Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Idem? Nejdem? Odchod mladého Slováka do zámoria pripomínal grotesku. Šéf klubu prezradil, ktoré tímy NHL ho chcú získať

Zo Slovenska odišiel do Kanady za zvláštnych okolností. V zámorí sa rýchlo aklimatizoval. S tímom Youngstown Phantoms získal Martin Mišiak majstrovský titul a upútal na seba pozornosť skautov. V blížiacom sa drafte NHL by sa mal 18-ročný slovenský útočník podľa predpokladov expertov umiestniť v prvej stovke.

22.06.2023 05:40
713712858 Foto:
Martin Mišiak na MS U20.
debata

S hokejom začínal v rodnej Banskej Bystrici. Zahral si však aj v mládežníckych súťažiach v Česku a Fínsku.

Už ako sedemnásťročný sa predstavil medzi mužmi v slovenskej najvyššej súťaži. Extraligu okúsil v drese Nových Zámkov, kde mu chvíľu trvalo, kým sa presadil. Začiatky nemal jednoduché.

"Keď k nám prišiel, nebolo to ono. Bolo vidno, že nemá skúsenosti ani prax. Preskočil juniorský hokej a išiel hrať rovno za mužov.

Dávali sme mu veľa priestoru a dokázal sa s tým veľmi dobre vyrovnať," vraví pre Sportweb prezident HC Nové Zámky František Sucharda.

Dalibor Dvorský Čítajte viac Mám ho radšej ako Slafkovského, bude fenomenálny. Spolu zabezpečia Slovákom zlato, chváli expert supertalent

Odišiel, keď ho najviac potrebovali

V sezóne 2021/2022 odohral mladučký útočník v extralige 46 zápasov. Šéf klubu priznal, aký bol hlavný dôvod, prečo dali talentovanému Slovákovi toľko príležitostí.

Video

"Keďže sa nezostupovalo, nemuseli sme sa obávať bojov o záchranu. V inom prípade by toľko priestoru zrejme nedostal.

Tento rok už na ňom bolo cítiť, že má skúsenosti z extraligy. Hral veľmi dobre a ja i tréneri sme s ním boli spokojní," vraví Sucharda.

V priebehu sezóny dostal Mišiak ponuku odísť do zámoria. S klubom mal dohodu, že ak sa naskytne podobná šanca, nebudú mu brániť v odchode.

Rebríček nádejí pred draftom NHL aj so Slovákom Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Nielen kanál TVA Sports tvrdí, že NHL uvidí v...

"Odišiel, keď sa akurát u nás výborne rozbehol a keď sme ho najviac potrebovali. Uvidíme, či mu to na drafte pomôže. Musí to zhodnotiť jeho agent a ľudia, s ktorými spolupracuje.

U nás mal priestor, presadil sa. Nabral na hmotnosti aj na sebadôvere. Bol z neho platný extraligový hráč. Jeho progres bol rapídny. Sám som z neho bol milo prekvapený," chváli mladíka Sucharda.

Prestupové peripetie

Prestup Mišiaka do zámoria najskôr oznámil klub Youngstown Phantoms. Nové Zámky však jeho odchod popreli a zdalo sa, že hráč bude pokračovať v sezóne na Slovensku.

V zámorí mu sľúbili, že bude hrať v prvých dvoch formáciách a zároveň bude viac na očiach skautov.

To napokon pri jeho rozhodovaní zavážilo a vo februári sa s vedením novozámockého klubu dohodol na odchode. Čo nasledovalo potom?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Nové Zámky #NHL draft 2023 #Martin Mišiak