Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historické momenty. Najvyššie draftovaným brankárom je Slovák, Gajana si vybralo Chicago

Slovák Adam Gajan sa stal najvyššie draftovaným brankárom v roku 2023. V 2. kole si ho z celkového 35. miesta vybral klub NHL Chicago Blackhawks.

29.06.2023 17:48 , aktualizované: 19:37
Adam Gajan Foto:
Adam Gajan po tom, čo si ho vybralo Chicago.
debata (1)

Štvrtým draftovaným slovenským hokejistom v tomto roku sa stal obranca Maxim Štrbák, ktorý zamieril zo 45. priečky do Buffala Sabres. V 2. kole zaznelo aj meno útočníka Martina Mišiaka, siahlo po ňom z 55. miesta takisto Chicago.

Draftom prešiel aj Juraj Pekarčík, v 3. kole si ho zo 76. pozície vybral tím St. Louis Blues. Sedemnásťročný útočník tak mieri za krajanom Daliborom Dvorským, z ktorého urobili „bluesmani“ tohtoročnú draftovú desiatku.

V poradí siedmym draftovaným Slovákom sa stal Alex Čiernik. V 4. kole po ňom zo 120. miesta siahla Philadelphia Flyers.

Adam Gajan a Juraj Pekarcik Čítajte aj Vyčnieval už ako prváčik, mení sa na obrovský živel. Mladého Slováka kluby odmietali, zlom nastal, keď spravil čosi netradičné

Na záver sa dočkal aj Maroš Jedlička, 20-ročného útočníka Zvolena si z 219. pozície vybral klub Colorado Avalanche.

Devätnásťročný Gajan upútal na uplynulých MS hráčov do 20 rokov, kde získal cenu pre najlepšieho brankára šampionátu. S 93,6-percentnou úspešnosťou zásahov bol najlepší spomedzi všetkých brankárov turnaja.

V štyroch dueloch dosiahol priemer 2,4 inkasovaného gólu na zápas a slovenskému tímu pomohol k víťazstvám nad USA a Lotyšskom. V Chicagu sa stretne s Connorom Bedardom, tohtoročnou draftovou jednotkou.

Draft 2023 Čítajte aj Po Dvorskom siahol klub, v ktorom hviezdil Demitra. Pozrite si najlepšie snímky z draftu

Práve supertalentovaný kanadský center ho prekonal slávnym gólom v predĺžení štvrťfinále juniorských MS. Gajan v zápase zlikvidoval 53 striel kanadských hráčov.

Gajan sa stal zároveň najvyššie draftovaným slovenským brankárom v histórii. V minulej sezóne obliekal dresy Green Bay Gamblers v USHL a Chippewa Steel v NAHL, budúci ročník by mal odchytať vo vysokoškolskej NCAA za tím University of Minnesota Duluth.

price montreal Čítajte aj Trapas v priamom prenose. Legenda Montrealu na pódiu zabudla, koho idú Canadiens draftovať

Najvyššie draftovaný slovenský obranca v tomto roku je Maxim Štrbák. Syn bývalého reprezentačného obrancu Martina Štrbáka hokejovo vyrastal vo Fínsku.

Po pôsobení v mládežníckych výberoch Jokeritu Helsinki sa vlani presunul do zámoria, kde v minulej sezóne hral za Sioux Fall Stampede v USHL. Osemnásťročný zadák získal v 46 zápasoch 18 bodov za päť gólov a 13 asistencií. SR reprezentoval na MS hráčov do 18 i 20 rokov.

Pre slovenský hokej je to historický draft. Prvýkrát sa stalo, že v prvých dvoch kolách bolo draftovaných až päť Slovákov.

Draft NHL Čítajte aj Draft NHL sme sledovali ONLINE

Už v úvodnom kole siahli profiligové kluby po dvoch hráčoch spod Tatier. Tohtoročnou slovenskou draftovou jednotkou sa stal Dalibor Dvorský, 18-ročného centra si vybral z 10. miesta St. Louis Blues. Krídelník Samuel Honzek putuje do Calgary, Flames si ho zvolili zo 16. priečky.

Spomedzi európskych korčuliarov si kluby vybrali v 1. kole okrem dvoch Slovákov aj šiestich Švédov, štyroch Rusov, jedného Rakúšana a jedného Čecha – útočník Eduard Šalé zamieril z 20. miesta do organizácie Seattlu Kraken. V prvej 32-ke nezaznelo meno ani jedného Fína, Nemca, Švajčiara či Lotyša.

Slováci draftovaní v roku 2023:

  • 1. kolo, 10. miesto: St. Louis Blues – Dalibor Dvorský (ú)
  • 1. kolo, 16. miesto: Calgary Flames – Samuel Honzek (ú)
  • 2. kolo, 35. miesto: Chicago Blackhawks – Adam Gajan (b)
  • 2. kolo, 45. miesto: Buffalo Sabres – Maxim Štrbák (o)
  • 2. kolo, 55. miesto: Chicago Blackhawks – Martin Mišiak (ú)
  • 3. kolo, 76. miesto: St. Louis Blues – Juraj Pekarčík (ú)
  • 4. kolo, 120. miesto: Philadelphia Flyers – Alex Čiernik (ú)
  • 8. kolo, 219. miesto: Colorado Avalanche – Maroš Jedlička (ú)
Slováci dali o sebe vedieť v 1. kole draftu NHL´23 Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Dalibor Dvorský si oblieka dres St. Louis počas...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chicago Blackhawks #Adam Gajan