ako hokejky a výstroj. Na Slovensku to musia zo svojich peňaženiek hradiť rodičia. Ďalšia vec je, že v zahraničí sú viac na očiach skautov," vraví Valábik.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dalibor Dvorský #Samuel Honzek #draft NHL 2023